Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

VII. Tenkesalja Böllérfesztivál 2015

VII. Tenkesalja Böllérfesztivál 2015

Sok városi gyerek már azt sem tudja, milyen is a disznóvágás – noha vidéken még élő a hagyomány. Éppen ezt a hagyományt szeretné fenntartani, ápolni a Tenkesalja Böllérverseny – idén egy világrekorddal.

A böllérfesztivál időpontja: 2015. február 7.

A böllérfesztivál helyszíne: Baranya megye, Siklós, 7800 Siklós, Széchenyi u. 72.

A VII. Tenkesalja Böllérfesztivál 2015 programja

8.00 Fogópálinkás köszöntő

8.30 Megkezdődik a “nagy disznóvágás”

13.00 Király L. Norbi

14.00 Lukács Tamás mulatós műsora

15.00 Groovehouse

 

Sok városi gyerek már azt sem tudja, milyen is a disznóvágás – noha vidéken még élő a hagyomány. Éppen ezt a hagyományt szeretné fenntartani, ápolni a Tenkesalja Böllérverseny – idén egy világrekorddal. A tél a falvakban nem múlhatott el úgy, hogy az addig hizlalt jószágok sivítása ne verje fel a hajnali csendet. Manapság viszont már sok gyerek valószínűleg azt sem tudja, milyen is az a disznóvágás – a kolbásszal, sonkával csak a boltban találkozik, általában szeletelve, lefóliázva. Ezen is változtatni akartak Siklóson, amikor először rendezték meg a Tenkesalja Böllérversenyt, amelyből az elmúlt években hagyomány lett. 2012-ben ráadásul világrekord-kísérletbe is fogtak, amely sikerrel zárult: nem tévedés, 620 méteres (!) kolbászt sikerült tölteni Siklóson. Természetesen emellett versenyt is tartanak, mégpedig a hagyományos disznóvágás feladataiból. Így minősítik a csapatmunkát, a böllérmunkát, a húselőkészítést, de készíteni kell a hagyományokhoz illő disznótoros levest, hurkát, kolbászt és egy káposztás ételt is. Emellett nem hiányozhat a fogópálinka és a forralt bor sem – utóbbiakat szintén zsűrizik. A nap az eredményhirdetéssel és a disznótoros vacsorával zárul – s ahogy egy disznótoron szokás, senki sem marad éhen.

A bejegyzés alapja: http://www.tenkeslovastanya.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Márton Napi Sokadalom Szeged 2021

Márton Napi Sokadalom Szeged 2021 Márton Napi Sokadalom 2021 Szegeden. Első alkalommal szervezünk egy tematikus programot a Bárkán, amely a...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.