Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

A fény világnapja – május 16.

A fény világnapja

A fény nemzetközi éve nyomán az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól május 16-án ünneplik világszerte a fény nemzetközi napját. Ennek célja, hogy a fényhez kapcsolódó tudományterületeket és a fényalapú technológiákat állítsa az érdeklődés középpontjába.

A fény világnapja céljai

A fény nemzetközi éve az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az UNESCO és az ENSZ támogatásával megrendezett nemzetközi eseménysorozat volt 2015-ben.

A fény nemzetközi éve kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia az életünkben.

Több olyan évforduló is volt 2015-ben, amely a fényhez köthető. 1000 éve jelent meg az első optikai témájú könyv, Al-Hajszam arab tudós műve a De Aspectibus vagyis magyarul „A látásról” című mű. A fény nemzetközi évében emlékezek meg a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. és Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójáról.

A rendezvénysorozathoz Magyarország is csatlakozott, és az eseménysor koordinálására az MTA programbizottságot hozott létre, amelynek elnöke Kroó Norbert akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke volt.

A fény nemzetközi éve alprogramjaként a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) a „Kozmikus fény évét” hirdette meg.

 

A bejegyzés alapja: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_f%C3%A9ny_nemzetk%C3%B6zi_%C3%A9ve

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.