Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár 2024. június 6.

Ónodi Országos állat- és kirakodóvásár

Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár 2024. június 6.

2024-es Ónodi vásár az év minden hónapjában, általában minden hónap első csütörtökén állatvásár és kirakodóvásár is van Ónodon. Az ország egyik legnagyobb, és legrégebbi vására.

Az ónodi vásár időpontja: 2024. június 6., a hónap első csütörtöki napján, júniusi ónodi vásár

Az ónodi vásár helye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Ónod, vásártér

A vásár nyitva tartása: kora hajnali órákban kezdődik és az időjárástól függően 13-14 óráig tart.

A vásár általános ismertetője: Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár oldalon található.

Az ónodi vásár 2024-es vásárnaptára

A teljes 2024. évi ónodi vásár naptár.

Ónod Borsod-Abaúj-Zemplén-megyében, Miskolctól déli irányban és körülbelül 20 kilométerre található. A Sajó és Hernád sík közepén, 100-108 m tengerszint feletti magasságban épült, a két folyó által épített hordalékkúp-síkság alig 3%-án. A Sajó-Hernád sík több kis részre osztható, így például a Miskolci-kapu, a Muhi-puszta, vagy a Sajó ártér, melyek meghatározzák Ónod természet- és gazdaságföldrajzát. A területet a jégkorszakban a hegyekből lezúduló folyók kaviccsal és homokkal töltötték fel. A kavicsréteg vastagsága 20 és 100 méter között változik, a hegyektől távolodva egyre csökken. A térség talajai átmeneti jellegűek az Alföld és a hegyvidék között. A hordalékkúp-síkság felszínén a barna erdőtalaj és a kilúgozott csernozjom különböző változatai alakultak ki, s ezek térbeli differenciálódása befolyásolta a termelés térbeli tagolódását . Az ártéri síkságot régen erdők borították, melyek napjainkra alaposan megfogyatkoztak.

Azt, hogy az ember folyamatosan jelen volt ezen a tájon, bizonyítják: a bronzkori maradványok, a vaskori eszközök, a szkíta leletek.

A település első írásos említése 1296-ból való, ekkor még Olnodnak nevezték.

Ebben az időben határának északi részén még egy település létezett, amely Farkaskorhija vagy Farkaskor-hó, röviden Korhi nevet viselt. Ezt a helységet olykor Felső-Ónodnak is írták. A XIV. század második felében már városként emlegetik; ezt egyrészt birtokosainak, másrészt földrajzi helyzetének köszönheti. A falu közelében átkelőhely volt a Sajón, és erre vezettek az északkeleti országrész felé vivő utak. Cudar Péter, a falu egyik XIV. századi birtokosa közel a Hernád torkolatához, a Sajó egyik kanyarulatában kővárat kezdett építeni.

Egy 1396. július 9-én kelt oklevelében Zsigmond király Ónodnak Mezővárosi és Vásártartási jogot adományoz. Ónod ezzel az egyik legrégebbi vásártartási joggal rendelkező település az országban, hisz a mai napig minden hónap első csütörtökén Országos Állat- és Kirakodó Vásár kerül megrendezésre a településen, sok ezres vásározó részvételével.

Vásárral kapcsolatos ügyintézés: Illés Sándorné, telefon: 46/466-101

 

A bejegyzés alapja: http://www.onod.hu

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

VĂĄsĂĄrok, rendezvĂŠnyek ajĂĄnlĂłja: Ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásár 2024. június 6.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .