Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Hortobágy 2022 vásárnaptár

Hortobágy 2022 vásárnaptár

A HORTOBÁGYI-DÉLIBÁB Nonprofit Kft. országos és helyi vásárt rendez Hortobágy Község Önkormányzatával kötött megállapodása szerint Országos vásáraink Hortobágyi Hídivásár – Országos Kirakodó és Népművészeti Vásár, Szent György-napi Országos Bio- és Kézműves Vásár, Helyi vásár: helyi kirakodó vásár

A vásár időpontja: Hídi-vásár: minden évben augusztus 20. és – attól függően, hogy milyen napra esik – az előtte lévő, vagy utána következő 2-3 nap., Szent-György-napi vásár: minden évben Szent György-napjához legközelebb eső szombati nap.

A vásár helyszíne: Hajdú-Bihar megye, Hortobágy, Kilenclyukú híd

A Hortobágy 2022 vásárnaptár ismertetése

Helyi kirakodó vásár

A helyi vásárnak a világörökségi környezetben elhelyezkedő hortobágyi Vásártér adja helyszínét. A Vásártér közvetlen közelében található a Kilenclyukú híd, a Pásztormúzeum, a Hortobágyi Csárda, a Körszín múzeum, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja, a Hortobágyi Madárkórház és az Égerházi Imre Galéria is.
A vásár minden évben április 1-től november 1-ig tart. Nyitva tartás: 7.00 órától 20.00 óráig.
A helyi vásár területén a kereskedők tájba illő faházakból kínálják termékeiket az ide érkező vendégek számára.
A kézműves termékeken túl (fazekas, szűcs és fafaragó áruk) rengeteg féle vásárfia közül válogathatnak az ide érkezők.

Hortobágyi Hídivásár – Országos Kirakodó és Népművészeti Vásár

Helyszín: Hortobágy község – a Kilenclyukú Híd melletti vásártér
Időpont: minden évben augusztus 20. és – attól függően, hogy milyen napra esik – az előtte lévő, vagy utána következő 2-3 nap.
Az ide látogatók több száz népművész, kézműves és egyéb kereskedő kínálatából válogathatnak. A tájra jellemző népi- és kézműves áruk mellett a vásárokhoz, illetve a Hortobágyhoz kötődő ételeket is megízlelhetik az érdeklődők.
A hagyományok szerint az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének napjához (augusztus 20-hoz) kötődően kerül megrendezésre az országos hírű kirakodó és népművészeti vásár.
A hortobágyi hídi vásár egyike Debrecen valaha országos hírű és a szomszédos népek által is számon tartott vásárainak, amely a kezdetekben állatvásárként működött. Az állatvásár elképzelhetetlen volt kirakodó vásár nélkül. Felsorakoztak portékáikkal a debreceni és környékbeli kézműves mesterek. A megkötött vásárra áldomást ihattak a csárdában, lacikonyhákon, alkalmi zöldvendéglők sokaságában.

Egyéb információk a Hídi vásárról

A vásárt napjainkban a HORTOBÁGYI-DÉLIBÁB Nonprofit Kft. szervezi. Állandóságát ma is nagyhírű sokadalma adja, kígyózó kocsisorok hozzák a vásárba vágyó látogatókat.
A Hídivásárt kulturális események, programsorozatok kísérik melyek főként a hagyományőrzés és a folklór jegyében zajlanak. Javarészt népzenei és néptánc előadások sorozata fogadja az ideérkező vendégeket, de a modern zene iránt érdeklődők sem maradnak programok nélkül. 2013. óta a Vásárral párhuzamosan, annak keretében kerül megrendezésre a PusztaFeszt folk és rock fesztivál, melynek helyszínéül a vásártér melletti Víziszínpad szolgál.

