Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Nagylaposi Birkacsárda

Nagylaposi Birkacsárda

A Birkacsárda évtizedek óta a Körösök vidékének kedvelt vendéglátóhelye. Családunk 2007-ben vásárolta meg a vendéglőt azzal a szándékkal, hogy az általunk és a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagokat felhasználva valódi helyi ízekkel találkozzon a hozzánk betérő vendég. Úgy véljük, hogy a magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan éttermekbe, ahol biztosak lehetnek benne, hogy a feltálalt ételek valóban helyben termett, megfelelően ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek.

A csárda weboldala: Nagylaposi birkacsárda

A csárda a médiában: https://www.facebook.com/Nagylaposi-Birkacs%C3%A1rda-172781869401437/

A csárda címe: Békés megye, Gyomaendrőd, 5502 Gyomaendrőd (Nagylapos) V. kerület 289.

A Nagylaposi Birkacsárda nyitva tartása

Minden nap: 10:00 – 22:00
Elérhetőség, telefonszám, asztal foglalás: (+36 52) 579-046

A Nagylaposi Birkacsárda bemutatása

Az étterem konyhája: Magyaros, csárda
A Birkacsárda évtizedek óta a Körösök vidékének kedvelt vendéglátóhelye.

Családunk 2007-ben vásárolta meg a vendéglőt azzal a szándékkal, hogy az általunk és a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagokat felhasználva valódi helyi ízekkel találkozzon a hozzánk betérő vendég.

Úgy véljük, hogy a magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan éttermekbe, ahol biztosak lehetnek benne, hogy a feltálalt ételek valóban helyben termett, megfelelően ellenőrzött, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek.
Az általunk és a helyi termelők által előállított kiváló minőségű alapanyagokat felhasználva valódi helyi ízekkel találkozhat a hozzánk betérő vendég.

Célunk, hogy híres birkapörköltünk mellett megismertessük vendégeinkkel magyar szürkemarha és mangalica finomságainkat, melyek alapanyaga szintén családunk tenyészeteiből kerül konyhánkra.
2014-ben telepítettünk saját gyümölcsöst és beindítottuk konyhakertünket. Így biztosítjuk, hogy vendégeink a jól bevált „birkacsárdás” étlapunkon kívül a szezont követő, gyakran frissülő táblánkról is választhassanak.
Szép idő esetén kellemes 60 fős kerthelyiségünkben költhetik el vendégeink ebédjüket vagy vacsorájukat, ahol gyermekeik is biztonságban játszhatnak.
Kisebb családi vagy üzleti ebédek megfelelő színtere lehet saját bejáratú 12 fős különtermünk.

Jöjjön el hozzánk és tapasztalja meg saját szemével/ízlelőbimbóival a változást, és ha tetszik, legyen újra meg újra vendégünk!

A családunk tulajdonában lévő közel 150 egyedből álló magyar szürkemarha gulya minden év áprilisától egészen október végéig Mezőtúron a szandazugi legelőkön tartózkodik. Az állatok a téli időszakban pedig kizárólag az innen lekerülő szénát fogyasztják.
A legeltetett/kaszált gyepek mindegyike része a Natura 2000 programnak, ezáltal biztosítjuk az egészséges végterméket, és emellett az állatok által használt területek ökológiai egyensúlyát.
Ezek a magyar szürkemarhák a tartási körülményeknek és a lassú növekedési ütemnek köszönhetően sokkal jobb húsminőséget érnek el, mint az egyéb intenzíven nevelt hústípusú marhafajták.

Szintén a szandazugi legelőkön tartózkodik tavasztól késő őszig 300 anyás juhnyájunk.
Jelenleg azon dolgozunk éttermünkben, hogy a kiváló alföldi birkapörkölt mellett népszerűvé tegyük a bárányhúsból készült ételeket is.

A magyar szürkemarhák és juhok mellett a család évek óta foglalkozik szőke mangalicák tartásával. A telephely Gyomaendrőd külterületén található, ahol jelenleg közel 100 egyedet nevelünk szabadtartásos körülmények között.
Az állatok a gazdasági abrak mellett (búza, árpa) kizárólag zöldtakarmányt fogyasztanak. A 100 kg körüli vágósúlyt – természetesen kiváló húsminőséggel együtt – a fent leírt körülményeknek köszönhetően 1,5 éves korukra érik el az állatok.
Október végétől február végéig füstölt termékeket is készítünk a heti 4 levágott hízóból.

A tojást saját kapirgálós tyúkjaink biztosítják konyhánkra.

2014 őszén telepítettük gyümölcsösünket és indítottuk be konyhakertünket.

Amit mi magunk nem termelünk meg, azt környékbeli termelőktől szerezzük be. Évek óta dolgozunk együtt Csaláné Marikával és családjával (tejtermékek), Varga Józseffel és családjával (zöldségek), a Kiss Házi Sajt Manufaktúrával (kézműves sajtok), Tóth Lászlónéval (zöldségfélék) és sorolhatnánk.

Így a hozzánk betérő vendégnek nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy nálunk valóban helyi ízekre talál!

Ajánlat a csárda étlapjáról

Mangalica kolbászos szendvics

Velős pirítós

Orjaleves vagy szürkemarha húsleves finommetélttel

Birkapörkölt sós burgonyával

Szürkemarha pörkölt kapros-túrós galuskával

Juhtúróval töltött grillezett gombafejek

Laposi töltött borda (sertésborda kolbásszal, sajttal töltve, bundázva)

Juhtúróval, füstölt mangalica tarjával töltött csirkemell

 

Az étteremhez kapcsolódó programok, fesztiválok, helyszínek:

Karcagi birkapörköltfőző-verseny

 

A bejegyzés alapja: https://www.birkacsarda.com/

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .