Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XIX. Savaria Történelmi Karnevál 2018

XIX. Savaria Történelmi Karnevál 2018

Savaria Történelmi Karnevál 2018. augusztus 22-25-ig immáron 19. alkalommal rendezik meg a historikus fesztivált Szombathelyen, mely az ország fesztiváljainak szakmailag is elismert elitjébe tartozik. A Savaria Történelmi Karnevál három napon át tartó történelmi időutazás Szombathelyen, megelevenedik a 2000 éves város régmúltja.

A karnevál időpontja: 2018. augusztus 22-25.

A karnevál helyszíne: Vas megye, Szombathely, Romkert

A XIX. Savaria Történelmi Karnevál 2018 programja

Az időjárás nem volt kegyes az idei Savaria Karneválhoz, hiszen az esemény előtti előrejelzések egész hétvégére záporokat, zivatarokat, hűvös időt jósoltak.
A papírforma végül is bejött, ám a szervezők előre felkészültek az időjárási anomáliákra. Ennek köszönhetően egy tucatnyi csupán azoknak a programoknak a száma, melyeket nem lehetett megtartani.
Így a karneváli közönség élménye nem csorbult az esős idő miatt. Így is közel 400 esemény részesei lehettek.

A Fórum Színpadon – egy tüzes produkció kivételével – valamennyi eseményt megtartották. Fiatal és idősebb korosztály együtt élvezte, gyakran esernyők alatt összebújva a Szombathelyi Szimfonikusok, Dés László, a Margaret Island és a Punnany Massif esti koncertjeit. Napközben szintén igényes produkciók – Glen Miller, LGT emlékzenekar, Légierő Zenekar, Csángálló banda és sok-sok vásári attrakció szórakoztatták a közönséget. Ugyan Bánhegyi Adrienn Guiness-rekord kísérlete most nem sikerült, a kötélugrás hazai nagykövete nem adja fel, új produkció létrehozásán dolgozik.

A Savaria Karnevál leglátogatottabb programja minden évben a karneváli felvonulás. A szervezők komoly esőstratégiával és hatósági egyeztetésekkel készültek a felvonulások lebonyolítására, de nem volt szükség az alternatív várakozóhelyekre. Mindkét napon kegyeibe fogadták az égiek a felvonulókat és a közönséget, bár a menet vége már szemerkélő esőben ért be az Aréna utcába, a látogatók és a felvonulók végig kitartottak.

2018. augusztus 23. (csütörtök) 20:00 Karneválnyitó ceremónia

2018. augusztus 23. (csütörtök) 20:20
Savaria Szimfonikus Zenekar – nyitókoncert
Beethoven, Berlioz, Csajkovszkij, Hacsaturján, Rossini és Erkel művek. Vezényel: Thomas Kornél

Műfaj:    zene/koncert
Helyszín: Szombathely, Fő tér (Forum színpad)
Időpont:    2018. augusztus 23. (csütörtök) 20:20
Időtartam:    1 óra
2018. augusztus 24. (péntek) 21:00
Nagy utazás – Dés László és Tóth Vera koncertje

Helyszín: Szombathely, Fő tér (Forum színpad)
Időpont:    2018. augusztus 24. (péntek) 21:00
Időtartam:    1 óra

Szerelem első vérig, Nagy utazás, Vigyázz rám, Jazz+Az, Dzsungel Könyve, Valahol Európában, Pál utcai fiúk, Férfi és Nő – hogy mi a közös ezekben a különböző műfajokban született, sikeres dalokban, produkciókban? A sokféle zenei tehetséggel és kimeríthetetlen invenciókkal rendelkező Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész, Dés László személye köti össze ezeket. Vendégként a kiváló énekesnőt, Tóth Verát köszönthetjük, akivel Dés László már korábban is dolgozott együtt. Most az ő előadásában hallhatunk több, már ismert Dés-szerzeményt is.

2018. augusztus 25. (szombat) 21:00

Margaret Island – Akusztikus folk-pop

Helyszín: Szombathely, Fő tér (Forum színpad)
Időpont:    2018. augusztus 25. (szombat) 21:00
Időtartam:    1 óra

Néhány fiatal ül a margitszigeti platánok alatt és énekel meg zenél. Népdalok, tábortüzek repertoárja, napjaink akusztikus folk-pop slágerei, ami épp eszükbe jut. Aztán írni kezdenek, aztán stúdiózni, aztán koncertezni… És mindenki látja, hogy ez jó. És mindenki hallja is, hogy ez jó. Papírhajón Bolyongó, tiszta derű, elragadó akusztikus zene: ez a Margaret Island, az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. A Margaret Island egyfajta misszióként tekint a folkos, a magyar népzenét több ponton is idéző stílus hazai népszerűsítésére. A fiatal csapat népszerűsége töretlenül ível felfelé, mára a legnagyobb hazai fesztiválok résztvevője.

Időpont:    2018. augusztus 26. (vasárnap) 19:00
Glenn Miller emlékkoncert – Világslágerek újrahangolva
Helyszín: Szombathely, Fő tér (Forum színpad)
Időpont:    2018. augusztus 26. (vasárnap) 19:00
Időtartam:    1 óra

Glenn Miller 1904-ben született az Amerikai Egyesült Államokban. Első saját zenekarát 1937-ben alapította. A Glenn Miller Orchestra rövid idő alatt a legnépszerűbb együttessé vált az Államokban. Erre a kivételes tehetségű zenekarvezetőre és zenekarára kíván a Dixie Kings of Hungary (Ex Benkó Dixieland Band) koncertje emlékezni.
A zenekar által játszott számok ma is világslágerek. A Glenn Miller Orchestra koncertjeinek gyakori vendége volt a 3 tagú Andrews Sisters énekegyüttes. Ezúttal az Adri Sisters – Koós Réka, Fehér Adrienn, Tunyogi Bernadett – fogja elbűvölni a közönséget.

2018. augusztus 26. (vasárnap) 20:15 Karneválzáró ceremónia

Időpont:    2018. augusztus 26. (vasárnap) 21:30
Punnany Massif – Hiphop-mixtúra

Helyszín: Szombathely, Fő tér (Forum színpad)
Időpont:    2018. augusztus 26. (vasárnap) 21:30
Időtartam:    1 óra

A zenekar az elmúlt évtizedben sokakkal megszerettette egyedi recept alapján kikevert hangzásvilágát. Mára a hazai zenei élet egyik meghatározó áramlatává vált ez az eredetileg egzotikusnak számító mixtúra, az élő hangszerekre, zenekarra épülő, magyarul előadott, funk-rockot, népzenét, elektronikát ötvöző hiphop.

Helyszín: Szombathely, Fő tér (Forum színpad)

 

Jegyárak, nyitvatartások

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

Jegyárak:
– augusztus 24. péntek (szakmai nap): napi felnőtt: 1200 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus igazolvánnyal, jelmezben: 600 Ft;
– augusztus 25–26. szombat–vasárnap: napi felnőtt: 1800 Ft; diák, nyugdíjas, jelmezes: 1200 Ft; három napos felnőtt: 3700 Ft, három napos diák, nyugdíjas, jelmezes: 2200 Ft.

A Szent Márton-kártyával rendelkező helyi felnőtt lakosok kedvezményes három napos jegyet válthatnak a Történelmi Témaparkba – felnőtt kedvezményes jegy: 3200 Ft. Kedvezményes jegyre (diák, nyugdíjas, jelmezes) Szent Márton-kártyakedvezmény nem érvényesíthető. A kedvezmény a Szent Márton-kártya és fényképes igazolvány együttes felmutatásával vehető igénybe elővételben a Fő téri pavilonban, vagy a Karnevál ideje alatt a Történelmi Témapark jegyárusító pavilonjában.

TÜZES JÁTÉK

Időpont: augusztus 23. (csütörtök) 21.30 (kapunyitás: 21.00). Esőnap: augusztus 24., 22.30.
Jegyár: 1800 Ft.

LELÁTÓ A FELVONULÁSRA

Az augusztus 24-én és 25-én 19.00 órakor kezdődő felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is. Jegyek a Tourinform Irodában és augusztus 14-től a Fő téri információs pavilonban válthatók, illetve korlátozott számban előjegyezhetők a Karneválirodában (Szombathely, Aréna utca 8., savariaturizmus@gmail.com)
Jegyár: 1900 Ft.

Fő téri Karneválinformációs Pavilon

Nyitvatartás:
– augusztus 13–22.: H–P: 10.00–18.00, Szo: 10.00–14.00,
– augusztus 23–26.: 10.00–22.00

BRÓDY JÁNOS SZÓLÓ PÓDIUMKONCERTJE

A 2018. augusztus 23-án 21.00 órakor a Zsidó Udvarban kezdődő koncertre jegyek elővételben 3500 forintért vásárolhatók korlátozott számban az alábbi helyszíneken:
– Az Élés Kamrája delikátesz üzlet – Szombathely, Király u. 17.
– Jam Music Hangszerüzlet – Szombathely, Berzsenyi tér 2.
– Tourinform iroda – Szombathely, Király u.1.

 

A bejegyzés alapja: http://savariakarneval.hu

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022 Vásár a vásárban, mert a nagy Hortobágyi Hídi Vásár területén belül a...

  • XL. Őrségi Vásár 2022

    XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj...

  • Újszászi Civil Majális 2022

    Újszászi Civil Majális 2022 Újszászi Civil Majális 2022. Idén is színes programokkal várjuk a Sportpályára kilátogatóka...

  • XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022

    XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022 A festői szépségű, mediterrán hangulatú Malom-tó part ad otthont a Tapolca Tavasz Fe...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.