Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XV. Savaria Történelmi Karnevál 2014

XV. Savaria Történelmi Karnevál 2014

A karnevál időpontja: 2014. augusztus 21-24

A karnevál helyszíne: Vas megye, Szombathely, Romkert

A XV. Savaria Történelmi Karnevál 2014 programja

AUGUSZTUS 21. (CSÜTÖRTÖK)

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

21.00 Kapunyitás a tüzes játékhoz

21.30 Prometheus Cirkusza Savariában
A tüzet az istenektől Prometheus csente el, a későbbi korok artistái pedig nem átallották holmi játékra használni ezt az őselemet mindenféle cirkuszokban. Legjobbjaikat szörnyű büntetéssel sújtotta ezért Khronosz, az idő istene. Időn és téren kívül hánykolódnak egy fura hajóban, melyet ma éjszakára Savariába idéznek a helytartó papjai. Különféle korok és vidékek, múlt és jövendő legjobb tűzvarázslói és tűzijáték-mesterei áldoznak ma Savaria lelátói előtt, hogy kiengeszteljék a haragos isteneket.

FORUM SZÍNPAD

20.00 15 évesek lettünk! Karneválnyitó ceremónia Savaria szenátorai a Savaria Legio kíséretében bevonulnak a Fő térre, ahol a XV éves Savaria Karnevál rendezvényét, szervezőit és vendégeit köszönti: Dr. Puskás Tivadar polgármester. Ismét fellobban a Vesta-templom lángja, majd kezdetét veszi a karneváli időszámítás…

20.30 Freak Fusion Cabaret A múlt századi vándorcirkuszok misztikus világa némi sötét humorral fűszerezve, varieté hangulatban. Látványos zsonglőr-, akrobata-, légtornász- és burleszk táncjelenetek a hazai underground cirkuszi élet krémjével!

BOROK UTCÁJA

21.00–24.00 Folk-rock–utcabál Hangulatfelelős DJ Szunyog és DJ Bluff

SÖRTÉR (SZOMBATHELYI NAP)

16.00 Lunchbox Uzsonna pop-rock szombathelyi módra.
18.00 Újvilág utca Szombathelyi rock’n’roll buli.
20.30 Szatmári Juli és zenekara Az énekesnő zenei pályafutása Szombathelyen kezdődött, majd érettségit követően Budapestre költözött, ahol megismerte és megszerette a jazzt, a bossa novat és a népzenét, s a rengeteg hatást és inspirációt saját dalaiba építette. Szatmári Juli a pop, folk és jazz elemeinek ötvözésével saját dalait írja, és adja elő akusztikusan magyar és angol nyelven.
22.00 Mokka Tribute Kóstoló a 70-es és 80-as évek igényes rockzenéjéből.

PARADISO DEI – ISTEN KERTJE

17.30 Egyház a börtönben – kiállítás fogvatartottak vallásos műveiből A kiállítást megnyitja: Tóth Tamás bv. ezredes, intézetparancsnok, Szombathelyi Országos BV Intézet
18.00 Egy szombathelyi plébánia élete a XIX. század közepén Inzsöl Richárd atya előadása

SMIDT MÚZEUM

21.00 Irány az Adria! Ingyenes tárlatvezetés (a belépőjegy mellé) az Üdvözlet az Adriáról! című időszaki kiállításban. Tárlatvezető: Keppel Csilla történész

ISEUM SAVARIENSE

Hosszabb nyitva tartás (22.00 óráig), esti tárlatvezetés, zenés színpadi műsor a Karnevál előestéjén.

GENIUS SAVARIENSIS SZABADEGYETEM

19.00 Streetcar(t) Sztranyák Zsófia és Bubreg Balázs kiállítása a Smidt Múzeum kertjében álló villamoskocsiban
20.00 A 12 legszebb magyar vers a Savaria Slam Poetry előadásában

AUGUSZTUS 22. (PÉNTEK)

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

9.30 Kapunyitás – Tábori élet 18.00-ig várja az érdeklődőket a Történelmi Témapark, ahol I. századi és késő római, germán katonai hagyományőrzők táborai mellett gladiátorok és a középkor lovagjainak, valamint kevésbé lovagias martalócainak táborait is megismerhetjük. Az arénában Savaria alapításának idejétől egészen a XVII. századi harmincéves háború idejéig felvonulnak a különböző korok gyalogos és lovas vitézei, bemutatva felszerelésüket, haditechnikájukat, harcászatukat, megidézve nagy idők nagy csatáinak emlékét is…

10.00 Időutazásunkat a római kori katonai hagyományőrző csapatok seregszemléjével indítjuk. A Legio XV. Apollinaris II. Cohorsa, a Legio I. Adiutrix és a Collegium Gladiatorium, a Terra Dacica Aeterna és a Legio V. Macedonica és a Legio Leonum Valentiniani a tribün előtt.

10.15 Magyarország legnagyobb létszámú római katonai hagyományőrző egyesülete 1999 óta kutatja és idézi meg Savaria első lakosainak, az Apollóról elnevezett XV. Legionak, és ezzel természetesen elsősorban a római hadművészetnek a történetét. A szombathelyi csapat előadásában az I-II. század római haditechnikája és hadviselése elevenedik meg.

10.30 Ezen időszak egyik legjelentősebb katonai eseménye kétségtelenül Trajanus dákok ellen vívott háborúja volt. Ezek egyben Róma szinte legjobban dokumentált hadjáratai is. Romániából érkezett vendégeink, a Terra Dacica Aeterna Egyesület tagjai ennek a háborúnak az idejét és a benne harcoló szarmata dák harcosokat és az ott harcoló V. Makedóniai Legiot elevenítik meg.

11.00 A germánok elleni háborúk a II. században – Trajanus a II. században egy borzalmas bosszúhadjáratban gyakorlatilag kiirtja a dákokat. Pannónia keltáit is jórészt romanizálják, mégsem sikerül tartós békét teremteni. A birodalom határain túl egy kemény, büszke nép folyamatosan, ekkor már századok óta veszélyt jelent Rómára. Az egymással is folyamatosan háborúzó, laza szövetségben élő törzsek, mint az alemannok vagy a markomannok ma általában csak germánként ismertek. A 2. sz. végétől ezek a törzsek egyre gyakrabban ütköznek meg a limest őrző római legiókkal és az eddigre főként germán segédcsapataikkal. Ekkor vívja Marcus Aurelius a Gladiátor című filmből is ismert markomann háborút a mai Bécs környéki harcmezőkön. Ennek egy kis ütközetét elevenítik fel az Északi Gárda, a Legio I. Adiutrix, a Savaria Legio Egyesület, a Csallóközi Lovasíjászok, a Terra Dacica Aeterna és a Collegium Gladiatorium harcosai.

11.20 Az Úr 2000. esztendejében, az újkori Karneválok kezdetén két tábor várta a Ferences kertben a nagyérdeműt. A Savaria Legio erődje, és egy a Kárpát medencét a X. századra teljes egészében meghódító, nomád íjfeszítő nép hagyományait kutató és megjelenítő egyesület tábora. A nép a magyar, az egyesület pedig a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület volt. Idei műsorukban is a honfoglaló magyarok életmódja és harcászata elevenedik meg. Táboruk a Kalandvárban tekinthető meg.

11.45 A magyar lovas népként érkezik a Kárpát–medencébe, és lovas kultúráját még sokáig őrzi. A félelmetes lovastudás szolgáltatta az Árpádok hadainak erejét is. Ehhez pedig rengeteget kellett gyakorolni. Ilyen lovas harci gyakorlatokat mutat be nekünk a tehetséges fiatal történész és végzett kovácsmester, Haramza Márk.

12.15 Árpád-kori haditorna varég és normann harcosokkal – A magyarok haditechnikájának átalakulása István alatt döntő mértékben felgyorsul. A nyugati, nehézgyalogos és nehézlovas harcmodor veszi át a nomád könnyűlovas, lovasíjász egységeken alapuló taktika helyét. Az átmenet azonban nem teljes, az Árpád korban is szerepet kapnak még a befogadott nomád népek könnyű lovas seregei csakúgy, mint a keleti és nyugati harcmodort egyesítő, hozzánk Keletről, de a Kijevi Ruszba eredetileg a messzi Észak-Nyugatról érkező varégok. István testőrségében is szolgálnak ennek a normann népnek fiai. (A varég ógörögül vikinget jelent). A XI-XII. századba kalauzol el bennünket a Nyugati Gyepű Pajzsa Egyesület, az Északi Gárda és a Fekete Nap Történelmi Társaság műsora.

12.40 Tábori élet

13.00 Időutazásunkat a rövid szünet után lovas programmal folytatjuk. Az arénában Haramza Klára, Márk húga, aki ügyességi lovas gyakorlatokat mutat be tűzzel és zászlóval.

13.20 Csallóközi Lovasíjászok – buszkasi – Eleink nemcsak gyakorolni és harcolni, de játszani is szerettek lovon. Kedvelt játékuk volt a buszkasi, amelynek során egy kecske tetemét kellett elorozni egymástól a vágtató lovasoknak. A játék a kazah sztyeppéken ma is él még. Régi barátainknak köszönhetően a Csallóközben is – némileg szelídített formában, hiszen mi mellőzzük a jobb sorsra érdemes szarvas négylábút.

13.40 Gladiátoredzés – A lelátók előtt Európa legnagyobb létszámú és egyik legismertebb gladiátorcsapata, akik nélkül elképzelhetetlen a Savaria Történelmi Karnevál. Az idén 20. születésnapját Savariában ünneplő Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület harcosai meghódították már a brittanniai, az ibériai, germán és dalmát arénák nézőinek szívét, de újra és újra visszatérnek zajos sikereik egyik első helyszínére, a savariai arénába. A gladiátorok látványos edzésén megtudhatjuk, hogyan készülnek ezek az acélos izmú szörnyetegek a szombati gladiátorjátékokra, és közben ráadásul még a II század legvégén a császári trónért marakodó hadvezérek intrikáiba is bepillantást nyerünk.

14.00 Kassai Lajos lovasíjász és tanítványai – Hogy pontosan mi okozta Róma bukását, és vajon melyik tényező volt fontosabb, azon máig vitáznak a történészek. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az egyik döntő ok a hunok megjelenése volt. A hunok és a többi lovas íjfeszítő nép hadi sikereinek titkát sokan elemezték már. De a gyakorlatban csak kevesen próbálták ki… Kevesen tudják ma, hogy mi tette szinte legyőzhetetlenné a lovasíjászokat – ezeket a kis egységekből szervezett nagy csapatban harcoló, a parancsokat fegyelmezetten végrehajtó, rugalmasan reagálni képes harcosokat. Kassai Lajos egy ilyen ember. A lovasíjászatnak mint harcművészetnek az újrafelfedezője és apostola, sokszoros világrekorder és lovasíjász világbajnok.

14.20 Róma bukását követően Pannóniában történelmi léptékkel mérve úgy váltják egymást a népek, mint változékony időben a napot a felhők az égen. A VIII-IX. században megjelenik egy új, fegyelmezett, rendkívül jól szervezett, fejlett vasművességgel és meglepően magas tárgykultúrával rendelkező lovas nomád nép, mely végül a X. században sikerrel meg is szállja az egykori római provinciát is. A honfoglaló magyarok kultúráját kutatja és jeleníti meg a szombathelyi Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesület. A Kalandvárban táborozó felkészült harcosaik nemcsak az íjjal, de az ostorral és a fokossal is jól bánnak.

14.40 A gyalogos harcosok a honfoglalást követő években játszanak nagyobb szerepet, de a magyar seregek fő erejét még sokáig a lovasíjászok adják. Vajon milyen lehetett magyar eleink lovas harcos felszerelése. Ezt kutatja az Őrségből érkezett Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány. Előadásukban egy honfoglalás kori lovas felszerelésének lehetséges rekonstrukcióját, és annak használatát ismerhetjük meg. Az előadás után bátran lehet kérdezni és vitázni is, akár a csapat Kalandvárban található táboránál is.

15.00 A nomád, könnyűlovas, illetve lovasíjász harcmodorra épülő hadviselést hazánkban végül a XIII-XIV. századtól végleg felváltja a nehéz páncélzatú lovagi harcmodor. A XIV-XV. század lovagi párviadalainak és tornáinak korába visz bennünket a Csehországból érkezett Memento Mori Hagyományőrző Egyesület.

15.30 A végvári harcok kora – A jól képzett cseh és német lovagok közül számosan harcolnak a Hunyadiak zászlaja alatt. Hiába dacol azonban Hunyadi János majd fia, Mátyás király sikerrel a törökkel, nemeseink széthúzásának és kisebb részben a szerencsétlen külpolitikai helyzetnek köszönhetően a rendkívül jól szervezett és vezetett, túlerőben levő oszmán hadak felőrlik az anarchiába süllyedő Magyar Királyság haderejét. 1541-ben az ország másfél évszázadra három részre szakad, és a végvári harcok kora következik. Ezt a kort idézik meg a sárvári Nádasdy Hagyományőrző Bandérium, a körmendi Batthyány Bandérium, a Csobánc alól, Gyulakesziről érkezett Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium és a Kőszegi Darabontok. Leszen az arénában török lesvetés, puskáknak és álgyúknak durrogtatása és török-magyar bajvívás.

16.00 A török idők végét Magyarországon részben a magyar végvári vitézek, de nem kisebb részt az osztrák udvar zsoldjában álló nyugati zsoldosseregek hozzák el. Ezeknek a harmincéves háborúban edződött zsoldosseregeknek a gerincét a muskétások adták. Hazánk egyik legigényesebb történelmi hagyományőrző társulata, a Mare Temporis Alapítvány jelenetében egy kisváros kapitánya muskétásokat toboroz. Ám nincs könnyű dolga, mert a hadra fogható legényeket a harcnál jobban érdekli a zsold, s mindaz, amit azon megszerezhetnek – a jóféle erjesztett nedűk és a kikapós menyecskék. A vidám percek alatt a nézők megismerkedhetnek XVII. század második felének jellemző fegyvereivel – muskétákkal, különböző kardokkal, pajzsokkal és egyéb felszerelésekkel.

16.30 Hogy felfegyverzett elődeink esze nemcsak háborúságon járt annak idején, hanem mulatozni is szerettek, azt már láttuk. Az igazi mulatságok pedig elképzelhetetlenek voltak mutatványosok nélkül. Ezúttal Szombathely testvérvárosából, a bajorországi Kaufbeurenből érkezett Artistica Anam Cara artistái szórakoztatják a nagyérdeműt.

17.00 A letűnt korok hadszínterein fontos szerepet töltöttek be a zászlók. Ezeket követték már a legiok is, de jeleikre mozdultak a középkor vitézei is, a reneszánsz Itáliában pedig egészen kifinomult jelrendszer alakul ki. Ennek mesterei aztán igazi művészetté avatják a zászlóforgatást, ami így megjelenik a civil ünnepeken és mulatságokon is. Ezt a hagyományt újítják fel és őrzik a szegedi Pavane Egyesület zászlóforgatói.

17.30 Tábori élet

18.00 Kapuzárás, felkészülés a felvonulásra

FORUM SZÍNPAD

14.00 Seherezádé – Az 1001 éjszaka meséi
Az Attitude Balettiskola előadása
16.00 Fresco Ballo zászlóforgatók
17.30 Fanfara Komplexa
Autentikus moldvai-csángó népzene új stílusú dallamokkal vegyítve.
21.00 Geszti Péter és a Gringo Sztár
Geszti Péter és két gyönyörű hangú énekesnője – Gereben Zita és Sapszon Orsolya – mellett további profi zenészek alkotják a Gringo Sztár zenekart. Az együttes egyfajta „kozmopuritán” popzenét játszik, ami reggae, jazz, rap, pop, elektronikus zenék, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze. A dalok így sokszínűek, egy valami közös bennük: a vidám, nyári hangulatú dallamok és a fülbemászó „gesztisen” komoly mondanivalót rejtő szövegek.
22.30 Mare Temporis – Örömtüzek…
Tüzes artistamutatványok

BOROK UTCÁJA

15.00 Mesterek és Tanítványok
A 30 éves Boglya Zenekar és tanítványainak népzenei koncertje.
18.00 A Savaria Történelmi Karnevál Bora és Tortája versenyek eredményhirdetése
A Borverseny díjazott borászainak, valamint a legfinomabb születésnapi torta megalkotójának köszöntése és díjazása.
20.00 Karak zenekar
A zenekar a brit gitárzene, a magyar népzene és az alternatív rock elemeit egyesíti a dalaiban.
22.30 Ferenczi György és a Rackajam
A világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, a Rackajam együttessel 2005-től közösen játszik fúziós zenét, amiben fontos szerepet tölt be a magyar népzene és világzene. Akusztikus hangszereken adják elő a blues klasszikusokat és saját hangszerelésű dalaikat. Számos esetben magyar költők verseit választják dalszövegül, hogy ezzel is népszerűsítsék a költők versbe szedett gondolatait és a magyar irodalmat.

SÖRTÉR

16.00 Tárkány Művek
Jazz-be oltott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok.
18.00 Coffeeshock Company
Az Ausztriából érkező zenekar tagjai 2010 óta döngetik Európa színpadait SuperSkunkRockReggae stílusban. A soknemzetiségű Burgenlandban felnőtt zenészek német, angol, horvát és olasz nyelveken adják elő dalaikat, amelyekben a rock- és reggae- mellett a rap- és funk stílusok is teret kapnak az aktuális témákat boncolgató szövegek kísérőzenéjeként.
20.30 Djabe
A Djabe Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekara. 19 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. Egyedi zenét játszanak, melyben a jazz keveredik a magyar és a világzene különböző elemeivel. A Djabe afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent, ami az ő felfogásukban a zenei stílusok és hangszerelések szabad keverését jelenti.

KALANDVÁR

10.00-tól Ludibundus – játszótér gyermekeknek és szüleiknek, Felhővadász, Tintaló cirkusz, Tekergőtér – asztali játékok kicsiknek és nagyobbacskáknak, Aranyos szegelet – X. századi magyar játszóház, Kézműves műhelyek, Gyöngyösi Wekingek, Vásártér, Játékos tűzoltók, lovagoltatás és íjászat, A levegő vitorlásai – a Szombathelyi Repülőklub repülőgép-bemutatója
11.30 Kacagó koncert – Levente Péter műsora
Társasjáték 4–104 éveseknek. Égből pottyant szerepjáték jelmezek, díszletek nélkül, szárnyaló képzeletünk és játékos kedvünk mégis benépesíti a színpadot és a nézőteret egyaránt.
14.00 Egérparádé – egéridomár: Gulyás Laci vándormuzsikus – Vándormuzsikusként és a Langaléta Garabonciások gólyalábas vezéreként járja az országot-világot, szórakoztat kicsiket és nagyokat népmeséivel, muzsikáival, igazi vásári mókával. Táltos paripáján hegyek, völgyek, csillagok közt kalandozik, s repíti magával játszi közönségét. Ezúttal egércsapatával várja a parádéra kíváncsi közönséget.
16.00 Rumedli teveparádé – a TeátRumi Társulás gólyalábas műsora
Hatlábú teve? Nem is egy, de rögtön három: Papateve, Puputeve és Pepeteve, a legkisebb. S hogy el ne kóricáljanak a karneváli forgatagban, Budr el Zsudur, a bájos teveidomár gardírozza őket. Két púpjuk közé harmadiknak hegyes bajszú törököt kapnak. Mindezt másfélszeres életnagyságban, ahogy a gólyalábasokhoz illik. Hja kérem, ilyen a mutatványos élet!
18.30 Vásártér – Kovács Géza bábjátéka

MŰVÉSZETEK UTCÁJA

10.00 Nyitott galéria – Művészet az utcán…
Az Isis Galéria művészeinek bemutatkozása, művészeti technikák bemutatása, találkozás a művészekkel alkotás közben, nyitott műterem, kézműves-foglalkozások.
Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállítása látható az ISIS Galériában (Kossuth L. u. 19.). A Karnevál ideje alatt az elmúlt évben elhunyt festőművésznő festményei 10.00–24.00 óra között tekinthetők meg.

Bemutatkozó művészek:
Balogh István Péter festőművész – akril technika bemutatása, minitárlat; T. Takács Tibor festőművész – szobrok, képek, kerámiák; Mészáros Szabolcs festőművész – pasztell technika bemutatása; Szántó István festőművész – akvarelltechnika bemutatása, városképek; Dávid Éva – keramikusművész – itáliai reneszánsz és habán kerámiák; Varsányi György keramikus – japán stílusú kerámiák; Schéffer Anna keramikusművész – maszkok, vesszős tálak; Pesthy Zsuzsa népi iparművész – ékszerkészítés (gyermekfoglalkozás); Varga Erika (Kukutyin Fajátékbolt) kézműves – nemezelés, nemez játékok készítése; Magoss M. Adél – egyedi rajzok, festmények, miniatúrák; Csipler Vanda formatervező művész, Csipler Dóra alkalmazott grafikus – egyedi grafikák, nyomatok; Ruzsa Kata kézműves – gyermekfoglalkozások: római (kerámia) pénzverde, korongozás, festés, rajzolás; Nagy Emese tervezőművész – egyedi bőrkiegészítők, táskák, pénztárcák; Tóth Annamária – egyedi bőrkiegészítők, táskák, pénztárcák; Sebestyén Mária népi iparművész – kerámiák, madársípok bemutatása; Kajdócsy Mónika – üvegékszerek; Szabó Daniella festő, ruhatervező – egyedi tervezésű textilruhák; Szabó Ákos – grafika; Szkladányi Annamária – meseillusztráció, mesekönyvek; Szekér István – ikonfestés bemutatása; Varga Rubin – intarziakészítés bemutatása; Linka Sándor fajáték tervező, intarziakészítő – logikai játékok játszóház (az átjáróban); Szita Viola – selyem-, textilfestés technika bemutatása; Bukics Anna ötvös – ezüstékszerek, tűzzománc faliképek; Kaptár Kézműves Műhely – házi festésű gyapjú és fonal, nemezelés, fonás rokkán; Császár Magdolna ötvösművész – egyedi tervezésű iparművészeti üvegékszerek; Siklósi Eszter és Fenyvesi Attila Aszter Tűzzománc Műhely – kreatív ékszerek készítése, látványműhely; Koller Csilla – „amalfi” textilbaba készítése; L. Vadász Katalin Dodó – grafika, grafikai nyomatok; Marschek Joci – roggyasztott üvegékszerek; Dani-Szabó Eszter textilművész – arc- és csillámfestés; Dani Zsolt kézműves – látványtérkép készítése; Kalmár Magda és Ármos Roland keramikus – figurális kerámiák; Szabó Zoltán grafikus – karikatúra, karakterrajz; Ék Erzsébet – történelmi öltöztetős papírfigurák; Chemez F. Alexandra – népi szalma- és levendulafonatok, fa- és üvegékszerek; Mák Dóra – egyedi készítésű textiltáskák; Korponay Csilla keramikus, népi iparművész – raku kerámia; Óh Zsuzsanna keramikus, népi iparművész – kerámiák; F. Fülöp Katalin ötvös, ékszerkészítő – drótékszerek ásvánnyal (bemutatás, foglalkozás); G. Kapás Krisztina, Gaál Ferenc – egyedi készítésű kerámiák, használati tárgyak, cserépkályha; Fémfaragók – ólomöntés, figurák; Plettler Ferenc – hagyományőrző bőrtarsoly, övtáskák, övek; Charism’-Art (Markos Zsuzsa) – nemzeti és népi motívumokkal díszített ajándéktárgyak; Klempa – S. Ibolya – ékszerek (kerámia, fa, gyöngy); Nikoletta – Inda (Nekeczki Nikolett) – egyedi női ruhák, kézművesruházat, övek, táskák; Jelképtár – őseink hitvilága, népvándorlás kori ékszerek; Trinkl Ferenc grafikus, festő és grafikus technikák bemutatása, Aranymosás gyerekeknek – A legügyesebbek jutalmat kapnak, kristályékszer-készítés.

11.00 Utcazene – Trombita duó
A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjainak előadásában.
Közreműködnek: Mihályfi Márk trombita, Futó Kovács Szandra trombita
12.00 Egérparádé – Gulyás Laci vándormuzsikussal
13.00 Még itt vagyok… verseimben élek, csak a rímek zenélnek
Stekovics Baráth Irén versei, gondolatai. Közreműködik Stekovics Anna
14.00 Campanella–Kummer Táncegyüttes
XVI–XVII. századi táncok eredeti feldolgozásban és korhű ruhákban a Bolyai János Gimnázium diákjai előadásában. Művészeti vezető: Kummer Zsuzsanna táncpedagógus
15.00 Pusztina – Moldvai csángó gyerekek koncertje
A ma még élő moldvai csángó hagyományokat eleveníti meg a Pusztinai Magyar Ház gyermekcsoportja.
16.00 Klasszikus zene az utcán
Stankovszky Nóra (hegedű), Molnár Dániel (brácsa), Stankovszky Endre (gordonka) előadásában
17.00 Utcazene – Fúvós kvintett
A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásában
Közreműködnek: Szabady Ildikó fuvola, Polonyi Noémi oboa, Düh Zsófia fagott, Hercz Balázs kürt, Rápli Péter klarinét
18.00 A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola műsora
Közreműködnek: Szabó Dóra fuvola, Paulik Lídia hegedű, Kovács Lili cselló
20.30 Westend Blues zenekar
A szombathelyi Westend Blues együttes az előadásmódjában a Chicago-blues-os gyökerekhez nyúlt vissza, a swing és a funky elemeivel vegyítve a klasszikus blues-hangzást.
22.30 Xandro és barátai – Tűzidomárok
A bajorországi Xandro és a Faszination Feuershow az idei Karneválon új műsorral varázsolja el e perzselő elementum szerelmeseit.

KELETI UDVAR

16.30 Táncbemutatók a misztikus Kelet világából
1. Tobischka Kata és az 1001 Tánccsoport
2. Déri Kata
3. Sivatag Hercegnői
4. Bedics Erika
5. Jade Hastáncklub – Vép
6. Kocsis Viki
7. Mira Orient Art– Szombathely (Cerah, Shemehs, Yade, Mithras)
8. Ambrózia Tánccsoport

MEDITERRÁN UDVAR

11.00-tól Mediterrán Zenei Udvar
20.00 Salsa Fuerte Tánciskola bemutatójával összekötött táncoktatás – Puskás Balázs vezetésével
20.30 Lobo Latino együttes táncmulatsága
Cha-cha-cha, bachata, rumba, salsa, merenque, samba…

I. VILÁGHÁBORÚS HELYSZÍN

10.00-tól egész nap Harci Álláspont: „újoncozás”, katonai alkalmassági vizsgálat az 1868-as Véderő Törvény alapján, jelentkezés a Honvédség állományába, katonai ügyességi feladatok, könyvvásár, a Magyar Honvédség Toborzópontján bemutatkozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és I. világháborús hagyományőrző csoportja.
10.00–18.00 Katonatörténeti kiállítás
11.00 Hende Csaba honvédelmi miniszter megnyitja a Magyar Honvédség Toborzópontját, majd A Savaria végnapjai című fotókiállítást. A Benkő Sándor fotóművész fényképeiből válogatott fotókiállítás a Katonatörténeti kiállítás keretében tekinthető meg. A megnyitó után fellép a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

TÖRTÉNELMI DIVATHÁZ

15.00 Korokon átívelő divatbemutató

ZSIDÓ UDVAR ÉS BAZÁR – CURIA IUDAICA

14.30 Hivatalos megnyitó a Város és a Hitközség vezetőivel
15.00 Zsidó hitélet, ünnepek és hagyományok ma
Előadó: Wéber Edina
16.00 Zsidók és a magyar nyelvészet
Előadó: Prof. dr. Pusztay János
16.45 „Sem emlék, sem varázslat” – Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni emlékezete
Előadó: Fűzfa Balázs
18.00 Márkus Tibor és Kulhay Géza – jazz két zongorán
19.15 A Fiatal Írók Szövetsége „Mi közöd hozzá?” és Turnébusz kampányainak bemutatása
20.00 Az ég s a föld között – Gyabronka József önálló estje
„Annak ellenére, hogy bizonyos életkoromban színészként nagy sikerek részese voltam, néha mégis hiányérzetem volt. Elhatároztam, hogy átnézem könyveimet, vajon mi okozott nekem valaha szellemi izgalmat. Bosszantott, hogy mindig mások szövegeit mondom a színpadon. És akkor végre megtaláltam a saját szövegeimet. Amik mások szövegei, de legalább megnyugodtam kicsit. Mondatok arról, van-e értelme az egésznek. Ötven percen át.”
21.30 Tzomet klezmer zenekar
A Tzomet zenekar nevének jelentése héberül útkereszteződés. Zenéjük ötvözi a szefárd (az Ibériai-félszigetről származó zsidó, a mizrahi (közel-keleti zsidó) és a délszláv zenei világot modern groove-okkal, jazzes elemekkel és rögtönzésekkel. Saját szerzeményeik szintén szerepelnek a műsorban.

SZULTÁNIA KÁVÉHÁZ
(CAFE FREI, URÁNIA UDVAR)

9.00–12.00 Jósda, arc-, csillám- és hennafestés
10.00–12.00 Háremfotózás
13.00 Mira Orient Art hastáncbemutató
14.00–18.00 Jósda és háremfotózás, arc-, csillám- és hennafestés
16.30 Mira Orient Art hastáncbemutató
17.00 Keleti táncház
20.00 Török kávézói táncok

PARADISO DEI – ISTEN KERTJE

15.45 Kapunyitás: teázó, játszósarok, kézművesvásár, kiállítás, pékség
16.00 Csicseri Zenekar
Megzenésített verseket, ismertebb dalok feldolgozásait szólaltatja meg három hobbizenész
16.30 Bátorságpróba zárásig a pincében
17.00 Doma Bence zenés, verses előadása
„Az Újvilág utca és a Kockacukor zenekarok tagja vagyok. Versek, dalszövegek és zene írásával foglalkozom a tanulás mellett. Törekszem közhelyektől mentes, igaz sorok közvetítésére, melyek segítenek eligazodni a mai kaotikus világban.”
20.00 Radiogramm-koncert
Feldolgozások accoustic hangszerelésben
21.00 Worship Night – Dicsőítő est a Loretto zenekarral
Hazai és külföldi dicsőítő dalok improvizációi szólalnak meg.

SMIDT MÚZEUM

14.00–16.00 Kő, papír, olló
Képzőművészeti műhely Sztranyák Zsófival, a Smidt Múzeumért Alapítvány támogatásával
16.00 Üdvözlet az Adriáról!
Ingyenes tárlatvezetés (a belépőjegy mellé), vezeti: Kiss Ágnes
17.00 Életre kel(l) a múlt!
Játékos tárlatvezetés gyermekeknek

ISEUM SAVARIENSE

10.00 Templomnyitó szertartás – Nílus-víz áldozat
10.30 Vezetés az Isis savariai otthona állandó kiállításban és az Út az Adriához – A Mediterráneum vonzásában című időszaki tárlaton
14.00 Vezetés az Isis savariai otthona állandó kiállításban és az Út az Adriához – A Mediterráneum vonzásában című időszaki tárlaton
15.30 Római étkek és italok – kulináris kalandozások a Borostyánkő úton
17.45 Templomzáró szertartás

ROMKERT

15.00–18.00 Háború és béke Sabariában
A középkori élet békés és háborús mindennapjai – családi program
15.00–18.00 Rendhagyó tárlatvezetés, könyvmustra, fegyvertár, középkori pajzs- és sisakkészítés, középkori pénzverés, festőműhely, hétpróbás vitézi játék, oklevélkészítés.
16.00 Középkori hagyományőrző bajvívás

GENIUS SAVARIENSIS SZABADEGYETEM

11.00 Irodalom gitárral Galyas Cintia, Varga Richárd, Varga Bence, Rozmán Kristóf egyetemi hallgatók interaktív verses-zenés műsora
14.30 „Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt…” Lírai oratórium Szendrey Júlia emlékére; Galyas Cintia, Varga Bence, Rozmán Kristóf egyetemi hallgatók műsora
17.00 Égig érő ballonkabát Rozmán Kristóf és Varga Richárd egy szál gitáros Radnóti-műsora

AUGUSZTUS 23. SZOMBAT

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

9.30 Kapunyitás – Tábori élet 18.00-ig várja az érdeklődőket a Történelmi Témapark
10.00 Időutazásunkat ma is a római kori katonai hagyományőrző csapatok seregszemléjével indítjuk. A Legio XV. Apollinaris II. Cohorsa, a Legio I. Adiutrix, a Collegium Gladiatorium, a Terra Dacica Aeterna, a Legio V. Macedonica és a Legio Leonum Valentiniani a tribün előtt.
10.15 A szombathelyi Savaria Legio Egyesület előadásában az I-II. század római haditechnikája és hadviselése elevenedik meg.
10.30 A Terra Dacica Aeterna Egyesület a dák háborúk idejét, a benne harcoló szarmatákat és dákokat, valamint a Daciában harcoló Legio V. Macedonica névre keresztelt alakulatot idézi meg.
10.50 A Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület – válogató harcok a délutáni jubileumi nagy gladiátorjátékokhoz – az Egyesület idén, méghozzá éppen itt Savariában ünnepli 20. születésnapját.

11.10 A fékevesztett öldöklésbe fulladó gladiátorjátékokat sokan a dekadencia mocsarába süllyedő Róma hanyatlásának egyik tüneteként emlegetik. Mindeközben Keleten egy fegyelmezetten harcoló lovas harcos íjfeszítő nép, a már a kortársak által is misztifikált hunok tökélyre fejlesztették a lovasíjász harcmodort és a ráépülő taktikát. Kassai Lajos lovasíjász ezt a harcmodort avatja harcművészeti sporttá. Tanítványaival közösen előadott, évről évre megújuló műsora szépséges, egyben félelmetes emléket állít valamennyi lovasíjász népnek és harcosnak.
11.30 Az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány egy honfoglaláskori magyar lovas felszerelésének lehetséges rekonstrukcióját és annak használatát mutatja be.
11.45 A X. század első éveire a magyarok elfoglalják gyakorlatilag az egész Kárpát-medencét, átrendezve ezzel a korabeli térképeket. A befolyásukat és területüket vesztett keleti frankok szövetkezve a bajor királlyal és még számos más kisebb-nagyobb nyugati államalakulattal 907-ben egyszer és mindenkorra meg akarják oldani a magyar kérdést. Árpád és fiai vezetésével az egyesített magyar seregek azonban megsemmisítő vereséget mérnek a legalábbis többszörös túlerőben levő német és frank hadakra, akik fél évszázadon át a gyepű közelébe sem mernek jönni. A pozsonyi csatát idézik meg a Csallóközi Lovasíjászok, az Északi Gárda, a Nyugati Gyepű Pajzsa Egyesület és a Fekete Nap Egyesület harcosai.
12.10 Haramza Márk – középkori lovas harci gyakorlatok
12.30 Tábori élet
13.00 Savaria Legio Egyesület, Legio I. Adiutrix – az I–II. század római hadviselése, távolba ható fegyverek – Az előadásból megtudjuk, hogy a skorpiók és a vadszamarak (onagerek) nemcsak holmi állatok, de avatott kezekben ijesztő „tüzérségi” fegyverek voltak az ókorban.
13.15 Haramza Klára szemet és lelket üdítő lovas ügyességi gyakorlatai tűzzel és zászlóval
13.45 A 20 éves Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület előadásában jubileumi nagy gladiátorjátékok várják a publikumot – A provincia legnagyobb, birodalom-szerte ismert Ludusának, azaz gladiátoriskolájának rettegett harcosait Savaria népének ajándékozza a helytartó – nem egy az arénába lépő gladiátorok közül csak a jeles alkalom kedvéért, kizárólag a savariai játékokra készülve fogott újra fegyvert a kezébe, és csak itt látható!
14.30 Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora

14.50 Az Északi Gárda, a Legio I. Adiutrix, a Legio Leonum, a Collegium Gladiatorium és a Csallóközi Lovasíjászok nagyszabású csatajelenete az V. századi hun háborúk korát, a A Nyugat-Római Birodalom végnapjait idézi meg.
15.10 A Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesület solymászbemutatója – A solymászatnak és a sassal illetve egyéb ragadozó madarakkal való vadászatnak a sztyeppei népek között ma is élő hagyományai vannak. Az egyesület solymászai ennek az ősi vadászati formának a csínját-bínját ismertetik meg a nézősereggel.
15.30 Nyugati Gyepű Pajzsa Egyesület, Északi Gárda, Fekete Nap – Árpád–kori haditorna varég harcosokkal
16.00 Memento Mori – XIV–XV. századi cseh lovagok párviadalai
16.20 A tűzfegyverek elterjedése a XV–XVI. században gyökeresen átalakítja a hadszínterek képét. Mielőtt a lőpor elsöpörné a hagyományos lovagi harcmodort, az még a XV. században felvirágzik. Ezt a kort mutatják be a Zsigmond király által alapított Sárkányos Lovagrend hagyományait megidéző Sárkányos Szövetség Lovagjai. Az utóbbi évek több rangos magyar és nemzetközi történelmi vívóversenyén rendre a dobogón, nem egyszer annak csúcsán végző lovagok a szokásostól eltérően nem koreográfia szerint vívnak, hanem szabad vívást mutatnak be.
16.40 A Magyar Királyság egyik fénykorának Hunyadi Mátyás uralkodását tekintjük. Ebben döntő szerepet játszott a jól fizetett és jól kiképzett zsoldos hadsereg, abban is az elsősorban cseh és német számszeríjászok. Ennek a félelmetes fegyvernek szakavatott kezelői a rendkívül hiteles felszerelésben fellépő Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság tagjai.
17.00 Nádasdy Hagyományőrző Bandérium, Batthyány Bandérium, Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium, Kőszegi Darabontok – a török háborúk kora lesvetéssel, tüzérséggel, török–magyar párviadalokkal
17.30 Mare Temporis Hagyományőrző Alapítvány – muskétás toborzó a harmincéves háború idején (XVII. század)
18.00 Kapuzárás, felkészülés a felvonulásra

FORUM SZÍNPAD

11.00 Isis Big Band
Vendégművészek: Korponay Zsófi és Szabó Tibor – a Weöres Sándor Színház művészei
15.00 Barabonto Zenekar
Fesztivál-hangulatú szórakozás magyar népzenei, rock, ska, punk és balkáni műfajok egybegyúrásával.
17.00 Romengo – Lakatos Mónika és Juan De Lerida (ESP)
Az Európában a XVI. században megjelenő, majd a szélrózsa minden irányában szétszóródó cigány törzsekkel együtt Móni és Juan ősei is a környező nemzetek nyelvével, zenéjével gazdagították saját kultúrájukat. A Flamenco eleganciája és az oláh cigányzene ereje teszi különlegessé ezt a páratlan cigányduót, amely mintegy a földrészen átívelő hidat verve indul az európai színpadok közönségéhez.
21.00 This is DelaDap (A)
Nem nehéz elképzelni egy olyan helyzetet, hogy egy zene-imádó felsétál a DJ-hez, vagy utánanéz egy rádióadó játszási listáján, hogy ‘mi ez a zene?’ A válasz: ‘Ez DelaDap’, amely egyébként a bécsi székhelyű DelaDap hatodik albumának címe is (This is DelaDap). Tíz új szám fülbemászó refrénekkel és ellenállhatatlan ritmusokkal, ugyanakkor tele apró részletekkel és meglepő zenei örömködéssel. Olyan popzene ez, amely rengeteg zenei dialektust társít és hoz össze a világ minden tájáról.
23.00 Xandro és barátai – Tűzidomárok

BOROK UTCÁJA

15.00 Artistica Anam Cara és Szombathelyi Kötélugrók – Középkori mutatványosok bemutatója
16.30 Ungaresca
A néptáncegyüttes az elmúlt időszak alatt számos országos fesztiválon, versenyen vett részt, és nyert el együttesi, szólótáncosi és koreográfusi díjakat. Kísérő zenekar: Boglya Népzenei Együttes.
20.00 Firkin
Amikor a Firkin belecsap a húrokba, kipattan a kelta bulihangulat szikrája. Olyan zenét játszik a Firkin, ami szikrát pattint a térdekbe és a talpak alá, sikolyokat és üvöltéseket fakaszt a torkokból a nagyszínpadoktól a kocsmákig. Ahogy az angol mondaná: firkin is good, firkin‘ good!
22.30 Mókus és a Fabula Rasa Orchestra
A Fabula Rasa muzsikája a hazai és a környező népek folklórjából táplálkozik, továbbá minden olyan zenei stílusból, egészen pontosan a zenéből, mely igaz értékeket hordoz, és amiért szeretettel rajonganak a zenekari tagok.

SÖRTÉR

14.00 Koprive tamburazenekar A saját szerzemények és a szentpéterfai dalok mellett a magyarországi horvátság zenéje, dallamvilága csendül fel a műsorban.
15.30 Shadox Instrumentális zene a Shadows zenekar gyöngyszemeivel.
17.30 Peet Project Funky és pop alapú, jazz-es szabadsággal fűszerezett smooth jazz.
21.30 CimbaliBand Dalaikban a modern kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi “multikulti” zenekar. Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetartja a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom.
23.00 Artistica Anam Cara – A csepűrágók tüze – tűzzsonglőrök, tűznyelők és tűzfújók

KALANDVÁR

10.00-tól Ludibundus – játszótér gyermekeknek és szüleiknek, Felhővadász, Tintaló cirkusz, Tekergőtér – asztali játékok kicsiknek és nagyobbacskáknak, Aranyos szegelet – X. századi magyar játszóház, Kézműves műhelyek, Gyöngyösi Wekingek, Vásártér, Játékos tűzoltók, lovagoltatás és íjászat, A levegő vitorlásai – a Szombathelyi Repülőklub repülőgép-bemutatója
11.00 Laci királyfi – a MárkusZínház előadása
12.30 Egérparádé – egéridomár: Gulyás Laci vándormuzsikus
Vándormuzsikusként és a Langaléta Garabonciások gólyalábas vezéreként járja az országot-világot,
szórakoztat kicsiket és nagyokat népmeséivel, muzsikáival, igazi vásári mókával. Táltos paripáján hegyek, völgyek, csillagok közt kalandozik, s repíti magával játszi közönségét. Ezúttal egércsapatával várja a parádéra kíváncsi közönséget.

14.00 Hangszersimogató és táncház a Boglya Népzenei Együttessel
A Boglya Zenekar kedvenc hangszereit és legkedvesebb dalait hozza el az érdeklődőknek. Virágos jókedvvel, lendületes muzsikával köszönti a Karnevált.
16.00 Dobronka Cirkusz világszám – a Mesebolt Bábszínház előadása
Ó micsoda napok voltak, amikor a Dobronka nevű kisvárosba egy világhírű cirkusz érkezett! Az álmos utcák egyszerre csak élettel és izgalommal teltek meg: a levegőben narancsvirág, sült gesztenye illata és trombita hangja kavargott, a kisasszonyok szeme szikrázott, a férfinépnek szép kitekerős bajsza nőtt, és az egész világ (mint egy égi körhinta) három napig az éjbe világító sátor körül forgott. Aztán a porondmester az egész cirkuszt eltüntette a varázskalapjába, és Dobronka ismét szürke hétköznapokra ébredt.
18.30 Zsákbamacska – a Kiskalász Zenekar koncertje
A Kiskalász zenekar Bartos Erika, a gyerekek kedvenc mesélőjének versesköteteiből zenésített meg verseket. Az eltelt öt év alatt 3 CD is megjelent, amelyből a Zsákbamacska Aranylemez lett. A zenekar nemcsak a gyerekek és szülők, hanem a szakma elismerését is kivívta, amit bizonyít, hogy a zenekart 2010-ben és 2011-ben Fonogram Díjra jelölték az év Gyereklemeze kategóriában.

MŰVÉSZETEK UTCÁJA

10.00 Nyitott galéria – Művészet az utcán…
Az Isis Galéria művészeinek bemutatkozása, művészeti technikák bemutatása, találkozás a művészekkel alkotás közben, nyitott műterem, kézműves-foglalkozások.
Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállítása látható az ISIS Galériában (Kossuth L. u. 19.). A Karnevál ideje alatt az elmúlt évben elhunyt festőművésznő festményei 10.00–24.00 óra között tekinthetők meg.
Bemutatkozó művészek: lásd a 19. oldalon.
11.00 Ataru ütőegyüttes
A koncerten elhangzó művek betekintést engednek Japán lenyűgöző világába, és a színpadi produkció egyfajta történelmi, kulturális keresztmetszetet ad, vagy épp utazásra csábít. A látvány, a hangszerek, a fellépők ruházata és a részletesen kidolgozott koreográfia lebilincselő élményt nyújt.
12.00 Utcazene – Trombita duó
A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásában. Közreműködnek: Mihályfi Márk trombita, Futó Kovács Szandra trombita
12.30 A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola műsora
Közreműködnek: Szabó Dóra fuvola, Paulik Lídia hegedű, Kovács Lili cselló
13.30 Fresco Ballo – barokk zászlóforgatók
14.00 Utcazene – Trombita duó
A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásában. Közreműködnek: Mihályfi Márk trombita, Futó Kovács Szandra trombita
15.00 Karneváli szerenád – a Nádasdy trió műsora
Közreműködnek: Berki Antal hegedű, Fodor Dániel hegedű, Tóth Péter brácsa – a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai. Barokk, klasszikus és romantikus zenét játszanak a zenebarát közönség számára.
15.30 Mare Temporis – Ezerarcú szerelem – barokk táncjáték
16.00 Ljubičica kórus A szentpéterfai női kórus a horvát nemzetiségi népdalkincs bemutatását tekinti fő feladatának. Gyakran szerepelnek a helyi tamburazenekar kíséretével is. A kórus vezetője: Kocsis Jolán
17.00 Reneszánsz táncok – BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes Reneszánsz táncokat népszerűsít a kőszegi táncegyüttes, amelyben az együtt táncolás örömét, a mozgáskultúra szépségeit láthatjuk.
18.00 Tarisznyások együttes Énekelt versek a zenekar által komponált és hangszerelt zenével. Közreműködnek: Kiss Attila ének, Molnár András basszusgitár, Pados Zsolt furulyák, fuvola, ének
21.00 Mi is csináljuk a fesztivált Táncdalfesztivál a 60-as, 70-es évek dalaiból. Felejthetetlen slágerek Horváth Meggie, Peltzer Géza, Tompa „Bube” István előadásában.
22.00 Tüzes lelkem virága – BE-JÓ Tűztáncosok

KELETI UDVAR

10.00-12.00 Tánctechnikai workshop Komáromi Judit Nese vezetésével
14.00 Táncbemutatók a kelet egzotikus világából
1. Mira Orient Art
2. Kelet Varázsa Hastáncformáció – Sopron
3. Bedics Erika – Körmend
4. Shamila és Isis Gyöngyei
5. Just for Fun Linedance Club
6. Lepold Ágnes – Aster és tanítványai – Kőszeg
7. Prima Dance TSE- Szombatehly
8. Freya & Inanna
9. Jade Hastáncklub – Vép
16.00 Táncbemutatók kelet és nyugat egzotikus világából
1. Tobischka Kata és az 1001 Hastánccsoport
2. Déri Kata
3. Sivatag Hercegnői
4. Nadima Rumi Edina
5. Ambrózia Tánccsoport
6. Kocsis Viki
7. Seres Zoltán és a Pharaoh Studio – Budapest
17.30 Ima-mágia: Barsy Laura és Komáromi Judit Nese

MEDITERRÁN UDVAR

11.00-tól Mediterrán Zenei Udvar
20.00 Salsa Fuerte Tánciskola bemutatójával összekötött táncoktatás – Puskás Balázs vezetésével.
20.30 Salsa Fuerte karneváli party
DJ Puskás Balázs

I. VILÁGHÁBORÚS HELYSZÍN

10.00-tól egész nap Harci Álláspont: „újoncozás”, katonai alkalmassági vizsgálat az 1868-as Véderő Törvény alapján, jelentkezés a Honvédség állományába, katonai ügyességi feladatok, könyvvásár, a Magyar Honvédség Toborzópontján bemutatkozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és I. világháborús hagyományőrző csoportja.
10.00–18.00 Katonatörténeti kiállítás

TÖRTÉNELMI DIVATHÁZ

15.00 Korokon átívelő divatbemutató az Aréna utcában

ZSIDÓ UDVAR ÉS BAZÁR – CURIA IUDAICA

16.00 A nagy átalakulás a XIX. században: a szombathelyi és a rohonci zsidóság kialakulása és felvirágzása
Előadók: Katona Attila és Gerhard Baumgartner
17.00 Gasztroudvar: Kóser-e a zsiráf steak?
Fűszeres Eszter, a Fűszer és Lélek gasztroblog szerzője
18.30 Ki is Rejtő Jenő? – a Fiatal Írók Szövetségnek rendhagyó irodalomórája
Az író munkásságának és életútjának bemutatása felolvasásokkal, sztorikkal egybekötve.
19.30 Kulhay Géza zongoraművész
Jazzimprovizációk klezmer motívumokkal.
20.00 Gerendás Péter szólókoncertje

SZULTÁNIA KÁVÉHÁZ – CAFE FREI

9.00–12.00 Jósda, arc-, csillám- és hennafestés
10.00–12.00 Háremfotózás
11.00 Mira Orient Art hastáncbemutató
13.00 Mira Orient Art hastáncbemutató
14.00–18.00 Jósda és háremfotózás, arc-, csillám- és hennafestés
16.00 Mira Orient Art hastáncbemutató
16.00 Savaria Legio – Háremrablás
18.00 Keleti táncház
20.00 Török kávézói táncok
21.00 Hol volt, hol nem volt… mi lett volna, ha… – felolvasó színházi előadás
22.00 Révülés – időutazás kultúrákon át
22.15 Mira Orient Art hastáncbemutató

PARADISO DEI – ISTEN KERTJE

14.45 Kapunyitás: teázó, játszósarok, kézművesvásár, kiállítás, pékség
15.00 Kobak palánták
16.00 Premontreis diákok adják elő saját verseiket
16.30 Bátorságpróba zárásig a pincében
17.00 Gömbhalmaz alkotói kör
A fiatalokból álló csoport egy éve alakult a miskolci Szöveggyár Tábor kapcsán. Önálló felolvasóestjeik vannak Budapesten, illetve online médiában publikálnak.
18.30 Tóth Dániel gitáros, énekes előadása
20.00 Gabesz akusztik
Ez a „zenekar” mások dalait játssza. Nem úgy, mint egy zenekar a színpadon fényekkel, nagy hangerővel. Csak ül egy sarokban, és elmesél érzéseket dalokkal.
21.00 Worship Night – Dicsőítő est a Loretto zenekarral
Hazai és külföldi dicsőítő dalok improvizációi szólalnak meg.

SZENT MÁRTON TEMPLOM ÉS LÁTOGATÓKÖZPONT

16.00 A Tihanyi Bencés Apátsági Templom Énekkarának koncertje egyházi művekből
Szólót énekel: Rábaközi Rita, zongorán közreműködik: Bánó Veronika, hegedűn közreműködik: Bakos Regina. Vezényel: Varró Krisztina

SMIDT MÚZEUM

14.00-16.00 Évezredek lenyomata
Képzőművészeti műhely Sztranyák Zsófival, a Smidt Múzeumért Alapítvány támogatásával
17.00 Üdvözlet az Adriáról!
Ingyenes tárlatvezetés (a belépőjegy mellé), vezeti: Varga Eleonóra
21.30 Barokk galopp
A Smidt Múzeum barokk termétől a város barokk teréig

ISEUM SAVARIENSE

10.00 Templomnyitó szertartás – Nílus-víz áldozat
10.30 Vezetés az Isis savariai otthona állandó kiállításban és az Út az Adriához – A Mediterráneum vonzásában című időszaki tárlaton
14.00 Vezetés az Isis savariai otthona állandó kiállításban és az Út az Adriához – A Mediterráneum vonzásában című időszaki tárlaton
15.30 Római étkek és italok – kulináris kalandozások a Borostyánkő úton
17.45 Templomzáró szertartás

ROMKERT

10.00–18.00 Családi programok, kézműves-foglalkozások, vitézi hétpróbás játékok
11.00 Középkori hagyományőrző bajvívás
16.00 Római kori séta
Jelmezes, tematikus római tárlatvezetés, a romkerti kereskedő és iparos-negyedről

GENIUS SAVARIENSIS SZABADEGYETEM

09.30 „Itt kezdődött a reformkor!”
Irodalmi séta Szombathelyen Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezetésével (találkozás a villamosnál a Smidt Múzeum udvarában)
11.00 Irodalom gitárral
Galyas Cintia, Varga Richárd, Varga Bence, Rozmán Kristóf egyetemi hallgatók interaktív verses-zenés műsora
13.00 Ókor
Baaj Mohamed Ádám és Supán Ádám rapműsora
15.00 „Itt kezdődött a reformkor!”
Irodalmi séta Szombathelyen Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezetésével (találkozás a villamosnál a Smidt Múzeum udvarában)
22.00 „Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt…”
Lírai oratórium Szendrey Júlia emlékére; Galyas Cintia, Varga Bence, Rozmán Kristóf egyetemi hallgatók műsora

AUGUSZTUS 24. VASÁRNAP

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK

9.30 Kapunyitás – Tábori élet 18.00-ig várja az érdeklődőket a Történelmi Témapark.
10.15 Római kori katonai hagyományőrző csapatok seregszemléje – a Legio XV. Apollinaris II. Cohorsa, a Legio I. Adiutrix, a Collegium Gladiatorium, a Terra Dacica Aeterna, a Legio V. Macedonica és a Legio Leonum Valentiniani a lelátók előtt.
10.30 Savaria Legio Egyesület – római hadviselés az I. században
10.45 Terra Dacica Aeterna – a dák háborúk a II. században
11.10 Kassai Lajos lovasíjász és tanítványai
11.30 Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesület bemutatója – a honfoglaló magyarok életmódja és harcászata
11.50 Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány – honfoglaláskori magyar lovas felszerelés rekonstrukció bemutatása

12.00 Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület – a honfoglaló magyarok életmódja és harcászata
12.20 Haramza Márk – középkori lovas harci gyakorlatok
12.40 Róma a germán-hun hadak ellen – az Északi Gárda, a Savaria Legio, a Legio I. Adiutrix, a Legio Leonum, a Collegium Gladiatorium és a Csallóközi Lovasíjászok műsora
13.00 Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület – gladiátor párharcok – sine missione, a kegyelem elvi lehetősége nélkül – Rómában a sine missione harcokat tulajdonképpen kivégzésre használták, és sokszor szórakoztatták ezzel a gladiátorjátékok szüneteiben a közönséget. De büntettek ezzel ellenszegülő gladiátorokat is. Hiába győzött valaki a párharcban, az megkapta újabb ellenfelét, akivel életre-halálra kellett tovább harcolnia. A szerencsétlen sorsú harcosok csak a közönség vagy a császár néha-néha mégis feltámadó kegyelmi kedvében bízhattak…
13.20 Haramza Klára – lovas ügyességi gyakorlatok tűzzel és zászlóval
13.40 Nyugati Gyepű Pajzsa Egyesület, Északi Gárda, Fekete Nap Történelmi Társaság – Árpád–kori haditorna varég harcosokkal
14.00 Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsora
14.20 Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság – számszeríjászok Mátyás király seregében
14.45 Societas Draconistrarum – Sárkányos Szövetség Lovagjai – XV. századi hadviselés, szabadvívás
15.10 Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesület – solymászbemutató
15.30 Mare Temporis Hagyományőrző Alapítvány – muskétás toborzó a harmincéves háború (XVII. század) idején
16.00 Nádasdy Hagyományőrző Bandérium, Batthyány Bandérium, Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium, Kőszegi Darabontok – a török háborúk kora lesvetéssel, tüzérséggel, török–magyar párviadalokkal
16.30 Korok csatája – a XV. Savaria Történelmi Karnevál katonai hagyományőrzőinek derűs összecsapása – mára hagyománnyá vált, hogy a történelmi hadijátékok végén egy rettenetesnek ígérkező, de meglepetésszerűen erőszak nélkül végződő, kellően komolytalan ütközetben oldják fel a harcok feszültségét a résztvevők. Legyen Ön is tanúja az ünneplésnek, búcsúztassuk együtt az ezévi Karnevál hadijátékait!
17.00 Táborbontás
18.00 Kapuzárás

FORUM SZÍNPAD

13.00 Ataru Taiko Japán Dobszínáz
16.00 Folk Error
Autentikus magyar népzene modern formában, sajátos stílusban.
19.00 Mahala Rai Banda (RO)
Románia legütősebb fiatal rezesbandája. A legfelkapottabb fesztiválok színpadain, Amerikában vagy Európában, biztosan ott találjuk a tősgyökeres romániai Mahala Rai Bandát, akik körül izzik a levegő, amikor tüzes gipsy funk-juk megszólal. A 11 tagú rezesbanda XXI. századi cigányzenét játszik, mely a hagyományos gyökereket követi, de ritmusosabb, török, arab beütéssel. A kemény rézfúvós zene keveredik a lágyabb szólóhegedűvel, harmonikadallamokkal, mindez együtt olyan erőt képvisel, amivel mindenhol számolni kell.
20.40 Karneválzáró ceremónia
Immár hagyomány, hogy a Karnevál utolsó estéjén a németországi testvérvárosunkból, Kaufbeurenből érkezett mutatványoscsapat kápráztatja el a nagyérdeműt a Forum Színpad előtt. Az Artistica tagjai a Karnevál 15 éve alatt, a fesztivállal együtt „nőttek fel”, amatőr artistákból profi előadóművészekké. Látványos produkciójuk középpontjában a tűz áll. Lesz tűzfújás, tüzes buzogányhajítás, tüzes karikákat, köteleket forgatnak boszorkányos ügyességgel. A produkció egyben a Karnevál hivatalos záróprogramja is, hiszen az est végén kialszik a Vesta-templom tüze, és bezárul a karneváli időkapu. De szomorkodásra semmi ok, egy év múlva ismét visszavár mindenkit a Savaria Történelmi Karnevál!
22.00 A 20 éves EPCOS Kft. bemutatja: Magna Cum Laude
A szintén ez évben jubiláló, gyulai gyökerekkel rendelkező zenekar hazánk egyik legnépszerűbb könnyűzenei formációjává nőtte ki magát az elmúlt másfél évtizedben. Zárjuk hát együtt a XV. Savaria Történelmi Karnevált a fesztiválok elmaradhatatlan kedvencével, számos sláger előadójával, a Magna Cum Laude zenekarral.

BOROK UTCÁJA

14.30 Borra-való együttes
Népies hangzású bordalok a kiváló nedűk kísérőjeként.
17.00 Heted7 zenekar
Hangok a Balkánon innen és túlról.
19.30 Russkaja
Ha létezik a szó legszorosabb értelmében multikulturális produkció, akkor a Russkaja biztosan az. Egy osztrák zenekar orosz énekessel, magyar-angol-osztrák dobossal, német hegedűssel (akit orosz névvel anyakönyveztek), egy Miller névre hallgató ukrán basszusgitárossal, hozzá tősgyökeres osztrák szaxissal és gitárossal; tegyük hozzá: ráadásul olyan zenészekkel, akik stiláris értelemben a szélrózsa minden irányából érkeztek, hiszen játszottak már metált, popot, rockot és klasszikus zenét. Persze senki se gondoljon egy „patikamérlegen kimért” multikulti zenekarra.
22.30 Anima Sound System
A több mint 20 éve Szombathelyen alakult zenekar egyedi keverékét kínálja a kelet-európai népzenének és a modern elektronikus muzsikának

SÖRTÉR

14.00 Molnár Trió
Hagyományos harmonikás műfajok: keringők, sanzonok, polkák, örökzöldek, swingek, tangók
16.00 Save As
Hazai blues-válogatás a legjobbak feldolgozásaiból.
18.00 M.É.Z.
A ír-skót népzenét játszó csapatot, a Meg nem Értett Zenekart kevés embernek kell bemutatni. A  zenekart, amelynek nem célja, hanem dolga van. Ír, skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok alkotják a repertoárt több száz év népzenei kincséből merítve.
20.30 Roy és Ádám Trió
Az 1998-ban önálló útra lépett Royhoz és Ádámhoz az évek folyamán számtalan zenész csatlakozott, hogy mindig valami újat, mást mutassanak be. A trió felállás 2006-ban vált véglegessé, és azóta így hármasban szórakoztatja közönségét Magyarország egyik legismertebb rockzenekara.

KALANDVÁR

10.00-tól Ludibundus – játszótér gyermekeknek és szüleiknek, Felhővadász, Tintaló cirkusz, Tekergőtér – asztali játékok kicsiknek és nagyobbacskáknak, Aranyos szegelet – X. századi magyar játszóház, Kézműves műhelyek, Gyöngyösi Wekingek, Vásártér, Játékos tűzoltók, lovagoltatás és íjászat, A levegő vitorlásai – a Szombathelyi Repülőklub repülőgép-bemutatója
11.30 Pinokkió – a Ziránó Színház bábjátéka
Van egy fabáb, egy faragatlan kis fickó, aki arról álmodik, hogy igazi gyerek lesz, s az álom egyszer csak valósággá válik. Hús-vér gyerek kezdi meg valóságos életét. Van teremtő apja, még egy tündéri mama is csatlakozik a kis családhoz, és egy új, izgalmas történet veszi kezdetét. Egy család története.
13.30 Kathputli – a MárkusZínház indiai meséje
Namaste, Namaskar! Igen Tisztelt Publikum! Íme először Magyarországon Mukhes Mester Bábszínháza! Jaisalmerből érkezett indiai bábakrobatáink a MárkusZínház színpadán bemutatják műsorukat.

