Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

2020-as Húsvét programok, húsvéti népszokások

2020-as Húsvét programok, húsvéti népszokások

2020-ban a Húsvét időszaka 2020. április 10-13-ra esik. Kezdődik nagypéntekkel, majd nagyszombat, húsvétvasárnap, majd húsvéthétfővel zárul. Húsvétvasárnap 2020. április 12-re esik. Hamvazó szerda 2020. február 26-ra esik.

A 2020-as húsvét országos programok, húsvéti népszokások

Folyamatosan frissítjük az oldalon a programokat, ahogy megjelennek, addig esetenként a 2019-es látható.

holloko-husveti-fesztivalHollókő Palóc húsvéti fesztivál 2019

Nagyon híres a hollókői húsvéti fesztivál, Hollókőn kiemelt fontosságot részesítenek a régi palóc népszokások őrzésének.

A Húsvét ma már nem csak az egyik kiemelkedő keresztény ünnepünk, Jézus feltámadásának ünnepe, hanem egy igazi családi esemény. Ennek megfelelően számos családi programmal készültünk, kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Részletesen a 2019-es Hollókői Palóc Húsvéti fesztiválról.


mezokovesd-matyo-husvetMezőkövesd, Matyó Húsvét 2019

Hagyományos tavaszköszöntő, húsvéti program Mezőkövesden. A Hadas városrészben a Matyó Húsvét, a húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja majd az ünneplőket. Ismerje meg a Matyó Húsvéti népszokásokat.

Részletesen a Matyó Húsvét 2019-es programjairól.opusztaszer-szeri-husvetÓpusztaszer, Szeri Húsvét 2019

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen.

Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

Részletesen a 2019-es Szeri Húsvétról.


2019-es Húsvét a Skanzenban Szentendrén

Húsvét a skanzenben. Tavaszköszöntő Húsvét a Családok évében. Népszokások felelevenítésével, izgalmas játékokkal, bábszínházzal, Kolompos és Kaláka koncerttel várja a család apraját-nagyját a múzeum a kétnapos ünnepen.

A húsvéti programok helyszíne: Pest megye, Szentendre, Skanzen, A Skanzen Alföldi mezőváros, Kisalföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Felső-Tiszavidék és Bakony, Balaton-Felvidék tájegységei.

Részletesen a Szentendrei Skanzen 2019-es Húsvéti programjairól.


“Thury-várban jártam…” Családi húsvétolás

varpalota-thury-var-csaladi-husvetolas

“Thury-várban jártam..”, Családi Húsvétolás, Húsvéti néphagyományok, vödrös locsolkodás a Cserregő Néptáncegyüttes közreműködésével.

A rendezvény alatt állatóvodával, húsvéti ételekkel, pálinkázóval várjuk vendégeinket!

Vetélkedők és kézműves játszóház várja a látogatókat, pl.: tojásgurítás, tojáskeresés, a legszebb hímes tojás, a legjobb locsolóvers, írókázás, mézeskalács sütés, cserépfigurák készítése.

Részletesen a Várpalotai családi húsvétolásról.


Húsvéti Vendégvárás Noszvajon 2019

A húsvéti tojásokhoz senki se lehet túl öreg. 🙂

Húsvét vasárnapra és húsvét hétfőre programokkal készül Noszvaj!

Tojásvadászat, Kalandos tojáskeresés hegyen-völgyön az egész falun át! A Szépenszóló Társulat húsvéti interaktív népi gyermekműsora. Napközben Az Avas Néptáncegyüttes

Kézműves vásár, kézműves foglalkozás, kemencében készült sütemények.

Részletesen: Húsvéti Vendégvárás Noszvajon 2019Húsvéti kincskeresés 2019

2016-ban szakmai zsűri döntése alapján a Kincskereső játékösvény nyerte a Magyarország legjobb ökoturisztikai tanösvénye címet. A húsvéttól látogatható kincskereső útvonalat sikeresen végigjárók garantált ajándékban részesülnek.

Szalamandra játszóház: 2019. ápr. 21. 11:00 – 2019. ápr. 22. 15:00

Természetismeret játékos, szórakoztató formában.

Részletesen: Húsvéti kincskeresés 2019 Aggteleken

 


Budakeszi Arborétum Tavaszi szünet, Húsvét (2019. április 18-23.)

