Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Hollókő Húsvéti Fesztivál 2015

Hollókő Húsvéti Fesztivál 2015

A húsvéti fesztivál időpontja: 2015 április 4-6

A húsvéti fesztivál helyszíne: Nógrád megye, Hollókő, Ófalu

A Hollókő Húsvéti Fesztivál 2015 ismertetése

A Húsvét ma már nem csak az egyik kiemelkedő keresztény ünnepünk, Jézus feltámadásának ünnepe, hanem egy igazi családi esemény. Ennek megfelelően számos családi programmal készültünk, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A rendezvény szombati napján egy nagy gasztronómiai eseményt szeretnénk megvalósítani, mely a palóc vidék legjelentősebb gasztronómia rendezvényeinek egy helyen való megjelenítését jelenti. Ezzel a mi rendezvényünk is színesedik és egyben a nyári, más palóc településeken megvalósuló rendezvények népszerűsítésére is sor kerül, így erősítve a palóc identitást és az együttműködés.
Emellett a hollókőiek a húsvéti sonka készítés rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket. A gasztronómiai élményeknek az Ófalu különböző udvarai adnak helyet, ezzel is színesítve és élővé téve az egész fesztivál helyszínét. A vendégségbe érkező települések elhozzák hagyományőrzőiket, akik szintén a saját udvarukon szórakoztatják a nagyérdeműt. A Hollókői Húsvéti Fesztivál 2015. során a magyarországi hungarikumot is vendégül szeretnénk látni, hiszen nincs is ennél jobb alkalom a közös bemutatkozásra.
A délután öt órakor kezdődő szentmise végeztével megszólalnak a harangok, amivel a húsvéti böjtnek hivatalosan is vége. A szentmisén részt vesznek a települések hagyományőrzői is, ezzel is színesítve már a szombati Istentiszteletet. A szentmisét követően a szabadtéri színpadunkon folytatódik tovább a program, ahol Herczku Ági és a Banda élő koncertjét élvezhetjük az esti órákig. A koncert után térzenével zárul a program!

A Hollókő Húsvéti Fesztivál 2015 programja

Nagyszombat – 2015. április 4.

11.00: Megnyitó
11-17.00: Folyamatos gasztronómiai és hagyományőrző programok és a hungarikumok bemutatkozása az Ófalu udvaraiban
17.00: Nagyszombati Szentmise
18.00 Herczku Ági és a Banda koncertje
20.00 Térzene

2015.04.05-06. Húsvét Vasárnap és Hétfő

Húsvét vasárnap és hétfőn a programok a délelőtti húsvéti szentmisével és vasárnap a körmenettel kezdődik, majd az Ófalu egész területén folytatódik. Itt népviseletbe öltözött helyiek és néptáncosok töltik meg az utcákat, akik locsolkodnak és bemutatják hagyományaikat. A részt vevők átélhetik, hogy milyen is lehetett egy húsvéti ünnep a XX. század elejei Hollókőn. A fafaragó és tojásdíszítő találkozóval, kézműves vásárral és a hungarikumok bemutatkozásával, népi játszótérrel is színesített Ófalu utcák teljesen magával tudják ragadni az idelátogató kicsiket és nagyokat. Idén először az idelátogatók majd ellátogathatnak a Kerekes Band udvarral is! A szabadtéri színpadon a programok kora délután kezdődnek a Hollókőiek bemutatkozásával és a palócföldi néptáncosok produkcióival. 2015-ben is meg kívánjuk hirdetni a Hollókő Locsolkodója címet, melyet különböző játékos feladatok teljesítésével nyerhet el az arra illetékes látogató. A továbbiakban pedig a zenéé lesz a főszerep, hiszen népzenei illetve modern folk előadókat köszönthetünk Hollókőn! A világzenei színpadokon is nagy sikerrel helyt álló produkciók vendégül látásával szeretnénk a rendezvényt kiszélesíteni és új célközönségnek is vonzóvá tenni a rendezvényt és azon keresztül településünket.

Húsvét Vasárnap – 2015. április 5.
Hollókő Ófalu bejárati színpad

11.00 Megnyitó, Hollókő bemutatkozik
11.45 Mikszáth és Iglice Táncegyüttes fellépése
12.15 Folt zenekar muzsikál
12.30 Nógrád Táncegyüttes fellépése
13.00 Vásári gólyalábasok bemutatója
13.30 Ferenczi György és a Rackajam fellépése
14.30 Palóc mesemondó mesél
15.00 Vásári gólyalábasok bemutatója
17.00 Fonó Zenekar koncert

Hollókő Ófalu

9.30 Húsvéti Szentmise
10.30 Húsvéti körmenet
11.00 Délelőtti táncház a Nógráddal
11.45 Hollókői locsolkodás a templomnál
11.55 Hollókői locsolkodás az alsó kútnál
11.00-12:30 Zene a templomnál a Garaboly zenekarral
12.55 Közös nótázás, táncolás a templomnál
13.15 Mikszáth és Iglice mesejáték
14.00 Táncos zenés mulatózás Nógrád módra
15.00 Mikszáth és Iglice mesejáték
15.30 Délutáni táncház a Nógráddal

Húsvét Hétfő – 2015. április 6.

Hollókő Ófalu bejárati színpad

11.00 Megnyitó, Hollókő bemutatkozik
11.45 Mikszáth és Iglice Táncegyüttes fellépése
12.15Folt zenekar muzsikál
12.30Nógrád Táncegyüttes fellépése
13.00 Palóc mesemondó mesél
13.30Szabó Balázs Bandája koncert
14.30 Hollókő locsolkodója verseny
15.30 Kerekes Band koncert

Hollókő Ófalu

10.00 Nagy, közös húsvéti locsolkodás
11.00 Délelőtti táncház a Nógráddal
11.45 Hollókői locsolkodás a templomnál
11.55 Hollókői locsolkodás az alsó kútnál
12.00 Garaboly zenekarkoncert
12.55 Közös nótázás, táncolás a templomnál
13.15 Mikszáth és Iglice mesejáték
14.00 Táncos zenés mulatózás Nógrád módra
15.00 Mikszáth és Iglice mesejáték
15.30 Délutáni táncház a Nógráddal

A szervezők a műsorváltozás jogát mindhárom nap esetén fenntartják!

A Palóc gasztronómia

Húsvétkor Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják nálunk a vendégek. Ünnepekkor különösen gazdag a hollókőiek asztala. Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik: az Ófalu meseházikóinak udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai rendezvények ínyencségeivel várjuk a vendégeket. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak világbajnok haluskával készülnek és a kétbodonyi szilvagombócból is sok lesz, garantáljuk.
A Hollókői Húsvéti Fesztivál alkalmával is a jellegzetes palóc, ezen belül is hollókői ízekkel várunk minden kedves vendéget éttermeinkben, falusi vendéglátóinknál és a kirakodó vásár helyszínein is. Leginkább lepényekkel, rétesekkel találkozhatnak az érdeklődők, míg az éttermekben az egész repertoár bemutatásra kerül a mai friss személetben.

Milyen is volt a tipikus palóc és egyben hollókői étel?

A palóc ételek jellemző íze a pikánsan savanyú, mely az elkészített ételek többségének sajátossága. Az ételek domináns alapanyagai: burgonya, káposzta, bab. Kedveltek a nógrádi sajtok, túrók és más tejtermékek is.

A palóc étrendben kiemelt fontosságú a leves. Régi mondás Palócföldön a mesebeli gazdagság kifejezésére: „Csak léféle volt hétféle.” A levesek általában tejjel vagy tejfellel habartak, hússal vagy anélkül készültek, gyakran tésztával dúsítva.

A legegyszerűbb levesek közé tartozott egykor a maga levi (főtt tészta levével engedték fel a zsírban megpirított hagymát, pirospaprikát, majd kevés sárgarépát, petrezselyemgyökeret pirítottak bele, a főtt tésztával, esetleg egy-két szem burgonyával dúsították). Általános étel volt a cibere leves is. A cibere levest rendkívül egészséges ételnek tartották, még víz helyett is fogyasztották. Savanyú íze olyan, mint a káposztalevesnek, pedig kovászból erjesztéssel készült. A „rossz gyomrúak” kedvelt étele volt. A tejleves mellett, a rántott levesek különféle fajtái is kedveltek voltak a hétköznapokon.

Tartalmasabb levesek közé tartoznak ma is a babból készültek. A tejjel habart bableves, azaz a savanyú bableves tarka száraz babból készül babérlevél ízesítéssel. Az édes bableves fehér babból, zöldséggel, vöröshagymás sűrű rántással készül. A bablevesekbe valamilyen füstölt húst vagy kolbászt is belefőzhetnek.

A levesek közül legismertebb tájételnek a palócleves számít. A zöldbabos, laktató húsos leves elkészítésének módját szinte valamennyi szakácskönyv ismerteti. /Valójában Gundel János kreálta Mikszáth Kálmán tiszteletére, de nagyon jól eltalálta a palóc ízvilágot./

A gombalevesek közül említésre érdemesek a savanyúak, a rántottak és a zöldségesek. Karácsony tájékán gyakran fogyasztott böjti étel a gombás káposztaleves is.

Az ünnepi húslevesek általában baromfiból készülnek, az ország más térségeihez hasonlóan, bőségesen zöldségekkel. A baromfiból készült húslevesek mellett kedveltek a sertés és marhahúsból, vagy birkából készültek is.

A palóc étrend jellegzetes alapanyaga a káposzta. Főzik sokféleképpen, de leginkább savanyított változatokat kedvelik. Így például a sült káposzta, vagy a zsíros káposzta is legjobb savanyún, húsosan, kolbásszal vagy anélkül.

A töltött káposzta igen elterjedt íz ünnepi alkalmakkor. A nógrádi töltött káposzta annyiban különbözik többitől, hogy kivert hússzeletekbe is töltenek darált húsos tölteléket, illetve kaporral ízesítik.

Kedvelt étel a sztrapacska, vagy haluska is . Jellegzetes palóc étel a tócsni . A nudlit, a gombócok különféle változatait, a derelyét sem veti meg a palóc ember. A krumpli laska gyorsan elkészíthető.

A palóc konyha állandó étkei közé tartoznak a főzelékek. Főbb fajtái a tök, káposzta, saláta, szárazbab, lencse. Többnyire tejjel, tejfellel ízesítették.

A szegényebb palócok gyakori, de egészséges, kedvelt étkei közé tartoztak a különféle kásák. Igen változatos formában készült kásák, pépes ételek alapanyaga az árpaliszt, vagy kukoricaliszt, később esetenként a burgonya. Ízesítőként használtak, használnak túrót, tejfelt, pirított hagymás zsírt, írót, aludttejet, mákot, káposztát, lekvárt.

A táj egyik gyakori, közkedvelt ünnepi süteménye a rétes. A réteskészítés nagy gyakorlatot igénylő feladat a háziasszonyok számára. Sokféle töltelékkel lehet ízesíteni. Régebben megdinsztelt, reszelt sárgarépával, sütőtökkel, főtt, tört krumplival – mostanság inkább almával, szilvával, dióval, mákkal, túróval töltötték.

Hagyományos palóc konyhával sajnos egyre ritkábban találkozunk. Pedig a hagyományos palóc konyha tartogathat sok jóízű meglepetést a hozzánk látogató vendégek számára. Az igazi palóc étrend emellett rendkívül egészséges is.
A bejegyzés forrása: http://www.holloko.hu/hu/info/husveti-fesztival/programok/index.html

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.