Szent György-napi Országos Bio-és Kézműves Vásár

Helyszín: Hortobágy község – a Kilenclyukú Híd melletti vásártér
Időpont: minden évben Szent György-napjához legközelebb eső szombati nap.
A vásár valódi ínyencség az ideérkező vendégek számára, mivel kizárólag bio-, illetve kézműves termékek sokasága várja őket.
Az eseményen csak meghívott árusítók vehetnek részt, így próbáljuk biztosítani az eladásra kínált termékek megfelelő minőségét.
A biogazdák bioélelmiszerek széles körű választékát mutatják be, megfűszerezve bioborok kóstolásával, az immár hagyományos Pusztai Bioborversennyel.
A bioélelmiszereken, bioborokon túl, természetes kozmetikumok, gyógyhatású termékek és kézműves portékák közül válogathatnak az érdeklődők.
A vásár napjának délelőttjén népi-, népzenei programokat tekinthetnek meg a vásártéren felállított kis színpadon.
Délután a Hortobágyi-Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. Szent György-napi Kihajtási Ünnepén vehetnek részt a látogatók, mely a Kilenclyukú Híd és a Vásártér közötti nyílt, folyóparti területen látható.

A Hortobágy 2022-es vásárnaptára

Hortobágyi Hídivásár – Országos Kirakodó és Népművészeti Vásár 2022

A 2022-es Hídi vásár időpontja: 2022. augusztus 18-21.

Vásár a vásárban, mert a nagy Hortobágyi Hídi Vásár területén belül a régi idők hangulatát idéző pusztai kínáló, népművészek, népi iparművészek részvételével, helyi termékek és kézműves portékák vásárával, étel- és italkínálattal, népzenei fellépőkkel.

A régi idők hangulatát idéző pusztai kínáló, népművészek, népi iparművészek részvételével, népzenei és népművészeti fellépőkkel, tájjelegű étel- és italkínálattal.

Részletesen: 2022-es Hortobágyi Hídi vásár


Szent György-napi Országos Bio-és Kézműves Vásár – Kihajtási Ünnep 2022

A 2022-es Kézműves vásár időpontja: 2022. április 24..

Szent György – napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja. A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés, bár más nevezetes napok is ismertek voltak, mint pl. zöldcsütörtök, vagy nagypéntek.

Részletesen: a 2022-es Hortobágyi Kihajtási ünnep és Szent György-napi Országos Bio-és Kézműves Vásár


LIV. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle 2022

Az Országos Népművészeti és Kézműves Kirakodóvásár időpontja: 2022. július 15-17.

54. Hortobágyi Lovasnapok a Hortobágyon, a Mátai Ménes szervezésében. Múlt és jelen találkozása a délibábos Hortobágyon. Három nap a csikósok földjén ! Országos Népművészeti és Kézműves Kirakodóvásár

A Lovasnapok fél évszázados múltjával az országos szintű lovas rendezvények nagy öregjének számít: az 1671 óta fennálló ménes területén a régi lovasnapok hangulatát megőrizve, ugyanakkor napjaink lovas életének többféle szegmensét bemutatva zajlanak majd az események, melynek kiváló hátteret és keretet nyújt a hortobágyi puszta, mely 1999 óta a Világörökség része.

Részletesen: LIV. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle 2022


Szent Dömötör-napi behajtási ünnep 2022

A 2022-es Behajtási ünnep időpontja: 2022. október 22.

„Ősszel, ősszel Demeter nap közeledik, A juhászok a juhokat számba veszik.”

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

A behajtásnak, vagy más néven szorulásnak megvoltak a jeles napokhoz kapcsolódó határnapjai: a marhákat Katalin, vagy Mihály napján, a juhokat Dömötör napján hajtották haza. A beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.

Részletesen a 2022-es Hortobágyi behajtási ünnep


Árusítóknak

A vásárokon csak az üzemeltető engedélyével, az ő általa kijelölt helyen és a helypénz megfizetése után lehetséges árusítani.
A Hídivásár árusítási kategóriái:

  • népművész, népi iparművész
  • étel-ital
  • zöldség-gyümölcs
  • mutatványosok
  • antikvitás
  • egyéb

Bővebb felvilágosítást a vásárokról, az azokon történő árusításról,

  • személyesen Hortobágy, Czinege J. u. 1. sz. alatt,
  • telefonon a 52/369-488-as telefonszámon,
  • e-mailben a hortobagyi.delibab@gmail.com címen

kérhetnek.

A bejegyzés alapja: http://hortobagyidelibab.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .