Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Balatonfüredi Szüreti Fesztivál 2016

Balatonfüredi Szüreti Fesztivál 2016

Idén október 7-9. között kerül megrendezésre a Balatonfüredi Szüreti Fesztivál. Szüreti Fesztivál, Szent Mihály Napok

A szüreti fesztivál időpontja: 2016. október 7-9.

A szüreti fesztivál helyszíne: Veszprém megye, Balatonfüred, Tagore Sétány, Szent István tér

 A Balatonfüredi Szüreti Fesztivál 2016 programja

A város profiljához illően lehetőség nyílik megkóstolni a környék borait, ám mindemellett színes rendezvénykínálat várja az érdeklődőket: gyermekszínházi előadások, hagyományos tűzgyújtás, zászlóforgatók, fúvószenekarok, néptáncosok, borlovagrendek és még megannyi más!

2016. október 7. péntek

14.00-23.00 Borfalu a Kisfaludy Színpad mellett

17.00-19.00 Szüreti borkorcsolya verseny

19.00-23.00 Szüreti Batyus-bál – Népzenei koncert és néptánc-ház. Zenél: Góbé zenekar, a táncházat vezeti: Vastag Richárd. Közreműködik: Koloska Senior Néptáncegyüttes – Balatonfüred Együttes

2016. október 8. szombat

10.00-22.00 Borfalu és kézműves vásár

12.00-18.00 Népi játszó park

15.00-18.00 Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület játszóházai a Tagore sétányon

15.30-18.00 Mustkészítés, préselés kipróbálása – A Rizling Generáció programja

14.15 Felvonulók gyülekezője a Vásárcsarnok parkolójában

14.30 Szüreti Felvonulás Útvonal: Szent István tér – Ady Endre utca – Jókai utca – Blaha utca – Kisfaludy utca – Kisfaludy színpad.  A felvonulás útvonalán 18 borász borkóstolóval várja a résztvevőket.

14.45 Szőlőharang szentelés – Ökumenikus áldással a Szent István téren, Közreműködik: Balatonfüred Néptánc Együttes

16.00 Ünnepélyes megnyitó a Kisfaludy Színpadon – Balatonfüredi Óvárosi Óvoda műsora, Borrendek bemutatása

16.30 VagaBanda – Vásári Komédia Gólyalábas, óriásbábos előadás élőzenével

18.00 Balatonfüred Néptánc Együttes

19.00 EtnoRom Együttes – Világok hídja

20.30 Máglyagyújtás

2016. október 9. vasárnap

10.00-18.00 Borfalu és kézműves vásár

14.00-17.00 „Szomszédolás” – Szomszédos települések művészeti csoportjainak bemutatkozása

Az október 11. és 13. közötti hétvégén kerül sor az idei Balatonfüredi Szüreti Fesztiválra, ahol a hagyományos szüreti felvonulást mellett, folklórműsor, utcabál, ételspecialitások, kirakodóvásár, gyerekprogramok és borkóstolás várja a helyi és odautazó érdeklődőket a háromnapos gasztrofesztiválon.

 A Balatonfüredi Szüreti Fesztivál bemutatása

A Füredi Szüret Fesztivál leglátványosabb része ezúttal is a felvonulás volt. A menetet gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, néptánccsoportok, és a Nemzeti Lovas Díszegység négy huszárja kísérték.

A Szent István térről a Kisfaludy Színpadig vonuló menetben idén fúvós zenekarok is részt vettek, Gyuláról, Vácról, Ócsáról érkeztek a zenészek.
A parton kirakodóvásár, gyerekprogramok, előadások, koncertek, máglyagyújtás, must és borkóstoltatás várta az érdeklődőek. A Rizling Generáció jóvoltából bárki, aki kedvet érzett, kipróbálhatta a szőlőpréselést is. Vasárnap, igazodva az igényekhez, népi játszóparkot rendeznek be a gyerekeknek a sétányon.

A rendezvényen megemlékeztek arról is, hogy harminc évvel ezelőtt kapta meg Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa címet. Mint elhangzott Balatonfüred nem csak névlegesen a bor városa, hiszen jelentős kultúrája van a bortermelésnek.
A borászok ezúttal sem mulasztották el megjegyezni: a helyi borvidéken születnek a legjobb borok, hiszen itt a szőlőre a Balaton klímája adja az áldást.

Három füredi étterem (Vitorlás Étterem, Borcsa Étterem, Horváth-ház Borgaléria) is kitelepült a Kisfaludy Színpadhoz, ahol a hagyományos magyar konyha ételeit kínálták a vendégeknek. Vendégből pedig volt bőven, tele volt a színpad előtti tér és a borosgazdák faházai előtt is sorban álltak a kóstolásra várók.

A rendezvényen ezúttal a város süteménymestereit is keresik. A versenyre bárki jelentkezhetett, aki úgy gondolta, hogy süteményei a családon kívül másoknak is érdekesek lehetnek. Egyetlen feltétel volt csak: a sütemény valamilyen formában tartalmazzon szőlőt. Sok torta érkezett, volt amelyik a város címerét vagy éppen borospincét ábrázolt.

 

A bejegyzés alapja: https://balatonfured.hu/2017/10/07/szureti-felvonulas-3/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .