Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Csabai kolbászfesztivál

bekescsaba-csabai-kolbaszfesztival1Csabai kolbászfesztivál

A csabai kolbászfesztivál Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye,  amit a híres hungarikum és Európai Unió által is védett csabai kolbászra alapozva rendeznek meg Békéscsabán, a Városi Sportcsarnokban és környékén. 2006 óta egy időben zajlik ugyanitt a Borvígadalom is.

Csabai kolbászfesztivál története

Az első fesztivált 1997-ben rendezték meg, akkor még egy belvárosi sportpályán. 1998 elején megalakult a Csabai Kolbászklub Egyesület, amely hivatalosan is célul tűzte ki, hogy népszerűsítse a fesztivált bel- és külföldön egyaránt. Az évek folyamán fokozatosan fejlődött, dinamikusan növekedett mind a kiállítók, versenyzők és a vendégek száma is. Emiatt a szervezők egy idő után már kiszerveztek 1000–2000 m²-es sátrakba több rendezvényt, szakmai kiállításokat és a vendéglátást, valamint a legnépszerűbb versenyt, a kolbászkészítést is.

Hagyományosan október utolsó, vagy utolsó előtti hétvégéjén rendezik meg. Immáron tradíció, hogy a versenyen részt vesznek Békéscsaba testvérvárosainak küldöttségei is.

A fesztivál megrendezése

A rendezvény évente kerül megrendezésre, általában október utolsó hetében, ami gyakran egybeesik az 1956-os forradalom emléknapjával. 3 napig tart, ezalatt átlagosan kb. 60-70 000 ember fordul meg, tehát annyi, mint a város teljes lakossága. Bent, a csarnokban az első két nap zajlik a mezőgazdasági kiállítás, az utolsó napon a versenyé a főszerep. A kinti sátrakban kerül megrendezésre a borvígadalom (30 pincészet), illetve az egyéb kísérőrendezvények. Mivel 2000 óta egyre inkább nőtt a kiállító és a vendégszám is, ezért a szervezők kénytelen voltak kiterjeszteni a rendezvényt a parkoló területére is.

Természetesen a rendezvény egész ideje alatt számos lehetőség van étel- és italfogyasztásra (hazai, erdélyi és külföldi ínyencségek, árusok kínálják kézműipari termékeiket, bemutatókat nézhetünk, de természetesen működik vidámpark is. A környék szállodái erre az időre szinte mindig teljesen megtelnek, nehéz szabad férőhelyet találni. A MÁV is évek óta különvonatot indít a rendezvényre, a híres svéd mozdony, a NOHAB széria gépei húzzák a nosztalgiavonatokat.

Újdonság, hogy 2008-tól kezdődően a Körös Volán autóbuszai sűrített menetrenddel szállítják a vendégeket a fesztivál színhelyére, valamint éjszakai járatok is közlekednek. Szintén ettől az évtől kerül megrendezésre egy olyan kiállítás, amely a Békés megyei települések kultúráját, gasztronómiáját mutatja be.

 

 

Cikk alapja:

  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Csabai_kolb%C3%A1szfesztiv%C3%A1l
  • http://www.kolbaszfesztival.eu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.