15.30 Gryllus Vilmos – Régi és új dalok
Gryllus Vilmost senkinek sem kell bemutatni. Dalait dúdolják kicsik és nagyok óvodákban, iskolákban, gyerekszobákban és játszótereken, melyek nemcsak a babák, hanem a mamák kedvencei is.
18.00 Artistica Anam Cara – középkori mutatványosok

MŰVÉSZETEK UTCÁJA

10.00 Nyitott galéria – Művészet az utcán…
Az Isis Galéria művészeinek bemutatkozása, művészeti technikák bemutatása, találkozás a művészekkel alkotás közben, nyitott műterem, kézműves-foglalkozások.
Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész kiállítása látható az ISIS Galériában (Kossuth L. u. 19.). A Karnevál ideje alatt az elmúlt évben elhunyt festőművésznő festményei 10.00–24.00 óra között tekinthetők meg.
Bemutatkozó művészek: lásd a 19. oldalon.
11.00 Vasi táncok
Bóbita és Rezeda – bucsui gyermek és felnőtt néptánccsoport műsora
11.30 Nardai horvát kórus
12.00 Vaskeresztesi német tánccsoport
12.30 Pavane Zászlóforgatók
13.30 Mirage Szalonegyüttes
Filmzenék, tangók, betétdalok. Közreműködnek: Dombi Raymund hegedű, Berki Antal hegedű, Lipi Tamás bőgő, Pálkövi Ágnes cselló, Bejczy Tünde zongora
15.00 Kertész leszek, fát nevelek…
Versek és megzenésített versek – irodalmi összeállítás Horváth Meggie, Peltzer Géza és Szabó Tibor előadásában
16.15 Utcazene Musical – könnyűzenei koncert
A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásában. Közreműködnek: Tóth Dániel, Farkas Alexandra, Pogácsás Zsuzsanna, Geiger Nikolett, Kiss Árpád, Szegedi Benjámin
17.15 Karneváli kvintett
A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásában. Közreműködnek: Hurtik Rita hegedű, Rácz Fanni hegedű, Horváth Boglárka brácsa, Dénes Petra cselló, Kovács Bálint furulya

18.30 Kár itt minden dumáért – koncertszínház
Közreműködik: Kovács Zsu, Szabó Róbert Endre, Maronics Ferenc
19.30 Inspiró – Pados Duó
Közreműködnek: Pados Réka hegedűművész, Páll Zoltán gitárművész
20.30 Quirinus, a hű pásztor és hitvalló vértanú
Savaria szent püspök-vértanújának tartalmas életét és önfeláldozó halálát (+ kb. 303) dolgozza fel több színben és számos színi effektus segítségével a helyi szalézi szerzetesek intézménye amatőr szereplőinek színdarabja. A darab a mai kor embere számára is komoly kérdéseket feszeget és mondanivalót hordoz.

KELETI UDVAR

09.00–11.00 Flamenco Barsy Laurával
10.00–13.00 Orientális táncoktatás Seres Zolival
Rázás- és járástechnika, lépéskombinációk, gyorsítás, lassítás, váltások a zenében és a táncban.
14.00 Táncbemutatók kelet és nyugat egzotikus világából
1. Tobischka Kata és az 1001 Tánccsoport
2. Barasics Edina (Fahridah)
3. Déri Kata
4. Sivatag Hercegnői
5. Nadima Rumi Edina
6. Abrakadabra Hastánc- és Művészeti Iskola – Komáromi Judit Nese vezetésével
7. Pete Lili
8. Ambrózia Tánccsoport
9. Barsy Laura – flamenco – Budapest
16.00 Táncbemutatók kelet és nyugat egzotikus világából
1. Seres Zoltán és a Pharaoh Studio – Budapest
2. Prima Dance TSE
3. Mira Orient Art
4. Isis Hastánc – Sopron
5. Gica – Szombathely
6. Shamila és Isis Gyöngyei
7. Reggaeton Dance Team – Budapest
8. Lunah Hastánccsoport – Bük
19.00 Orientális Táncgála

MEDITERRÁN UDVAR

11.00-tól Mediterrán Zenei Udvar

I. VILÁGHÁBORÚS HELYSZÍN

10.00-tól egész nap Harci Álláspont: „újoncozás”, katonai alkalmassági vizsgálat az 1868-as Véderő Törvény alapján, jelentkezés a Honvédség állományába, katonai ügyességi feladatok, könyvvásár, a Magyar Honvédség Toborzópontján bemutatkozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és I. világháborús hagyományőrző csoportja.
10.00-18.00 Katonatörténeti kiállítás

ZSIDÓ UDVAR ÉS BAZÁR – CURIA IUDAICA

16.00 Guliver utazásai – Rythm & Soul koncert
18.00 Holdosi Attila és barátai jam session koncertje
Népszerű pop/rock/blues dalokat előadó szombathelyi zenekar
20.00 FuzzBox – pszichedelikus rock’n roll

SZULTÁNIA KÁVÉHÁZ
(CAFE FREI, URÁNIA UDVAR)

9.00–12.00 Jósda, arc-, csillám- és hennafestés
10.00–12.00 Háremfotózás
11.00 Mira Orient Art hastáncbemutató
11.00 Savaria Legio – Háremrablás
13.00 Mira Orient Art hastáncbemutató
13.30 Keleti táncház
14.00–18.00 Jósda és háremfotózás, arc-, csillám- és hennafestés
15.00 Mira Orient Art hastáncbemutató
20.00 Török kávézói táncok

SMIDT MÚZEUM

10.30 Savariától Szombathelyig
Tematikus tárlatvezetés családoknak, közben gyerekeknek játékos felfedező

ISEUM SAVARIENSE

10.00 Templomnyitó szertartás – Nílus-víz áldozat
10.30 Vezetés az Isis savariai otthona állandó kiállításban és az Út az Adriához – A Mediterráneum vonzásában című időszaki tárlaton
14.00 Vezetés az Isis savariai otthona állandó kiállításban és az Út az Adriához – A Mediterráneum vonzásában című időszaki tárlaton
15.30 Római étkek és italok – kulináris kalandozások a Borostyánkő úton
17.45 Templomzáró szertartás

ROMKERT

10.00–12.00 Családi programok, kézműves–foglalkozások, vitézi hétpróbás játékok

GENIUS SAVARIENSIS SZABADEGYETEM

11.00 „Álmában csönget egy picit…” – minikonferencia a szombathelyi villamosról
14.30 Ókor
Baaj Mohamed Ádám és Supán Ádám rapműsora
17.00 A galíciai és az isonzói front magyar katonatemetői a Nagy Háború után és ma – könyvbemutató
19.00 „Álmában csönget egy picit…” – minikonferencia a szombathelyi villamosról
21.00 A 12 legszebb magyar vers a Savaria Slam Poetry előadásában

FELVONULÁS • TRIUMPHUS

Augusztus 22-én, pénteken és 23-án, szombaton 19.00 órakor, a lemenő nap fényében indul a menet a Történelmi Témapark mellől. 2014-ben is közel 1000 jelmezes idézi meg a város és a régió történelmét Szombathely belvárosának utcáin. A szombathelyi Savaria Legio Egyesület és Róma többi rettenthetetlen nehézgyalogos katonáját – élükön a bigán utazó Claudius császárral – dák és szarmata segédcsapatok, Savaria polgárai és vendégeik követik. A római színben ott menetelnek a 20 esztendős jubileumát Savariában ünneplő Collegium Gladiatorium Egyesület harcosai és rabszolgái. Utánuk a népvándorlás korának germánjai és nomádjai következnek. Honfoglaló magyarok, varég vitézek, keresztes lovagok, minden rendű és rangú középkori, hadi és kevésbé hadi népek után a reneszánsz udvarok fénye is megelevenedik. A török felett végül győzedelmeskedő végvári vitézeket XVI–XVII. századi zsoldos muskétások kompániája követi. Új elemként megelevenedik a reformkor, és ismét a menetben találjuk az Osztrák-Magyar Monarchia huszárait. A felvonulás végén a jeles évfordulóra emlékezve megjelennek az I. világháború katonái is. Az impozáns menetet ezúttal is mutatványosok, gólyalábasok, dobosok, zenészek, rengeteg tűznyelő és tűzfújó Európa számos szegletéből, valamint zászlóforgatók tarka-barka serege teszi még emlékezetesebbé.

A jelmezes felvonulások időpontjai:

2014. augusztus 22-én és augusztus 23-án 19.00 óra. Jegyár a lelátóra: 1700 Ft.
Az augusztus 23-i felvonulás esőelőadásának időpontja: augusztus 24. 15.30 óra
A felvonulások útvonala: Történelmi Témapark–Thököly I. u.–Bejczy u.–Kossuth L. u.–Hefele M. u.–Berzsenyi tér–Széchenyi u.–Kőszegi u.–Mártírok tere–Király u.–Savaria tér–Szent Márton u.–Thököly I. u.–Történelmi Témapark

2013-hoz hasonlóan idén is különleges produkciókkal tesszük kellemesebbé a várakozás perceit a lelátók előtt. Mind a Püspöki Palota előtt, mind a Savaria Nagyszálló előtti téren látványos meglepetésprogramok várják a nagyérdeműt.

Váltson jegyet idén is a felvonulás útvonalán elhelyezett lelátókra – a részletekről érdeklődjön a Karneválirodában!

Az előző évekhez hasonlóan a jelmezt viselők kedvezményesen látogathatják a Karnevál belépőjegyes helyszíneit. A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány jelmeztára az ókortól a barokk korig kínál jelmezt a résztvevőknek. A saját jelmezt viselők az 1800–as évekig bezárólag választhatnak viseletet, a történelmi hűséget szem előtt tartva.

A jelmezkölcsönzés ára, mely a jelmez tisztíttatásának költségét fedezi: római: 2000 Ft, középkor: 3000 Ft, barokk és reneszánsz: 4000 Ft. Amennyiben a jelmez abroncsos alsószoknyát igényel, a kölcsönzési díj 1000 Ft–tal nő.

FELVONULÁSI SORREND

RÓMAIAK

Claudius császár bigán, pretoriánus kísérettel
Legio XV. Apollinaris Cohors II. (Savaria Legio Egyesület)
Legio V. Macedonica (Terra Dacica Aeterna)
Szarmata és dák segédcsapatok (Terra Dacica Aeterna)
Biga római előkelőségekkel
Legio I. Adiutrix (Legio Brigetio Egyesület)
Legio Leonum Valentiniani
A legiókat kísérő konkubinák, hetérák és egyéb fehérszemélyek

Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület
Isis istennő papjai és papnői az istennő szobrával
Savaria szenátorai, a colonia elöljárói kíséretükben liktorokkal és díszvendégeik
Savaria civil lakossága I. – patríciusok, polgárok és családjaik
Teatro Pavana – gólyalábas balerinák
Szombathely Város Fúvószenekara
Savaria civil lakossága II.
Az eltévedt időutazó Rumedli és tevehajcsárai gólyalábon
Északi Gárda – germánok
Csallóközi Lovasíjászok – hunok

IX–X. SZÁZADI MAGYARSÁG

Kassai Lajos és tanítványai
Magor Íjász Hagyományt Őrző Kulturális Egyesület
Langaléta Garabonciások
Bulcsu Vezér Hagyományőrző Egyesület
Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány
Sárvári Hagyományőrző Íjász Egyesület

KORA KÖZÉPKOR

Haramza Klára és Haramza Márk lovasharcosok
István király, Gizella királyné, Asztrik apát és az udvar varég testőrsége – Nyugati Gyepű Pajzsa Egyesület
Faszination Feuershow – Xandro tűzmágus és normann tűzvarázslói
Fekete Nap Történelmi Társaság – Bölcs Jaroszláv küldöttei a Kijevi Ruszból
Zörej zenekar – gyermek dobos csoport

A Csempeszkopácsi Középkori Forgatag képviselői
Égetnivaló boszorkányok rabszíjon
Milites Christi Templárius Katonai Hagyományőrző Alapítvány

RENESZÁNSZ KOR

Artistica Anam Cara mutatványosok Kaufbeurenből
Memento Mori – cseh lovagok
A Sárkányos Szövetség lovagjai és kíséretük
Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság
Fekete sereg – Vasi Bajtársi Egyesület – Mátyás király és kísérete
Pavane Zászlóforgatók
Be-Jó Történelmi Táncegyüttes – zászlóforgatók, táncosok és tündérszárnyasok
A Keleti Udvar hastáncosai
Török jelmezesek – a Kőszegi Ostromnapok küldöttei
Kőszegi darabontok
Nádasdy Ferenc Bandérium
Battyhány Lovas Bandérium
Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium – Csobánc Váráért Alapítvány – végvári vitézek
Freak Fusion Cabaret – Khronosz, az idő istene által elátkozott csepűrágó népek

BAROKK ÉS REFORMKOR

Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány – zsoldos muskétások, dámák, martalócok és garabonciások
A barokk Sabaria – Szombathely polgárai
Campanella-Kummer Táncegyüttes
Fresco Ballo zászlóforgató csoport és barokk dámák
Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága
Szhelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület
Nemzeti Közszolgálati Egyetem I. világháborús hagyományőrző csoportja
Brass Quintet

Jegyárak/nyitva tartás

Történelmi Témapark

Nyitva tartás:

Augusztus 22. 9.30–18.00
Augusztus 23. 9.30–18.00
Augusztus 24. 9.30–18.00

Jegyár:

Napi felnőtt: 1600 Ft, diák, nyugdíjas, jelmezes: 800 Ft
Három napos felnőtt: 3500 Ft, három napos diák, nyugdíjas, jelmezes: 2000 Ft
A Szent Márton kártyával rendelkező helyi lakosok kedvezményes három napos jegyet válthatnak a Történelmi Témaparkba – felnőtt kedvezményes jegy: 2800 Ft, diák, nyugdíjas, jelmezes kedvezményes jegy: 1600 Ft.
A kedvezmény a Szent Márton kártya és a személyi igazolvány együttes felmutatásával vehető igénybe elővételben augusztus 4-től a Fő téri pavilonban, vagy a Karnevál ideje alatt a Történelmi Témapark jegyárusító pavilonjában.

Tüzes Játék

Augusztus 21. csütörtök: 21.30 (Kapunyitás: 21.00)
Jegyár: 1500 Ft (Esőnap augusztus 22. 21.30)

Lelátó a felvonulásra

Az augusztus 22-én és 23-án 19.00 órakor kezdődő felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is. Jegyek a Fő téri információs pavilonban válthatók, illetve korlátozott számban előjegyezhetők a Karneválirodában (Szombathely, Aréna utca 8., savariakarneval@t-online.hu) Jegyár: 1700 Ft.

Karneváli Információs Pavilon

Augusztus 4-től információs pavilon várja a karneválról bővebb tájékoztatást igénylő érdeklődőket Szombathely Fő terén. A pavilonban a karneváli és idegenforgalmi kiadványokon túl könyvek, karneváli ajándéktárgyak, illetve bizonyos belépőjegyes programokra jegyek vásárolhatók.

Nyitva tartás:

Augusztus 4–20.: H–P: 10.00–18.00, Szo: 10.00–15.00
Augusztus 21-22–23–24.: 10.00–22.00

Karneválszínház

Eugène Labiche: Olasz szalmakalap
mulatságos nyáresti ámokfutás sok zenével, Hamvai Kornél fordításában

Bemutató:

2014. augusztus 16., 18 óra (esőnap: augusztus 17., 11 óra), Megyeháza udvara (Szombathely, Berzsenyi tér 1., bejárat a Megyei Levéltár felől), jegyár: 3.000 Ft

Előadások:

augusztus 17. 18 óra (esőnap: augusztus 18. 15 óra) jegyár: 3.000 Ft
augusztus 18. 18 óra (esőnap: augusztus 19. 15 óra) jegyár: 3.000 Ft
augusztus 19. 18 óra (esőnap: augusztus 20. 11 óra) jegyár: 3.000 Ft
augusztus 20. 18 óra (esőnap: augusztus 21. 15 óra) jegyár: 3.000 Ft
augusztus 21. 18 óra (esőnap: augusztus 22. 15 óra) jegyár: 3.500 Ft
augusztus 22. 18 óra (esőnap: augusztus 23. 11 óra) jegyár: 3.500 Ft
augusztus 23. 15 óra (esőnap: augusztus 24. 11 óra) jegyár: 3.500 Ft
augusztus 23. 18 óra (esőnap: augusztus 24. 15 óra) jegyár: 3.500 Ft
BELÉPŐJEGYEK:
Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Smidt Múzeum, Romkert, Vasi Skanzen

teljes árú jegy: 1000 Ft
kedvezményes (50%): 500 Ft
családi jegy (2 felnőtt és legalább két 18 év alatti gyermek): 2000 Ft
csoportos jegy (15 fő felett): 750 Ft
kedvezményes csoportos jegy (15 fő felett): 400 Ft

Iseum Savariense

teljes árú jegy: 1600 Ft
kedvezményes (50%): 800 Ft
családi jegy (2 felnőtt és legalább két 18 év alatti gyermek): 2400 Ft
csoportos jegy (15 fő felett): 1200 Ft
kedvezményes csoportos jegy (15 fő felett): 600 Ft

ADRIA JEGY

Érvényes: 2014. június 6-tól szeptember 30-ig
A Víz alatt – múlt felett (Savaria Múzeum),
az Út az Adriához, Örökzöld szentély (Iseum Savariense),
a Tengerre, magyar! (Szombathelyi Képtár)
kiállítások egyszeri megtekintésére jogosít, egy fő részére.

Ár: 2400 Ft
Kedvezményes jegy: 1200 Ft

NYÁRI MÚZEUMI BELÉPŐ

Érvényes: 2014. június 1-től augusztus 31-ig
A kártya egy fő részére, egyszeri belépésre szól
a Savaria Múzeumba, a Szombathelyi Képtárba, az Iseum Savariensébe, a Smidt Múzeumba, a Járdányi Paulovics István Romkertbe és a Vasi Skanzenbe.

Ár: 4900 Ft
Kedvezményes jegy: 2450 Ft
Forrás: Savaria Történelmi Karnevál honlapja

A Savaria Történelmi Karnevál története

A karnevál Szombathelyen nem előzmények nélküli. A hatvanas években a város legismertebb eseménye volt, színpompás, látványos felvonulás keretében dolgozta fel az egykori Savaria alapításának és történetének főbb csomópontjait.

Maga a felvonulás kimondott népünnepélynek számított. Az emberek lelkesedése, a rájuk osztott szerepek átélésének élménye hívta életre néhány éven át újra és újra a rendezvényt.

Kr. u. 50 körüli alapításakor a város a Colonia Claudia Savariensium, azaz a savariaiak Claudiusi Coloniája nevet kapta. Savaria méltóságát Plinius feljegyzései, a megőrződött római sírkövek, oltárok és más feliratok igazolják, melyek a városról, mint Pannónia fontos polgárjogú településéről tanúskodnak.

A közel 2000 éves Szombathely az antik Savaria története egyedülálló, hiszen ez az egyetlen város Magyarországon ( és a Kárpát-medencében is), amely megalapítása óta mind a mai napig lakott település. Fontos kereskedelmi út volt az őskori eredetű Borostyánkő-út, amely mellett Savaria jelentősége és ismertsége elsősorban híres szülötte, Szent Márton nyomán mindig töretlen volt. Dicső korszakát követően település jelentősége hosszú évszázadokon át háttérbe szorult, hajdanvolt szerepét csak a XVI. század végén szerezte vissza.

A millennium évében merész dologra vállalkozott Szombathely: a római Pannónia Provincia székhelyének mai leszármazottai 2000 augusztusának végén hatalmas, színes históriás játékkal emlékeztek meg városuk történetéről díszes történelmi kosztümökbe öltözve hívták életre a letűnt korokat a római kortól az államalapításig.

2001-ben a Savaria Történelmi Karnevál a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság pályázatán elnyerte a 3 évre szóló “A Nyugat-Dunántúli Régió Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet. Közép-Európa legnagyobb historikus rendezvényét közel 100 000 ember felszabadult ünneplése és vidám játéka jellemezte.

A 3. évezred karneválja több napos jelmezes kavalkád, amely a tradícióknak, történelmi és régészeti kutatásoknak köszönhetôen az eredetiségre helyezi a hangsúlyt oly módon,hogy emellett játszik, szórakoztat és történelmünkre tanít.

Carne Vale! Savaria-Szombathely polgárai, vendégei, húsz évszázad mai örökösei ünnepeljetek hát!

 

A bejegyzés alapja: http://savariakarneval.hu

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022

Hortobágyi Hídi vásár – Országos Kirakodó- és Népművészeti Vásár 2022 Vásár a vásárban, mert a nagy Hortobágyi Hídi Vásár területén belül a...

 • XL. Őrségi Vásár 2022

  XL. Őrségi Vásár 2022 Az Őrségi Vásár idén is szélesre tárja képzeletbeli kapuit mindenki előtt. Kedves Vendégünk! Lépj...

 • Újszászi Civil Majális 2022

  Újszászi Civil Majális 2022 Újszászi Civil Majális 2022. Idén is színes programokkal várjuk a Sportpályára kilátogatóka...

 • XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022

  XIV. Tapolca Tavasz fesztivál 2022 A festői szépségű, mediterrán hangulatú Malom-tó part ad otthont a Tapolca Tavasz Fe...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.