XII. Tokaji Ősz 2015
„A Tokaji Ősz a mi szemünkben mindig rangjához méltó környezetbe helyezi borainkat. Ez a hétvége megerősít abban, hogy tudunk úgy vendéget fogadni, ahogy az egy többszáz éves történelemmel, kultúrával rendelkező borvidékhez méltó.” – Bodó Judit
A tokaji ősz időpontja: 2015. szeptember 18-20.
A tokaji ősz helyszíne: Borsod megye, Tokaji borvidék, Mád
Figyelem a programokra be kell jelentkezni és a jegyet megvásárolni.
A XII. Tokaji Ősz 2015 ismertetése
A Tokaji borvidéken az édesség örömének megismerése és megélése az aszúszemek, töppedt szemek és ép szemek együtt szüreteléséből született borokon keresztül kezdődött a XVI. század elején. Az ezt követő évszázadok viszonya a bor készítésmódjában egységesnek tűnik, de a megnevezés változatossága végig kíséri a fél évezredet. Az elmúlt két évtized hatalmas befolyást gyakorolt a borvidékre és ezen belül is eme bortípus újraértelmezésé-re Ezen borminőség borvidéki szerepkörének kortársi megítélése a hosszú távú közösségi identitás megfogalmazásában azonban nem mutat tudatosságot. A XIl. Tokaji Ősz kísérletet tesz arra, hogy mélyebben megismerjük Hegyalja ezen édes kincsét, elgondolkozzunk minden-kori szerepén és alkalmat próbál teremteni arra is, hogy ennek a különleges borkategóriának az üzenetét megértsük és életünk értelmezésében méltó helyet találjunk számára.
A XII. Tokaji Ősz 2015 programja
2015. szeptember 18. péntek
Ötfogásos borvacsora – Magyarország 4 Michelin-csillagos éttermének séfje
Helyszín: Mád, Aszúház
Borkonyha, Costes Restaurant, Onyx, Pesti István és GUSTEAU Kulináris Élményműhely főz
Szepsy István (Szepsy Pince) és Ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pince) boraihoz.
2015. szeptember 19. szombat
Délelőtti borkóstolók 20-25 fős csoportokban
Helyszín: Mád
Látogatás az alábbi helyszínekre: Demetervin, vendégborász: Orosz Gábor Holdvölgy Pincészet, vendégborász: Lenkey Géza Barta Pince, Vendég borász: Homonna Attila Aszúház, Szent Tamás Szőlőbirtok, Szarka Pince és Pelle Pince Percze Sport, túra és élményközpont, Disznókő, Hétszőlő, Tokaj-Oremus Nőtelen dűlő és borház, Balassa István és Gizella pince Tokaji Borbarátnők Háza: Bott Pince, Tokaj Nobilis |
Csoportbeosztás: Demetervin+Percze Barta+Tokaji Borbarátnők Háza Holdvölgy+Aszúház Percze+Barta Nőtelen+Holdvölgy Aszúház+Demetervin |
Ebéd a Mádi Kúria kertjében
Délutáni borkóstolók 20-25 fős csoportokban
Egyénileg választható programok
Stílusos Vidéki Éttermiség vacsorestje és mulatság hajnalig
18.00-tól a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) vacsoraestje.
Résztvevő éttermek:
Anyukám Mondta (Encs), IKON Étterem (Debrecen), Macok Bisztró (Eger), Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
Zene, borok, falatozás hajnalig, Group’N’Swing koncert.
2015. szeptember 20. vasárnap
3 csoport, 3 helyszín, 3 borász, 3 közlekedési eszköz Külön foglalás alapján!
Helyszín: Mád
- Kerékpárral a Nyerges Tetőre, Ifj. Szepsy Istvánnal
- Séta Szepsy Istvánnal az Urbán Dűlőbe
- Elektromos terepjárókkal a Kakas Dűlőbe, Demeter Zoltánhoz
Vidéki vasárnapi ebéd a Mádi Udvarházban.
Tyúkhúsleves, rántott szelet, krumplipüré, tejfölös uborkasaláta
A bejegyzés alapja: http://www.tokajiosz.hu