Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiválján idén országszerte mintegy 110 múzeum több mint 700 programmal várja a látogatókat és a szakembereket szeptember 29. és november 15. között. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát immár harmadik alkalommal rendezik meg. A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült újabb hagyományt teremteni ezzel, az évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő fesztivállal, amelyen a látogatók különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon vehetnek részt – többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.

A rendezvény programjait bemutató sajtótájékoztatón – a Miskolci Galéria Tanulmányi Múzeumban – Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára elmondta: a Múzeumok Őszi Fesztiváljának fő célja a múzeumokban megszerezhető speciális ismeretek élményszerű átadása, és a diákok, családok becsalogatása az intézményekbe. A szakállamtitkár hozzátette: a hazai kiállításoknak mintegy négyötödét rendezik vidéki múzeumokban, a látogatók fele mégis a fővárosi intézményeket keresi fel. Ezen az aránytalanságon is változtatni kíván az Oktatás és Kulturális Minisztérium az önkormányzati fenntartású múzeumokat segítő Alfa-programmal, illetve ezzel a rendezvénysorozattal is. Hiszen fontos, hogy a közönség megismerje a közelében levő tárlatokat is.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 2006-ban 49 múzeum vett részt, 2007-ben 75, idén pedig már 110 múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket nyolc témakörbe csoportosítva hat héten át. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témák a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, s így egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség a programsorozat időszakában.

A résztvevő múzeumok mellett a rendezvény látogatóinak száma is ugrásszerűen nőtt: az első évben 25 ezren, tavaly már több mint 120 ezren volt kíváncsiak a különleges programokra, amelyekből idén sem lesz hiány. Aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt, rengeteg élményt szerezhet.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye szeptember 29-én az immár hatodik Múzeumpedagógiai Évnyitó, melynek idei házigazdája az Iparművészeti Múzeum. A program célja felhívni a figyelmet a múzeumokra – mint az oktatás fontos helyszíneire, másrészt bemutatni, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat.

A bejegyzés alapja: http://www.museum.hu/h/Indul_a_Muzeumok_oszi_Fesztivalja

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XXII. Orsolya-napi Vásár Natúrpark Ízei 2023

XXII. Orsolya-napi Vásár Natúrpark Ízei 2023 Az idén 22. alkalommal rendezi meg Kőszegen a „Natúrpark ízei”-Gasztronómiai fesztivált és Ors...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.