A családi programok már nagycsütörtökön megkezdődnek a húsvéti tojásdíszek készítésével. A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő! Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz. Idén először mindenki elhelyezheti a tojás díszét az arborétumi tojásfára. A húsvéti Föld napja alkalmából a gyermekek számára meglepetés játékokkal, vetélkedőkkel is készülünk.

Részletesen: Budakeszi Húsvét az arborétumban 2019


Pityerszeri Húsvétváró 2019

Pityerszeri Húsvétváró 2019-ben is várja a Húsvéthoz kapcsolódó kézműves és őstermelői kirakodó vására mellett kézműves és gyerekprogramokkal a látogatókat az Őrségbe 2019. április 20-án.

Kézművesek, őstermelők kirakodó vására. Őrállók Alapítvány Vitézlő Oskolája (szablyavívás, íjászat, íjászpárbaj) 800 Ft/fő. Őrségi Népi Műemlékegyüttes bemutatása szakvezetéssel. (Indulás minden egész órakor a füstös háztól.)

Részletesen: Pityerszeri Húsvétváró 2019Húsvét a Diósgyőri várban 2019

2019. április 21-22.-én a Diósgyőri vár udvara megtelik élettel, izgalommal, tartalmas szórakozást kínálva a húsvéti hosszú hétvégén. Zenészek, mesteremberek, nyuszi simogató és finomságok várják az ide érkezőket.

Lesz csigafuttató, teknő horgászat, hordó húzogató, középkori kalapdobáló. Ki lehet próbálni a tojásdíszítést, a csuhézást, a gyöngyfűzést. Akár egy saját kezűleg készített nyuszival is hazatérhettek!

Részletesen: Húsvét a Diósgyőri várban 2019


II. Fonyódi Kulinária 2019

Somogy megye, Fonyód, Dísz tér, 2019. április 21., vasárnap, 11:00–21:00, Húsvéti gasztronómiai rendezvény.

II. Fonyódi Kulinária. Második alkalommal a finom ételek, zamatos borok lesznek a főszereplői a Fonyódi Kulinária gasztronómiai rendezvénynek. Változatos programokkal várunk mindenkit. Töltsük meg közösen a Dísz teret.

Részletesen: II. Fonyódi Kulinária 2019


V. Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál 2019

Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál 2019-ben is. Gasztronómia, kultúra, hagyományok, vásári forgatag, látványkonyhák a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ termeiben és szabadtéri környezetében.

2019. április 6. 11.00-18.00, Vas megye, Vasvár, Nagy Gáspár Kulturális Központ

Részletesen: V. Vasvári Húsvéti Bárányfesztivál 2019Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok 2019

A húsvéti tavaszváró időpontja: 2019. április 15-22., Baranya megye, Zengővárkony, Míves Tojás Múzeum

A népi hagyomány szerint a húsvét ünnepére készülődés része a hímes tojások készítése, festése. A díszített tojásokat, köztük számos hímeset bemutató Míves Tojás Múzeumnak ezért kitüntetett szerepe van Húsvét időszakában. A látogatók ünnepi felkészülését hagyománnyá vált programjaival segíti a múzeum.

Részletesen: Tavaszváró, Húsvét – köszöntő programok 2019


Hagyományőrző Húsvét a Tájházban 2019

Felsőtárkány Hagyományőrző Húsvét a Tájházban 2019. április 22-én.

Húsvét hétfő délután várunk Téged a Felsőtárkányi Tájházban ( Fő út 198.), ahol gyerek, felnőtt egyaránt jól szórakozhat.

Múltidéző locsolkodást láthatsz, megkóstolhatod a tárkányi “netudd” fánkot. Az udvarban népi játszópark és tojáskeresés vár.

Részletesen: Hagyományőrző Húsvét a Tájházban 2019


Húsvét a Pusztai Állatparkban 2019

Az egykori Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézműveskedés jelentette. A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. A gémeskutak vizének éltető, tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát, a tavaszt.

Részletesen: Húsvét a Pusztai Állatparkban 2019Húsvét a Csillagvárnál 2019

Húsvét hétfőn mindenkit várunk a Csillagvárhoz Balatonszentgyörgy-ön.
Lesz solymászbemutató, gyermekeknek ügyességi feladatok, tojás keresés, kézműves foglalkozás és NYÚLFUTTATÓ VERSENY!!!
Jelentkezni már mostantól lehet akár itt vagy a 06-30-593-3855 számon. Nevezési díj nincs. Nyulakat nálunk is lehet bérelni korlátozott számba MÁRCIUS 30 IG!!!!!
A helyszínen már nem tudunk nyuszikat biztosítani!!

Részletesen: Húsvét a Csillagvárnál 2019


VI. Palkonyai Húsvéti Családi Nap 2019

Egy nap, amikor a MOKOS Pincészetnél a gyerekeké a főszerep! Egész napos kézműves foglalkozások, ugrálóvár, arcfestés, bohóc(kodás), gipszfestés és megannyi izgalmas  program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Tekergő Bábszínház gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon móka nélkül, az ügyességi vetélkedő pedig rengeteg izgalmat tartogat ínycsiklandó díjakért.

Baranya megye, Palkonya, MOKOS Pincészet

Részletesen: VI. Palkonyai Húsvéti Családi Nap 2019


Húsvéti készülődés Gyenesdiáson 2019

Amikor közeledik a Húsvét, és a nyuszi már ugrásra készen ül a fűben…szeretettel várják az érdeklődőket Gyenesdiáson, a Húsvéti készülődés elnevezésű családi programra 2019. április 13-án. Kicsiknek és nagyoknak jó mulatság lesz!

kemencés sütögetés, tojásfestés, húsvéti dekorációk készítése, Varázshangok játszóház, Babavarázs – vásár (használt baba- és gyermekholmik vására),veterán játékautók kipróbálása és állatsimogató,bemutatkozik a Morzsa állatvédelmi alapítvány

Részletesen: Húsvéti készülődés Gyenesdiáson 2019


IV. Húsvéti Nyuladalom 2019

Siófokon negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Húsvéti Nyuladalom Siófok Fő terén. Számos családi programmal, táncbemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A rendezvény keretei között, április 21-én a Balatuning Egyesület által szervezett ingyenes Nyúlfutamra is sor kerül.

Húsvéti játszópark (Húsvéti készségfejlesztő fajátékok), Széltolók gyerekzenekar, IV. Tojás- és Nyúlfutam, The BlackBirds koncert (Beatles emlékzenekar)

Részletesen: IV. Húsvéti Nyuladalom 2019Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben 2019

Csokikeresés a falu házai között. Tojásdíszítő technikák bemutatója. Nyuszisimogató. Kézműves foglalkozások a textil- és fazekasműhelyekben: pompom nyulak és bárányok készítése, agyagozás
Ügyességi játékok: répagyerek-gurítás a domboldalról, tojásverseny, nyúl-teke, tojásba vágás, óriás amőba, tojás-fűzőcske stb.

A rendezvény ideje alatt pónilovaglás és körhinta várja a gyerekeket.
A program múzeumi belépővel látogatható.

Részletesen: Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben 2019


Különleges húsvét Eplényben 2019

Színezd ki a húsvéti programodat libegőzéssel Eplényben a Kaland Hegyen! Ha különleges húsvétra vágysz 2019-ben, akkor gyertek el az egész családdal hétvégén libegőzni Eplénybe a Kaland Hegyre!

Idén hogy még jobban érezzétek magatokat, a gyerekeknek tojáskeresést szervezünk a hegytetőn az Ámoshegyi Kilátó körül! Itt fontos megemlíteni, hogy a tojások a készlet erejéig lesznek elérhetőek a hegytetőn naponta, azaz minden reggel rejtjük majd el őket, tehát ha abszolút biztosra szeretnétek menni, akkor érdemes minél korábban fellibegőzni a hegytetőre!

Részletesen: Különleges húsvét Eplényben 2019

 


Budapesti Húsvéti programok, rendezvények 2019-ben

Húsvét a Várkert Bazárban 2019

Budapest, Várkert Bazár. Színes családi programokkal, hagyományőrző foglalkozásokkal, néptánc bemutatóval és felvonulással, gasztro show-val, koncertekkel vár ebben az évben is mindenkit a Várkert Bazár.

Szabadtéri programjainkra a belépés díjmentes!

Részletesen: Húsvét a Várkert Bazárban 2019


I. Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál 2019

I. Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál 2019 2019. Április 12-14 között megrendezésre kerül az első Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál Kőrösy József sétányon (az Allenál).

A Húsvéti Vásár jelenleg is tart remek kiállítóinkkal.

