Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

22. Budavári Borfesztivál 2013 szeptember 11-15

22. Budavári Borfesztivál 2013

A fesztivál időpontja: 2013. szeptember 11 – 15.

A fesztivál helyszíne: Budapest, Budai Vár

 

Budavári Borfesztivál – BOR és NŐ… mindig másért szép!
A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el. Hölgy vendégeinket meglepetéssel várjuk. Díszvendégünk Portugália borászata és gasztronómiája. A nyitó nap zenei csemegéje: Magna Cum Laude a Port.hu Fesztiválszínpadon.

Szép, mindig szép, mindig másért szép, és együtt gyönyörű igazán. E gondolat – az idei Borfesztivál mottója – kifejezi mindazt, amiért ebben az évben kiemelt figyelmet fordítunk a szebbik nem szerepére a borkészítésben. Istennek hála, mára rengeteg palack kiváló bor megszületése és piacra kerülése fonódik össze tehetséges hölgyek nevével. Akár szem előtt vannak, és nevük egybeforr az általuk képviselt pincészettel, akár a háttérben végeznek szinte észrevehetetlen, mégis felbecsülhetetlen munkát, mindig bájt, eleganciát, női finomságot, és ha kell, férfiakat megszégyenítő tartást és állhatatosságot visznek egy-egy pince életébe. Büszkék vagyunk áldozatos munkájukra, és örömmel köszöntjük őket a 2013. évi Borfesztiválon, számos kiváló programmal, csatlakozzon hozzánk Ön is!

Keresse a hölgy kiállítókat és boraikat a Borfesztiválon:
–    Beharangozó kiadványainkban és a Kiállítói Katalógusban külön listában szerepeltetjük a résztvevő hölgyeket, és egy, az ő személyükhöz, vagy az általuk képviselt pincészethez köthető bort ajánlunk.
–    A Fesztiválon megkülönböztető emblémát helyezünk el a standfelirat mellett.
–    Az Oroszlános udvarban közös „Bor és Nők” standot és egy kis színpadot állítunk fel, mely a Fesztivál teljes ideje alatt várja a kedves érdeklődőket. A standon hölgy kiállítóink egy-egy borát lehet majd kóstolni, és maguk a hölgyek is feltűnnek majd személyesen, hogy a borokról meséljenek.
–    A közös stand és a kis színpad napközbeni programjainak házigazdája a Pannónia Női Borrend lesz, melynek tagjai számtalan színes programmal készülnek a fesztiválra. Egyebek mellett beszélgetéseket szerveznek a borászatok női képviselőivel, megszólaltatnak népszerű művészeket a nők által készített borokról, kvíz játékokat szerveznek a borfesztivál vendégeivel, ahol a közös standon megjelenő pincészetek borait vihetik haza a szerencsések.
–    A főbejáratnál elhelyezett óriás kivetítőn megtekinthetik hölgy kiállítóink bemutatkozó kisfilmjeit, és a Bor TV által velük készített interjúkat.
–    Keresse okostelefon alkalmazásunkban különleges, hölgy kiállítóink standjait érintő bortúráinkat, ismerje meg ezeket a nagyszerű nőket és boraikat!
–    Minden nap az első 2000 hölgy látogatónak ajándékkal kedveskedünk.

Vinofolk – a VILÁGZENE borÁSZAI A Budavári Borfesztivál HANGOLÓ nyitókoncertje
A Budavári Borfesztivál rendezvénysorozata egy különleges nyitókoncerttel kezdődik a MOM Kulturális Központban, szeptember 6-án, melyen a Cimbaliband zenekar és vendégei, többek közt Sebestyén Márta, Lukács Miklós, Szirtes Edina Mókus, tesznek kísérletet a népzene és a jó bor közötti érzelmi, hangulati harmónia megteremtésére.

A 22. Budavári Borfesztivál vendégországa Portugália
Miért éppen Portugália?
Enyhe, kellemes éghajlat, évi 3000 óra napsütés, 850 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart, melyet az Atlanti-óceán hullámai mosnak: Portugália egész évben tökéletes úti cél.
Ebben az országban húzódnak Európa legrégebbi határai, az idelátogatót rendkívül változatos, egymáshoz viszonylag közel elhelyezkedő tájegységek sokasága várja. Számos lehetőség kínálkozik a szabadidő eltöltésére, emellett egyedülálló kulturális örökséget ismerhet meg az országot felkereső vendég – a hagyományos és modern értékek tökéletes harmóniában egyesülnek. A fenséges ízek, a kitűnő borok és a vendégszerető emberek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Portugália a turisták legmagasabb igényeit is kielégítő, kedvelt idegenforgalmi célpont legyen.
Európa fővárosaitól csak pár órányi távolságra, a kontinens délnyugati végében fekvő Portugália a világ minden részéről vonzza a látogatókat. Fedezze fel Ön is ezt a varázslatos országot!
A Budavári Borfesztivál 2013-ban számos kiemelt programmal hozza közelebb, és teszi elérhetővé, kóstolhatóvá és hallhatóvá ezt a varázslatos országot. Legyen a vendégünk és tapasztaljon minél többet a portugál ízekből és élményekből!

BUDAVÁRI NÉPZENEI ÉS NÉPTÁNC GÁLA
Magyarország polgárainak jelentős részét mélyen megérinti népművészetünk gazdagsága, sokszínűsége, közvetítőinek fölkészültsége, virtuozitása. Ugyanakkor a programajánlatok vizsgálata során szembetűnő e művészeti ág alulreprezentáltsága, nem szólva a még siralmasabb médiajelenlétről. A Borfesztivál rendezőiként, ezért hoztuk létre a folklór napot, ahol tömegek találkozhatnak tovább éltetett népművészetünkkel.
A szürethez, mint a gazdasági év egyik kiemelkedő eseményéhez valamennyi szőlő- és bortermelő országban – így hazánkban is -, gazdag szokásvilág kapcsolódott. Annak ellenére, hogy a 19–20. század fordulóján az uradalmi mintákat alapul véve ezeket államilag igyekeztek egységesíteni, mégis számtalan kisebb-nagyobb eltérést mutató szokáscselekvés sort éltethetnek tovább hagyományőrző szervezeteink. Viseletünk, népzenénk, táncunk, alakoskodó szokásaink sokszínűségét idén, mintegy 600 főt megmozgató szüreti felvonulásba, és vele egy időben is zajló, s azt követő Népzenei és Néptánc Gálába foglalva mutatjuk be közönségünknek. Az ünnepi programsort a Nemzeti Táncszínház szeptember 14-én nyílt nappal vezeti fel.
Bő száz esztendeje a Vár-hegyen és környékén még virágzott az ország egyik elsőrendű, többszörösen megújított borvidékének szőlő- és borkultúrája. A burgundiaival egyenértékűnek tartott budai vörös bormárka által németek, osztrákok, csehek, morvák évszázadokon át tisztelték a magyar termelői és fogyasztói kultúrát.
Szeptember elején a szokásosnál is nagyobb sürgés-forgást figyelhettek meg az egykor ideérkezők, hiszen javában folytak a szüreti előkészületek. Majd két hétig a csend uralkodott. Ugyanis a város apraja-nagyja a szőlőkben tartózkodott, hogy a termést időben betakaríthassák.
Minden egyes Szüreti Felvonulással – közönségünk kiszolgálásán túl -, szőlő- és bortermelő eleink előtt is tisztelgünk. A menetet vendég országunk hagyományőrzői, borvidékeink elöljárói, borrendjeink, borbarát egyesületeink, és a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják.
A szüreti felvonulók ének-, zeneszóval, menettánccal a Szent György tér – Szent György utca – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Szent György utca – Szent György tér – Koldus Kapu – Hunyadi Udvar – Keleti Terasz útvonalon a PORT.hu Fesztiválszínpadhoz vonulnak, ahol a Magyar Folklór Napja keretében hagyományőrző együttesek 30-30 percben, egymást váltva mutatják be, a szőlőhöz, borhoz kapcsolódó dramatikus szokásainkat. A programsorozatot a Csík Zenekar fantasztikus koncertje zárja.

A Magyar Jazz napja újra a Budavári Borfesztiválon
A 22. Budavári Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában a Magyar Jazz Szövetséggel közösen újra megrendezésre kerül a Magyar Jazz Napja.
A Magyar Jazz Szövetség 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Magyar Jazz Napját a Sziget Fesztiválon, amikor e műfaj legjelesebb sztárjai közül mintegy nyolcvanan léptek színpadra. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy hagyományt teremtve, 2010-ben, a Fesztivál nulladik napján külön színpadot szentelnek a műfajnak, ahol a hazai jazz nagyágyúinak zenekaraiban világsztárok is közreműködtek. Ez a rendkívüli alkalom minden túlzás nélkül jazztörténeti esemény volt.
2011-ben a Magyar Jazz Napja a Szeptember Feszt-en aratott átütő sikert. 2012-ben és 2013-ban már a Budavári Borfesztivál a helyszín és a szervezők bíznak abban, hogy a Magyar Jazz Szövetség által szervezett különleges program a borkedvelő közönséget a jazz hívévé, a jazz iránt rajongókat pedig borkedvelővé teszi.
A Magyar Jazz Szövetség, amely 1990-ben alakult meg az egész magyar jazzművészet érdekében munkálkodik. Működését, programjait alapítványi és más támogatásokból és tagdíjakból fedezi. Versenyeket szervez, szakmai segítséget nyújt, életmű díjat ad át évente a tagság szavazatai alapján. Tagjai hivatásos és amatőr muzsikusok, szakemberek, jazzkedvelők. Évente megszervezi a Magyar Jazz Ünnepe rendezvényt, mely újabban a Budapest Jazz Fesztivál keretei között működik, lehetőséget adva a fiatal magyar jazz muzsikusok bemutatkozásának.
A szövetség a Magyar Jazz Napja programját örömünnepként ajánlja a Borfesztivál látogatóinak a figyelmébe.

NEMZETEK SAJTVERSENYE
A SZEGA Foods 2013-ban első alkalommal rendezi meg a Nemzetek Sajtversenyét, melyen Európa közel 20, sajtgyártásáról nemzetközileg is elismert országának, tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajt-fajtája verseng a Közönség szavazataiért.
A szervező SZEGA Foods közel 20 ország nagykövetségével együttműködve, több évtizedes sajt nagykereskedői tapasztalatát felhasználva választotta ki azokat a sajtokat, melyeket az érdeklődők szeptember 4. és 10. között a SZEGA Foods Budagyöngye bevásárlóközpontban található üzletében, szeptember 11-től 15-ig pedig a Budavári Borfesztiválon, a Nemzetek Sajtversenye standján kóstolhatnak meg.
A kóstolók kedvenc sajtjaikra a www.nemzeteksajtversenye.hu oldalon adhatják le szavazataikat, akik között a szervezők, az együttműködő nagykövetségekkel közösen felajánlott, értékes nyereményeket sorsolnak ki.
Az eredményhirdetésre és ünnepélyes díjátadóra a nagykövetségek képviselőinek jelenlétében kerül sor szeptember 15-én, vasárnap délben a PORT.hu Fesztiválszínpadon.

Nyitva tartás:
szeptember 11-12. szerda-csütörtök: 14.00-23.00;
szeptember 13. péntek: 12.00-23.00;
szeptember 14-15. szombat-vasárnap: 10.00-23.00

Pénztár nyitva tartás: 22 óráig!

FIGYELEM!
Idén, a Budai Vár több falszakaszának felújítása miatt a Borfesztivál délkeleti, Savoyai Terasz felőli bejárata nem használható. A többi, szokásos beléptető pont teljes kapacitással üzemel:
– Barokk Kapu
– Koldus Kapu
– Országos Széchenyi Könyvtár lift
– Halászó fiú terasz

A Borfesztivál jellege miatt a rendezvényen SZÉP kártyát illetve kultúra utalványt nem áll módunkban elfogadni.

Esős idő esetén a készlet erejéig esőkabátot adunk ajándékba.

Program:
A PORT.HU FESZTIVÁLSZÍNPAD PROGRAMJA
Szeptember 11. szerda
(Konferanszié: Borbás Mária)
18.00 ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ
20.00 MAGNA CUM LAUDE

Szeptember 12. csütörtök
16.00 A KÖZTÁRSASÁG BANDÁJA
18.00 NIKOLA PAROV ÉS ZENEKARA
20.30 GHYMES EGYÜTTES

Szeptember 13. péntek
16.00 TÁRKÁNY MŰVEK
18.00 HOLDVIOLA
20.30 VUJICSICS EGYÜTTES – Vendég: Tolcsvay László, Söndörgő Együttes

Szeptember 14. szombat – A Magyar Jazz Napja
14.00 VASVÁRI SOUL SIX
15.30 HOT JAZZ BAND ÉS BOLBA ÉVA
17.00 TÖRLEY PEZSGŐREND AVATÁSI SZERTARTÁSA
18.00 TEMESI BERCI ÉS EGYÜTTESE (A 2012-es Jazzy Dalverseny különdíjasa)
19.00 MAGYAR JAZZ GITÁROSOK – Babos Gyula, László Attila, Balogh Roland
20.30 BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA
22.30 JOANA AMENDOEIRA portugál fado énekesnő koncertje

Szeptember 15. vasárnap – A Magyar Folklór Napja (Konferanszié: Herczku Ágnes)
12.00 I. NEMZETEK SAJTVERSENYE – Ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó
14.30 PÁL ISTVÁN „SZALONNA” ÉS BANDÁJA – Vendég: Dóra Áron, Herczku Ágnes, Kubinyi Júlia, Majer Tamás
16.00 KERTÉSZ TÁNCEGYLET
16.30 SZENTENDRE TÁNCEGYÜTTES
17.00 TANAC TÁNCEGYÜTTES
17.30 ZALAI TÁNCEGYÜTTES ÉS A KUTYAKÖLYKÖK
19.30 CSÍK ZENEKAR

A Szüreti Felvonulás programja
Szeptember 15. vasárnap
11.30 Gyülekezés, regisztráció, besorolás a Szent György téren (a Budavári Sikló előterében)
Gyülekezőt fúj az Agostones Együttes.
12.00 A Kertész Táncegylet műsora
12.15 Szüreti Felvonulás a megadott útvonalon (Szent György tér – Szent György utca – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér)
13.00 Besorolás a Szentháromság téren
13.15 Köszöntő – Dr. Nagy Gábor Tamás, polgármester, I. kerület
13.30 Szüreti Felvonulás a megadott útvonalon (Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Szent György utca – Szent György tér – Koldus Kapu – Hunyadi Udvar – Keleti Terasz)

Pontos helyszín:
Budai Vár (I. kerület)

Belépő:
Napi karszalag a helyszínen: 2800 Ft/fő/nap
A belépő tartalmaz:
– 1 db kristály kóstolópoharat;
– 1 kényelmes, könnyen használható pohártartó szütyőt;
– ingyenes belépést a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításaira;
– remek szórakozási lehetőséget a nívós Borfesztivál koncerteken;
– színvonalas borászati és gasztronómiai kínálatot;
– varázslatos kilátást és hangulatot Magyarország egyik emblematikus történelmi helyszínén: a Budai Várban;
– egynapos, szabad ki-be járásra jogosító karszalagot.
A szakadt, ragasztott karszalag érvénytelen, ezért kérjük, vigyázzanak rá!

12 éves kor alatt a belépés ingyenes.
Minden nap az első 2000 hölgy látogatónak ajándékkal kedveskedünk.

5 napos bérlet a helyszínen: 7500 Ft/fő
A karszalag mind az 5 napra érvényes, melyhez az első belépéskor egy kóstolópoharat, és egy pohártartó szütyőt adunk.

Különleges, kedvezményes ajánlat a Borfesztivál látogatóinak:
Budavári Borfesztivál – Magyar Nemzeti Galéria kombinált napijegy

A helyszínen: 5500 Ft/fő/nap
A kombinált napijegy megvásárlása esetén a napi Borfesztivál karszalag mellé a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira érvényes, egyszeri belépésre jogosító belépőjegyet adunk. A belépőjegy érvényes mind a Galéria állandó kiállításaira, mind a Borfesztivál ideje alatt zajló időszaki kiállításokra: a „Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai” kiállításra, illetve szeptember 12-től a Chagall kiállításra.
Váltson kombinált napijegyet és takarítson meg 1900 Ft-ot.

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy a korábbi évekkel szemben idén a Budavári Borfesztiválon nem lesz kóstolójegy, a hivatalos fizető eszköz a készpénz lesz.

Információ:
Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.
1/203-8507
info@borkulturakft.hu

Honlap: http://www.aborfesztival.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.