Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Az erdők nemzetközi napja – március 21

Az erdők nemzetközi napja

Az ENSZ Közgyűlés 67/200 számú határozatával az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét abból a célból, hogy 2013-tól kezdődően minden évben világszerte megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről. Az ENSZ közgyűlés által elfogadott és a UN-FAO által koordinált, évenként megrendezett nemzetközi világnap – International Day of Forest (IDF)

Az erdők napjának alapgondolata nem új keletű. Bár az elmúlt több mint 6 évtizedben többször is felmerült egy ilyen nap szükségességének gondolata, az első konkrét javaslat 1971-ben született, amikor az Európai Mezőgazdasági Bizottság (ECA) javasolta egy erdészeti világnap alapítását. Sajnos ezt követően megállapodás hiányában nem született konkrét intézkedés az ENSZ rendszeren belül és a javaslat hamarosan lekerült a napirendről. Az erdők és fák napjának megünneplése egyéni kezdeményezések tárgya maradt, a világon negyven egynéhány országban szerveztek, zömében március 21-én, ezzel kapcsolatos rendezvényeket.

Az erdők nemzetközi napja Magyarországon

Magyarországon az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából főként az erdészetek, erdei iskolák, vadasparkok szoktak erdő ismereti túrákat, erdőtakarítást, tanösvény átadókat, tanösvény bejárásokat szervezni.

2015-ben a lenti Vadvirág, a zalakarosi Csillag-túra tanösvények átadója volt, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdőtakarítást szervezett Bács-Kiskun megyében, Erdei Akadályverseny volt általános iskolásoknak a Vackor Vár Erdei Iskolában, a Soproni-parkerdőben folyó természetközeli erdőgazdálkodás bemutatója volt, valamint túra a Ciklámen tanösvényen, a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola szervezésében túra az Öreg bükk tanösvényen.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.