Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Balatonfüredi Szüreti Fesztivál 2016

Balatonfüredi Szüreti Fesztivál 2016

Idén október 7-9. között kerül megrendezésre a Balatonfüredi Szüreti Fesztivál. Szüreti Fesztivál, Szent Mihály Napok

A szüreti fesztivál időpontja: 2016. október 7-9.

A szüreti fesztivál helyszíne: Veszprém megye, Balatonfüred, Tagore Sétány, Szent István tér

 A Balatonfüredi Szüreti Fesztivál 2016 programja

A város profiljához illően lehetőség nyílik megkóstolni a környék borait, ám mindemellett színes rendezvénykínálat várja az érdeklődőket: gyermekszínházi előadások, hagyományos tűzgyújtás, zászlóforgatók, fúvószenekarok, néptáncosok, borlovagrendek és még megannyi más!

2016. október 7. péntek

14.00-23.00 Borfalu a Kisfaludy Színpad mellett

17.00-19.00 Szüreti borkorcsolya verseny

19.00-23.00 Szüreti Batyus-bál – Népzenei koncert és néptánc-ház. Zenél: Góbé zenekar, a táncházat vezeti: Vastag Richárd. Közreműködik: Koloska Senior Néptáncegyüttes – Balatonfüred Együttes

2016. október 8. szombat

10.00-22.00 Borfalu és kézműves vásár

12.00-18.00 Népi játszó park

15.00-18.00 Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület játszóházai a Tagore sétányon

15.30-18.00 Mustkészítés, préselés kipróbálása – A Rizling Generáció programja

14.15 Felvonulók gyülekezője a Vásárcsarnok parkolójában

14.30 Szüreti Felvonulás Útvonal: Szent István tér – Ady Endre utca – Jókai utca – Blaha utca – Kisfaludy utca – Kisfaludy színpad.  A felvonulás útvonalán 18 borász borkóstolóval várja a résztvevőket.

14.45 Szőlőharang szentelés – Ökumenikus áldással a Szent István téren, Közreműködik: Balatonfüred Néptánc Együttes

16.00 Ünnepélyes megnyitó a Kisfaludy Színpadon – Balatonfüredi Óvárosi Óvoda műsora, Borrendek bemutatása

16.30 VagaBanda – Vásári Komédia Gólyalábas, óriásbábos előadás élőzenével

18.00 Balatonfüred Néptánc Együttes

19.00 EtnoRom Együttes – Világok hídja

20.30 Máglyagyújtás

2016. október 9. vasárnap

10.00-18.00 Borfalu és kézműves vásár

14.00-17.00 „Szomszédolás” – Szomszédos települések művészeti csoportjainak bemutatkozása

Az október 11. és 13. közötti hétvégén kerül sor az idei Balatonfüredi Szüreti Fesztiválra, ahol a hagyományos szüreti felvonulást mellett, folklórműsor, utcabál, ételspecialitások, kirakodóvásár, gyerekprogramok és borkóstolás várja a helyi és odautazó érdeklődőket a háromnapos gasztrofesztiválon.

 A Balatonfüredi Szüreti Fesztivál bemutatása

A Füredi Szüret Fesztivál leglátványosabb része ezúttal is a felvonulás volt. A menetet gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, néptánccsoportok, és a Nemzeti Lovas Díszegység négy huszárja kísérték.

A Szent István térről a Kisfaludy Színpadig vonuló menetben idén fúvós zenekarok is részt vettek, Gyuláról, Vácról, Ócsáról érkeztek a zenészek.
A parton kirakodóvásár, gyerekprogramok, előadások, koncertek, máglyagyújtás, must és borkóstoltatás várta az érdeklődőek. A Rizling Generáció jóvoltából bárki, aki kedvet érzett, kipróbálhatta a szőlőpréselést is. Vasárnap, igazodva az igényekhez, népi játszóparkot rendeznek be a gyerekeknek a sétányon.

A rendezvényen megemlékeztek arról is, hogy harminc évvel ezelőtt kapta meg Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa címet. Mint elhangzott Balatonfüred nem csak névlegesen a bor városa, hiszen jelentős kultúrája van a bortermelésnek.
A borászok ezúttal sem mulasztották el megjegyezni: a helyi borvidéken születnek a legjobb borok, hiszen itt a szőlőre a Balaton klímája adja az áldást.

Három füredi étterem (Vitorlás Étterem, Borcsa Étterem, Horváth-ház Borgaléria) is kitelepült a Kisfaludy Színpadhoz, ahol a hagyományos magyar konyha ételeit kínálták a vendégeknek. Vendégből pedig volt bőven, tele volt a színpad előtti tér és a borosgazdák faházai előtt is sorban álltak a kóstolásra várók.

A rendezvényen ezúttal a város süteménymestereit is keresik. A versenyre bárki jelentkezhetett, aki úgy gondolta, hogy süteményei a családon kívül másoknak is érdekesek lehetnek. Egyetlen feltétel volt csak: a sütemény valamilyen formában tartalmazzon szőlőt. Sok torta érkezett, volt amelyik a város címerét vagy éppen borospincét ábrázolt.

 

A bejegyzés alapja: https://balatonfured.hu/2017/10/07/szureti-felvonulas-3/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Márton Napi Sokadalom Szeged 2021

Márton Napi Sokadalom Szeged 2021 Márton Napi Sokadalom 2021 Szegeden. Első alkalommal szervezünk egy tematikus programot a Bárkán, amely a...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .