Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2019

XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2019

Szeptember első hétvégéjén huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden. Nagyszabású ünnepe ez a szegedi halászlének. Az egyre gyarapodó méretét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy már nemcsak a Tisza belvárosi partja, de az újszegedi Partfürdő is benépesül halfőzőkkel

A halfesztivál időpontja: 2019. szeptember 6-7.

A halfesztivál helyszíne: Csongrád megye, Szeged,

A XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2019 programja

Szeptember első hétvégéjén huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden. Nagyszabású ünnepe ez a szegedi halászlének. Az egyre gyarapodó méretét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy már nemcsak a Tisza belvárosi partja, de az újszegedi Partfürdő is benépesül halfőzőkkel, akik fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrend valamelyik fokozatát. Az igazi közösségi piknik hangulatban, kedélyes küzdelem zajlik a halfőzők között, amely az odalátogatóknak is érdekes, tartalmas szórakozást nyújt.

A Múzeum előtti Vízi bástyán felállított Óriás Bográcsban a legjobb féle szegedi halászlé fő, amihez a paprikát az égből hozza a szegedi boszorkány annak rendje és szegedi módja szerint, ahogy a hagymát csakis Makóról hozzák a Maroson át a tutajjal.

A szegedi halászléről szól itt minden, s ezzel együtt a szögediségről, hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeinkről, közösségépítésről és kulturált szórakozásról, betöltve azt a szerepet, amit vállal a fesztivál, nevezetesen hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse.

Nemcsak a hagyományos ízek, de a magyar kézműves termékek színe-java is felvonul a Tisza-parton: az ország minden szegletéből idesereglett kézművesek portékái kerülnek terítékre, színesítve a rendezvény kínálatát és hangulatát.

A szegedi nyárutó leghangulatosabb fesztiválja mindenkinek szól és mindenkit vár szeretettel a Tisza partjára szeptember 6-8. között, a kiváló ízek mellé színes, színvonalas szórakoztató programokkal a Huszár Mátyás rakparti nagyszínpadon és a Fesztivál más helyszínein is.

2019. szeptember 6. (péntek)
15:00 18:00 DJ Horváth – RETRO ZENÉK
16:00 17:00 TALENT Tehetségkutató Énekstúdió műsora
17:30 19:30 CASINO együttes
20:00 21:00 Irigy Hónaljmirigy
21:30 Zsomboys Utcabál
2019. szeptember 7. (szombat)
08:00 19:00 10. Szegedi Sárkányhajó Fesztivál 
11:00 A „szegedi boszorkány” ejtőernyős érkezése az Óriásbográcshoz
11:00 15:00 DJ Horváth – RETRO ZENÉK
12:00 18:00 Családi délután: gyerek animáció, Lufi bohóc, arcfestők
13:45 14:00 Jótékonysági ROTARY GumikacsaversenySTART
14:00 14:30 FIONA FITNESS Gyerek Tánccsoport
14:30 14:45 Jótékonysági ROTARY GumikacsaversenyEREDMÉNYHIRDETÉS
14:45 16:15 Csiga Duó
16:15 18:30 TÁNCKAVALKÁD Néptánc csoportok felvonulása és sorozatos fellépése, a végén táncház
18:30 19:00 Kisteleki Citerások
19:00 19:30 Suhancok Tánccsoport
20:00 21:30 Just Showband és Sztárvendége
22:00 Gera Fivérek
2019. szeptember 7. (szombat): Újszeged – Partfürdő
09:00 Halfőzés – Megnyitó: Frank Sándor, főszervező
2019. szeptember 8. (vasárnap)
11:00 15:00 DJ Horváth – RETRO ZENÉK
12:00 18:00 Családi délután: gyerek animáció, Lufi bohóc, arcfestők
12:00 12:50 Sajtkukac Duó Gyerekzenekar
13:30 15:00 Bojtorján Együttes családi műsora
15:30 16:00 Szeged Táncegyüttes gyerek csoport
16:00 17:00 Hatetudnád Táncműhely bemutatója
17:30 19:00 Storyville Jazz Band
19:30 21:00 Molnár Dixieland Band
21:00 Tűzijáték

A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Szeged 2014 ismertetése

Tizenhetedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek „A SZEGEDI HÍD ALATT…”, és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFŐZŐ ÉRDEMREND -et.

A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a hal -mint egészséges táplálék – népszerűsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevőknek hét éven át kell halat sütni-főzni. Első évben minden halfőző vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFŐZŐ címig. A bankkártya méretű érdemrenden egy gyémántszemű ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékű elismerése a hét éves kitartó részvételnek.

2012-ben átadtuk az ún. „Második Örökös Halfőző” érdemrendet, ami azt jelenti, hogy a nevező 14. éve főzte itt a hallevet. Továbbá 5 nevezőnek került átadásra az örökös halfőző érdemrend, és 68 új halfőző tűzte célul a megtisztelő cím elérését. Az újszegedi parton 176 csapat vállalta a szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, míg a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok és borászok várták a halételekre éhes és szomjas vendégek áradatát.

A bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdőn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. Több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllő, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is főznek majd halászlevet.

Szombaton tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan egy „szögedi boszorkány” repülve hozza az óriás bogrács halászlébe való paprikafűzért.

A vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta készül az ízletes halászlé, itt csupán közel 14.000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában „gyevi filézett halászlé” fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül.

A családfők a sziesztát borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik el, miközben a Korányi fasor árnyékában kézműves kirakodó vásáron a gyerekek kaphatnak vásár fiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.

Az érdeklődés fokozása érdekében egy szögedi halászlé receptet is adunk.
Hozzávalók: 2400 kg ponty, 600 kg vöröshagyma, 50 kg tv paprika, 100 kg paradicsom, 3 kg fokhagyma, 60 kg hegyes erős paprika, 30 kg mangalica sertés zsír, 30 kg só, 60 dkg fehér bors, 60 kg szegedi őrölt paprika, 2 kg Erős Pista, egy óriás bogrács és kevés gyakorlat.
Jó étvágyat!

Frank Sándor
Venesz-díjas Mesterszakács

 

A bejegyzés alapja: http://www.halfesztival.hu/


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .