Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szilveszter az év utolsó napja december 31

Szilveszter az év utolsó napja december 31

Szilveszter napja: Az év utolsó napja, melyet a világ számos országában megünnepelnek. Magyarországon hivatalosan munkanap.

Szilveszter az Óév búcsúztatása, szerte a világban megünneplik, családi és házi bulikban, nagyobb szervezett eseményeken. Szinte elkerülhetetlen velejárója a szilveszternek a szilveszteri tűzijáték. Magyarországon szigorú szabályok között lehet tűzijátékot vásárolni és felhasználni szilveszter napján délutántól, újév napja reggeléig.

Szilveszteri hagyományok, népszokások

szilveszter-unnep-tuzijatekSzinte minden országnak megvannak a maga szilveszteri hagyományai, ősidők óta fontos szerepet kap az Ó év búcsúztatása.
A polgári év utolsó napja, Szent Szilveszter pápa ünnepe. Este óévi hálaadást tartanak a templomokban. Szilveszterkor és újévkor a szokások és hiedelmek célja, hogy biztosítsa a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, bő termést, az állatállomány szaporaságát. A népi kalendárium szerint szilveszter az újév első napjával összefüggő nap, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak, illetve mindkét napra érvényesek. Az éjféli zajkeltésnek – kongózásnak, csengőzésnek, pergőzésnek – ezen a napon fontos szerepe van. Részben azért, hogy mindenki felébredjen és az új esztendőben szorgalmasan dolgozzon, másrészt azért, hogy a nyáj az újév beköszöntésekor a másik oldalára forduljon. Ezért a nagyobb fiuk végigjárták a házakat, és kolompolással, ostorpattogtatással riasztották fel a jószágot, hogy megforduljon. Úgy vélték ugyanis, hogy ezzel biztosítják az állatok szaporaságát, és egészségét. A háziak borral, pálinkával, süteménnyel kínálták, és különböző ajándékokkal jutalmazták őket.

Szilveszteri babonák

A babonák széles skálája a szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat, s ekkor tehetünk legtöbbet a következő évi sikereinkért.
Csupán néhány évszázada lett Január első napja az újév kezdete, a régi időkben tavasszal vagy ősszel kezdődött az új esztendő.
Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán: még mindig úgy tarják az év első napja döntő szerepet játszik abban, hogy milyen szerencsénk lesz az új évben.
Sokan készítenek szerencse pogácsát, vagy tortát amibe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz.
Az ó évtől mindig hangosan, zajosan búcsúztak el, hogy elijesszék az ártó szellemeket.
Fontos, hogy az év utolsó napján csupa jó dologgal vegyük körül magunkat.
Mosni, takarítani tilos, mert ez nem hoz szerencsét !

 
A bejegyzés és a bejegyzéshez tartozó kép alapja: http://rafia.hu/content/szilveszteri-hagyom%C3%A1nyok-n%C3%A9pszok%C3%A1sok , http://faunaalapitvany.hu/vigyazzunk-kedvencunkre-szilveszter-ejjelen/tuzijatek/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.