IV. Jászapáti Babfesztivál és Jász Ízek főzőversenye 2014
A babfesztivál időpontja: 2014. július 13
A babfesztivál helyszíne: Jász-Nagykun-Szolnok megye, Jászapáti, Szakképző Iskola udvara
A IV. Jászapáti Babfesztivál és Jász Ízek főzőversenye 2014 programja
A főzőverseny célja a hagyományos jászsági ételek megismertetése, a népi gasztronómiai kultúra terjesztése, a kulináris élvezetek népszerűsítése.
A főzőverseny két kategóriában kerül megrendezésre:
- Babból készült ételek (A jászság legismertebb és legközkedveltebb alapanyagának felhasználásával szabad tűzön elkészített étel, eredeti vagy újra gondolt recept alapján.)
- Bográcsban vagy grillen készült népi ételek (Hagyományos magyar /jászsági/ ételek készítése mesterséges ételízesítő hozzáadása nélkül.)
Az ételek fatüzeléssel bográcsban, szabad tűzön, nyárson vagy roston lehet elkészíteni.
Nevezési díj nincs! Nevezés: július 07-ig
Gojszáné Ádám Szilviánál polgarmesterikabinet@jaszapati.hu, Tel.: 30/954-7510
Fontos információk:
A nevezőknek kell biztosítani: alapanyagokat, fűszereket valamint a főzéshez és a bemutatáshoz szükséges technikai illetve dekorációs eszközöket
A szervezők biztosítják: tüzelőanyagot (fa), 1 garnitúra sörpad, tűzalátét (1.500 Ft letéti díj) és csapatonként 3 db főzőkötényt
A zsűri az értékelésnél figyelembe veszi a következőket: íz – illat harmónia, tálalás, díszítés, higiénia, csapat megjelenése és ruházata
A zsűri tagjai :
Csányi Sándor a gasztronómia lovagja, Bobák József Jászsági Vendéglátó Egyesület Elnöke és ifj. Rusvai László mesterszakács
A zsűri részére biztosítani kell 1 adagot az elkészített ételekből.
A Jász Ízek Főzőverseny résztvevőinek annyi adagot kell készíteni, hogy a Jász Virtus vetélkedőn szereplő települési csapatot meg tudják vendégelni. A két kategória külön kerül értékelésre. A Jász Ízek Főzőversenyén csak a települések által delegált csapatok vehetnek részt.
Programelőzetes
8:00 Verseny megnyitása, tűzgyújtás
12:00 Jó ebédhez szól a nóta
12:30 – 13:30 Zsűrizés
14:00 Eredményhirdetés a vásártér színpadon