Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Régiség vásár Miskolc 2024 vásárnaptár

Régiség vásár Miskolc 2024 vásárnaptár

A 2014-ban megújult régiségvásár Miskolc fő utcáján várja a vásárlókat és a régiség kereskedőket, hogy árulják a portékáikat és igazi vásári hangulatot teremtsenek.

A régiségvásár időpontja: minden hónap első vasárnapja

A régiségvásár helyszíne: Borsod megye, Miskolc, 3530 Miskolc, Erzsébet tér- Széchenyi utca

A Régiség vásár Miskolc 2024 ismertetése

Régiség vásár Miskolc 2024 : Minden hónap első vasárnapján Miskolcon a Fő utcán régiségvásárt tartanak. A régiségvásár az Erzsébet tértől kezdődik és a Széchenyi utcán tart a két oldalon.

Nem csupán a miskolciakat érinti a vasárnapi vásár, a városban vendégeskedő turisták is szétnézhetnek a Miskolczi vásáron, ahol vannak régi könyvek, régi, kevésbé régi bútorok, festmények, játékok, népművészeti alkotások – sok egyéb más mellett. A hagyományossá vált vásár ezúttal is a sétáló utcán, valamint a színház mellett is volt látnivaló bőven.

A reggel kezdődő, s késő délutánig tartó Miskolczi vásárt megrendezik minden időben, gyakran napos, meleg az időjárás, de frissítők is kaphatók a vásár alatt.

A Régiségvásár Miskolc 2024-es vásárnaptára

Miskolcon régiségvásárt tartanak, a város sétáló utcáján.

Januári miskolci vásár : 2024. január 7. (első vasárnap)

Februári vásár : 2024. február 4. (első vasárnap)

Márciusi régiség vásár : 2024. március 3. (első vasárnap)

Áprilisi Miskolci vásár : 2024. április 7. (első vasárnap)

Májusi vásár :  2024. május 5. (első vasárnap)

Júniusi vásár : 2024. június 2. (első vasárnap)

Júliusi Miskolci vásár : 2024. július 7. (első vasárnap)

Augusztusi vásár : 2024. augusztus 4. (első vasárnap)

Szeptemberi OÁK vásár : 2024. szeptember 1., szeptemberi Miskolci vásár (első vasárnap)

Októberi Miskolci régiség vásár : 2024. október 6., októberi Miskolci vásár (első vasárnap)

Novemberi vásár : 2024. november 3., novemberi régiség vásár (első vasárnap)

Decemberi OÁK vásár : 2024. december 1. (első vasárnap)

Miskolc egyik legkedveltebb vására a minden hónap első vasárnapján rendezendő Régiségvásár. A rendezvény ideje alatt a reggeli óráktól kezdve egészen kora délutánig antikvitások sokasága lepi el a belváros sétálóutcáját, néha a Déryné utcát, és igény esetén a néhány nagyobb teret: az Erzsébet teret és Városház teret is. A programon nem feltétlenül csak az érzi jól magát, aki gyűjtő vagy vásárol. A rengeteg, múltbéli emlék és tárgy látványosságként is lenyűgöző.

Egyéb miskolci vásár és piac

Búza téri őstermelői piac

Az őstermelői piac 2011-ben nyitotta meg kapuit vásárlói és termelői igényre, kizárólagosan őstermelők, kistermelők által előállított termékek árusítására. A piac jellege zöldség-gyümölcs, palánta- és virágárusítás, év végén fenyőfa-árusítás. A piac területén az üzemeltető irodahelyiségében ingyenes gombavizsgálatra van lehetőség.

Az  őstermelői piac címe: 3526 Miskolc, Búza tér

A piac nyitva tartása: Hétfő szünnap, Kedd – Péntek: 05:00 – 17:00, Szombat: 05:00 – 14:00, Vasárnap: 05:00 – 13:00

Zsarnai Piac

A piac már az 1980-as évektől városunk egyik ismert és forgalmas vásári helyszíne. Napjainkban, mint használtcikk piac funkcionál, ahol az árusok sátrakban, lemezpavilonokban, kőasztalokon, földön árusíthatják termékeiket. Péntekenként 8.00 és 16.00 óra között autósbörze működik a piac kijelölt területén.

A piac címe: 3527 Miskolc, Gyimesi u. 1. szám

A piac nyitva tartása: január 1 – március 15.: Szombat, Vasárnap: 07:00 – 14:00,  március 16 – december 31.: Szombat, Vasárnap: 06:00 – 14:00

Vasgyári piac

A piac már az 1970-es években is ismert vásári helyszíne volt városunknak. 2006-ban a több mint 1 hektár területen elhelyezkedő piacot felújították, korszerűsítették, ezzel új arculatot adva a vásártérnek, megújult vásárlói színteret biztosítva a helyi és környéken lakóknak, kereskedőknek.

Napjainkban a piac szakjellege alapján zöldség-gyümölcs, termelői áru, palánta és virág, élelmiszer és iparcikk árusítására van lehetőség, ahol az őstermelők, kistermelők, kereskedelmi tevékenységre jogosult árusok üzletekben, illetve fedett árusító asztalokon árusíthatják termékeiket.

A piac címe: 3533 Miskolc, Andrássy u. 45-47. szám

A piac nyitva tartása: Hétfő: szünnap, Kedd – Péntek: 05:00 – 15:00, Szombat: 05:00 – 14:00, Vasárnap: 05:00 – 13:00

Miskolci piac és vásár története

Városunknak 1580. előtt nem volt ,,vásártartási vagy sokadalomalapítási” joga.

Azt viszont valószínűsíthetjük, hogy a két katolikus templomunknak – a reformáció előtt – volt búcsútartási engedélye, ekkor biztosan nagy forgatag volt a városban.

A 17. században két országos vásárra kaptunk engedélyt: Orbán napi (május 21.), Szent Lukács napi (október 18.)

Még ugyanebben az évszázadban még kettővel bővült: Szent Julianna napi (február 16.), Sámuel napi (augusztus 21.)

1801-től pedig még egy vásárnap csatlakozott az eddigiekhez: Lázár napi (december 16.)

Évszázados hagyománya van Miskolcon a keddi napokon történő állatvásárnak, péntekenként pedig az iparcikk árusításának.

Vásárokon a rend fenntartása minden esetben a vásárbíró feladata volt. Büntetések behajtása, peres kérdések azonnali ítélethozatala, mind-mind őreá tartozott.

Míg a piacokat a városban bonyolították le, addig a országos vásárokat a városon kívül. A 18. századtól kezdődően Miskolc keleti részén a Zsolcai városkapu és a Sajó közötti térség adott ennek helyet. Az állatvásárokat a Szentpéteri kapui vásártéren tartották.

A 19-20. század fordulóján városunkat Egerrel, Kassával és Debrecennel a legjelentősebb vásározó helyként emlegették. A 20. század második felétől ez az ősi hagyományunk visszaszorult az iparváros jellegéből adódóan is. Manapság pedig egy átlagos vidéki város vásározási szokásait éljük, minden hónap első vasárnapján a régiségvásárral kiegészülve.

 

A bejegyzés alapja: https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2017/10/28/vasari_szokasok , http://varosgazda.hu/varosi-piacok, http://napok.4t.hu/?s=miskolc+v%C3%A1s%C3%A1r

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .