Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

IV. Meggyfesztivál Kecel 2013 június 7-8

IV. Meggyfesztivál Kecel 2013

A fesztivál időpontja: 2013 június 7-8

A fesztivál helyszíne: Bács-Kiskun megye, Kecel, a Városi Könyvtár melletti parkban

Az IV. Meggyfesztivál Kecel 2013 programja

június 7
10.00-10.30 Az új kertészeti gépek és technológiai berendezések támogatási rendeletének ismertetése
Font Sándor, országgyűlési képviselő, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke
10.30-10.40 A szuper-meggyekkel az elhízás ellen
Dr. Hegedűs Attila, BCE Genetika és Növénynemesítés Tanszék
10.40-11.10 Meggyművelési rendszerek összehasonlító értékelése
Dr. Bujdosó Géza és Szügyi Sándor, Állami Gyümölcs és Dísznövény K-F Közhasznú Nonprofit Kft.
11.10-11.40 A meggypiac értékelése – avagy a magyar meggy mennybe megy?
Szabó József, FruitVeB Csonthéjas Bizottság elnöke
11.40-12.00 A meggykereskedelem fejlesztési lehetőségei
Juhos Csaba, Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezet elnöke
12.00-13.00 TÉSZ vezetők, külkereskedők, nagykereskedők, termelők, feldolgozók fóruma
13.00-14.00 Meggytermesztésben jelentősebb technológiai szállító cégek előadásai
14.00 – Ebéd

 

Új helyszínen, a Városi Könyvtár melletti parkban kerül megrendezésre a negyedik Meggyfesztivál június második hétvégéjén. A szervező Fresh Fruit TÉSZ stábja lázasan készül és azt ígérik: a hangulat a régi lesz!
A fesztivál célja mindig ugyanaz: felhívni a figyelmet a meggyre úgy, hogy közben jól érezzük magunkat – vallják a szervezők.
A térség jellegzetes gyümölcse a meggy, amely Kecelen és környékén nagy termesztési múltra tekint vissza, és jelenleg is az egyik biztos megélhetési forrása az itt élőknek. Ezért különösen fontos a meggy népszerűsítése. A rendezvény főszervezője a régió egyik legnagyobb gyümölcsintegrátora, a keceli Fresh Fruit TÉSZ.
Idén is több oldalról járjuk körbe a „meggy-témát”. A Művelődési Házban június 7-én, 10:00 órától szakmai konferenciát tartanak, amelyre az ország minden tájáról érkeznek szakemberek, termelők. A program szakmai előadásait a FruitVeb szervezi, több agráregyetemmel együttműködve. Aktuális pályázati lehetőségekről a Keceli Meggyfesztivál fővédnöke, Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke fog előadásttartani – mondta el Juhos Csaba, a Fresh Fruit TÉSZ elnöke.
De a Meggyfesztiválon a szakmai programok mellett karikatúra-kiállítás és könyvbemutató is lesz. Természetesen élő koncertek is várják a látogatókat pénteken és szombaton is. A zenei programokból kiemelhető a Kistehén zenekar, a budapesti Napkutya és a szegedi Gypo Circus. Fellép még a kiskőrösi Szürke Verebek és a Keresztapu zenekar is, és természetesen nem hiányozhat a keceli fiatalokból álló Black Sys sem. A gyerekekre is gondoltunk, szombat délután 4 órától Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes alapítója ad vidám, játékos koncertet a legkisebbeknek – tette hozzá a szervező.
Szombaton napközben kézműves és egyéb foglalkozásokat tartanak a Művelődési Ház munkatársai, akik arcfestéssel, lepényevő versennyel és különböző népi játékokkal várják a gyerekeket. Ismét lesz meggymag távköpő bajnokság, csocsó- és darts bajnokság, vízifoci, a helyi borászok pedig meggyboraikkal versenyezhetnek. (A meggybor-versenyre nevezni 2 palack meggybor leadásával lehet a Fresh Fruit TÉSZ telepén vagy Béla Zoltánnál, a Béla Borászat telepén, május végéig.)
A meggymagköpő versenyt – a hagyományokhoz híven – a Mucsi házaspár élőben közvetíti. A szintén hagyományosnak tekinthető csettegő versenyen azonban egy kicsit más lesz: idén a gyorsaság mellett az ügyesség is a szempontok közé kerül. Ami szintén újdonság: a közönség szavazhat majd a legszebb, legérdekesebb megjelenésű csettegőre.
A Meggyfesztiválon bringatúra is lesz, 3 különböző távon. A legrövidebb túra 30 km-es, a Kecel – Kiskőrös – Soltvadkert – Kecel távot vállalók 10:00 órakor indulnak a fesztivál helyszínéről. A közepes, 60 km-es túra 09:00 órakor indul a Kecel – Miske – Hajósi-pincék – Kecel útvonalon, a 100 km-es túra pedig reggel 08:00 órakor a Kecel – Kalocsa – Sükösd –Kecel távon. A leghosszabb távot inkább a gyakorlottabb túrázóknak ajánlják a szervezők, de a 30 km-es túrán bárki elindulhat, aki nem ijed meg egy-két óra biciklizéstől. A bringázás végén minden résztvevő emléklapot és egy szelet meggyes pitét kap.
A látogatók a két nap alatt idén is megkóstolhatnak számos terméket, amely meggyből készül: meggysört, meggybort, meggypálinkát és friss meggyből sem lesz hiány. A Meggyfesztivál 2013. június 7-8-án, a keceli Szabadság téren, a Városi Könyvtár melletti parkban várja a látogatókat 0-100 éves korig.

 

A bejegyzés alapja: http://www.meggyfesztival.hu/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.