Részletesen: I. Újbudai Sonka és Kalács Fesztivál 2019


Húsvéti nyuszikeresés a Vasúttörténeti Parkban 2019

Április 21-22-én, húsvétkor, két napos rendhagyó hagyományőrző fesztivállal indítja be a szezont a Park. Mindkét nap játékos Húsvéti Nyuszikeresés várja a kisebbeket. Aki megtalálja a park területén elrejtett összes tapsifülest, megfejti a feladványt és begyűjti az összes pecsétet, az garantált ajándékot kap.

A kreatív sarokban vasárnap és hétfőn lesz lehetőség tárcsa és kitűző készítésre, műanyag tojás festésre és színezésre, húsvét hétfőn pedig igazi hagyományőrző kézműves foglalkozásokkal bővül a program, így például a nemezeléssel és gyertyaöntéssel. Az ügyesebbek mindemellett megfonhatják a húsvéti kosarat is, amibe később a sok finomság és festet tojás kerülhet.

Részletesen: Húsvéti nyuszikeresés a Vasúttörténeti Parkban 2019


Piczinke Húsvét 2019

Idén a húsvéti nyuszi nagy meglepetéssel készül a gyermekek részére. Most először nem csak nyuszitojásokat rejtett el az udvarban hanem sok apró kicsi tavaszi kincset! Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedves kis meglepetésekkel és felejthetetlen élményekkel készülünk húsvét alkalmából a tavaszi madárdaltól hangos erdőben.

Mi vár a gyerekekre? Kézműves foglalkozás és húsvéti nyuszicsomag dekorálása – ezután nyuszicsomag tartalmának felkutatása – térkép segítségével, minitrakis nyuszijárat, szalmaugráló, minipóni simogató, nyuszi- bari- pici kecske-simi, különleges népi játszótér, trambulin, bajuszkonyha és manóhomokozó, hinták, és egyéb mókás dolgok!

Részletesen: Piczinke Húsvét 2019Húsvéti kincskeresés és kézműves foglalkozás 2019

Budapest, Jókai kert várja a látogatóit egy rövid kincskereső túrára, valamint egy húsvéthoz kapcsolódó kézműves foglalkozásra, így lesz tojásfestés is.

Kutakodj a térképen, oldd meg a feladványokat, fejtsd meg a kódot, s már el is jutottál a kincsesládához!

A húsvéti ünnep jegyében várjuk a családokat egy kis kerti felfedező játékra, és persze a tojásfestés sem marad el.

Részletesen: Húsvéti kincskeresés és kézműves foglalkozás 2019


 

 

Amennyiben Ön is tud olyan Húsvéti programot ajánlani, amely még nincs fent a weboldalunkon, kérjük, küldje el nekünk a programot. Köszönjük.

 

Hamvazószerda 2020

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás). Hamvazó szerda 2020-ban 2020. február 26-ra esik.

Nagypéntek 2020. április 10,

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. A húsvét előtti 2. és a farsangi időszak vége utáni 45. nap. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában a húsvéti szent háromnap (Sacrum Triduum Paschale) második napja. A nap Magyarországon 2017 óta munkaszüneti nap, mozgó ünnepként az időpontja március 20-tól április 23-áig változhat.

Húsvétvasárnap 2020. április 12.

A böjt, a nagypéntek gyásza után következik húsvét ünnepe. Nemcsak a tanítványok szíve telt meg egykor örvendezéssel, hanem a ma élő, hitét gyakorló keresztyén embernek is húsvéti boldogság tölti be a szívét. A református húsvét lényege a Feltámadott Krisztus megtapasztalása. A húsvétvasárnapot nevezzük Rügyfakasztó vasárnapnak.

Húsvéthétfő 2019. április 13.

Húsvéthétfő, egyes vidékeken vízbevetőhétfő, másként húsvét másnapja már a profán emberi örömnek, elsősorban a fiatalságnak ünnepe. vízbevető hétfő.

A középkorban szokás volt a húsvéti igehirdetésekben a hívek megnevettetése. Húsvéthétfőn régi hagyomány az Emmaus-járás, a rokonok, ismerősök, barátok meglátogatása. Sokfelé határjáráson, határkerülésen vesznek részt gyülekezeti tagjaink.

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021 Minden ami jazz, pop, funky és világzene Székesfehérvár belvárosában, három napon át, két színpadon. ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.