Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Zengővárkonyi Tájház

Zengővárkonyi Tájház

A Zengővárkony Tájház weboldala: http://www.tojasmuzeum.hu/

A Míves Tojás Múzeum címe: 7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6
  • Míves Tojás Múzeum – Zengővárkonyi Tájház
  • Telefon: (+36 72) 466 605
  • Email: mivestojasmuzeum@gmail.com

A Zengővárkonyi Tájház nyitva tartása

március 15 – október 31 : 10:00-18:00 óráig

november 1 – március 14 : 10:00-15:00 óráig

Minden szerdán szünnap. A múzeumban kiállított legszebb darabokról művészi képeslapok illetve másodpéldányok a helyszínen megvásárolhatók.

Belépőjegy- árak

A múzeum és a tájház közös belépője:

• Felnőttek 800.- Ft;

• kedvezményes belépőjegy 500.- Ft;

• családoknak 1800.- Ft. (Családoknak tekintjük a 2 szülő és a 14 év alatti saját gyermekeik együttesét, vagy 2 nagyszülő és saját 14 év alatti unokáik együttesét)

A múzeumlátogatást segítő házirendről, valamint a kedvezmények részleteiről a múzeumban tájékozódhat

A Zengővárkonyi Tájház története

Zengővárkony néprajzi kincseit őrzi a falu 1982-ben megnyitott tájháza. A kiállítást elsősorban Császár János (1910-1987), a falu egykori tanítójának gyűjtése alapozta meg. Az első házat festett, virágozott, kék bútorral rendezték be, felvetett, mennyezetes, csöngettyűs ággyal. A ház egykori lakói és a helyi népviseletek a XX. század eleji fényképeken láthatók.

A házhoz toldva, de külön fedél alatt áll a hátsóépület, benne kamra-nyárikonyha-spájz, huszáristálló, kacsaól-tyúkól és kocsiszín. Tetőszerkezetük állószékes, a ház födéme szalmapólyás, tapasztott, a hátsóépületé deszkaborítású.

A megmaradt gazdasági épületek, munkaeszközök képet adnak arról is, hogyan működött hajdanán a hagyományos parasztgazdaság.

A Míves Tojás Múzeum története, bemutatása

A tojásfestés, a tojáshímzés szerves része a Húsvéthoz kapcsolódó népi hagyományoknak, ugyanakkor önálló népművészeti ággá fejlődött, s a díszített tojások az ünneptől függetlenül is előállítható, gyűjthető, kiállítható műtárgyakká váltak.

A múzeum a népművészeti tojásdíszítmények változatos és gazdag gyűjteménye. Gyűjtőköre elsősorban Európa, kiemelten a Kárpát-medence. Hazai tojásfestők és díszítők alkotásai tájegységenként mutatjuk be.

A múzeumban megtalálhatók az Európában ritkábban előforduló, távolabbi tájak kultúráját reprezentáló izraeli, kínai, indonéziai darabok is.

A vitrinekben helyet kapnak a tojásmotívumot felhasználó népi iparművészeti és iparművészeti alkotások.

A múzeum fejlesztése során létrehozandó szakkönyvtár és kutatószoba a gyűjtemény múzeumi igényeknek megfelelő katalógusával együtt az érdeklődők mélyebb szakmai igényeit is jól fogja szolgálni.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.