Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XIII. Hajdúsági Disznótor 2020

XIII. Hajdúsági Disznótor 2020

A XIII. Hajdúsági Disznótor 2020 és V. Hajdúsági Népművészeti Nap 2020 Hajdúböszörményben.

A disznótor időpontja: 2020. február 8.

A disznótor helyszíne: Hajdú-Bihar megye, Hajdúböszörmény, FÜRDŐKERTI IFJÚSÁGI SZABADIDŐKÖZPONTBAN (Hajdúböszörmény, Nagy István u.38/a)

A XIII. Hajdúsági Disznótor 2020 programja

2020. február 8. (szombat)

08:00 Kapunyitás a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban

08:30 A XIII. Hajdúsági Disznótor és V. Hajdúsági Népművészeti Nap megnyitója

FŐZŐVERSENY KEZDETE

09:00 A Hajdúböszörményi Népzenei Együttes válogatás műsora

10:00 Szeredás Népzenei Együttes Alföldi „Gyermeklakodalmas” című gyerekműsora

11:00 A Fölszállott a Páva döntős Pendely Énekegyüttes műsora

12:00 A Bakator Zenekar népzenei műsora

12:30 A Bocskai Néptáncegyüttes felnőtt csoportjának műsora és táncháza

14:00 Pál István „Szalonna” és Bandája élő koncert

15:30 A Főzőverseny és a pálinkaverseny eredményhirdetése

16:30 Kapuzárás

8.00-16.00 PROGRAMJAINKRA FŰTÖTT SÁTORBAN 0 VÁRJUK VENDÉGEINKET!

– SZEKERES ANTAL KOVÁCSBEMUTATÓJA

– HÁZI CSIGATÉSZTA KÉSZÍTÉSE

– KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GYEREKEKNEK

– TERMELŐI ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR –

HÍRVÉDJEGYES TERMÉKEK KÓSTOLÁSA

Egész nap a Bakator Zenekar húzza a talpalávalót!

A Hajdúsági disznótor ismertetése

Ősi népszokásaink garmadával vannak, ha nem őrizzük, szanaszét szaladnak. Elkallódnak sorba, elfeledjük mindet, pedig unokáinknak emléket ez hirdet. Ezzel a gondolattal nyitotta meg Kathi Lajos ceremóniamester a rendezvényt. 2019-be tizenkettedik alkalommal rendeztek Hajdúsági disznótort és negyedik alkalommal Hajdúsági Népművészeti Napot, melynek a Fürdőkert adott otthont, február 9-én.

A Bakator Zenekar muzsikája után Kiss Attila polgármester elmondta, a mai modern világban a fiatalabbak, de már az idősebbek is elfelejtik a múltat, a gyerekkorukat. Egy ilyen rendezvény, mint a disznótor is, remek lehetőséget ad arra, hogy picit visszaidézzék azt az időszakot. fizikai munkát végeztek. I

tt, a Hajdúságban jó feketeföld található, így volt min megteremnie a kukoricának, és meghíznia a disznónak. A disznóölés közös családi, baráti, szomszédsági ünnep volt. A hajdúk nagyon összetartó emberek voltak fogalmazta meg gondolatait Vajda farkáig.

A disznótoros ételekről

Hagyományos ételeket készítettünk, szószokkal, mártásokkal, egészséges csírákkal és zöldségekkel. Manapság a családban nem szoktunk disznót vágni, csak ilyen rendezvényeken mutatkozunk meg mondta el Lellősi Gyöngyi, a csapat egyik tagja.

A főzőversenyen harminc csapat tagjai kezdtek az ételek készítéséhez. A versenyzők többségében hagyományos, böszörményi cukros májas hurkával, kolbásszal, orjalevessel, pecsenyével, tepertővel, hagymás vérrel, káposztás hússal vettek részt a megmérettetésen. A debreceni Campus Nagyerdei Étterem, Lecsó Debrecen csapata merész ötlettel állt elő. Egy tizenhét fogásos menüt vittek a zsűri elé. Úgy gondoltuk, a disznó minden részét feldolgozzuk, a fülétől a farkaig.

A testvérvárosok is képviseltették magukat a megmérettetésen. Márton Béla Harkányból érkezett. Szerintem ez egy jó közösségformáló rendezvény. Azt vettem észre, a böszörményi program egyre jobban kinövi magát, egyre színvonalasabb. Nagyon jó összetartó ereje van az egész rendezvénynek fogalmazott a vendég. A Kerecsen Íjász Egyesület tagjai káposztás húst készítettek. Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szólt arról, hogy a hagyományőrző rendezvények ordítanak azért, hogy a tradíciókat tovább vigyük, majd hozzátette, Hajdúböszörmény jó vendéglátó.

 

A bejegyzés alapja: https://hajduboszormeny.hu/xiii-hajdusagi-disznotor

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021 Minden ami jazz, pop, funky és világzene Székesfehérvár belvárosában, három napon át, két színpadon. ...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.