Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XI. Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán 2014

XI. Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán 2014

A fesztivál időpontja: 2014. szeptember 20. (szombat) délelőtt 10-től este 6-ig,

A fesztivál helyszíne: Pest megye, Kistarcsa, Simándy tér

Görhönyfesztivál, 2014. szeptember 20. (szombat) délelőtt 10-től este 6-ig, Simándy tér

A Kistarcsai Kulturális Egyesület idén már tizeenegyedszer rendezi meg a Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán című gasztrokulturális programját. A nagyszabású rendezvény egyaránt szól a gasztronómia és a kultúra iránt érdeklődőknek.

XI. Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán 2014 ismertetése, programja

A Kistarcsai Kulturális Egyesület idén már tizeenegyedszer rendezi meg a Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán című gasztrokulturális programját. A nagyszabású rendezvény egyaránt szól a gasztronómia és a kultúra iránt érdeklődőknek.

De miről is van szó?

Szinte mindenki ismeri a nyersen reszelt krumpliból – tetszés szerint ízesített, majd – különböző formában kisütött ételt, de más-más néven. A sok változat közül csak néhányat említünk: lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, siligó, felénk pedig görhöny a neve.

Mivel ez a finomság krumpliból készül, versenyszerű sütése mellett – elsősorban – a burgonyával kapcsolatos programokat szervezünk, de lesznek egyéb figyelemre méltó események is: nemzetiségi folklórtalálkozó, nép- és iparművészeti vásár, kézműves foglalkozás, ügyességi és szellemi játékok…

A görhöny kóstolásához Pityókajegyet kell vásárolni az Információnál.

Várunk minden érdeklődőt 2014. szeptember 20-án 10 órától Kistarcsán a Simándy téren.

Mi a görhöny?

A görhöny nem más, mint nyers, reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített, majd kisütött étel. Ismeretesek a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, vagy siligó elnevezései is. Az étel ezen kívül számos más nép gasztronómiájában is helyet kapott, így ismerik a németek, svájciak, szlovákok, csehet/tótok, lengyelek, angolok, svédek, de elterjedt a zsidó kultúrában is latke, latkesz, hremzli vagy kremzli neveken is. Eredete a homályba vesz, illetve annyit azért mégis lehet tudni róla, hogy „hordozóeleme”, a burgonya Chile meghódítása után, az 1560-as években került be Európába a spanyolok által, ahonnan először a portugálok vették át, majd az olaszok. Az eleinte csak az uralkodó réteg kiváltságos eledelének számító burgonya a silány terméshozamok miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek Európában, így talán érthető, hogy csak a XIX. században kezdték el megszeretni Magyarországon is.

Folklórtalálkozó

2014. szeptember 20. szombat14:00-19:00

Folklórtalálkozó, 2014. szeptember 20. (szombat) délután 2-től este 7-ig, Simándy tér

A Kistarcsai Kulturális Egyesület rendszeresen rendez nemzetiségi folklórtalálkozókat. Az egyik évben Pántlika címmel multietnikus, a másikban Tulipán címmel országos szlovák találkozóra gyűlnek össze a meghívottak.

A Pántlika – Nemzetiségi Folklórtalálkozó résztvevői az országban élő nemzeti kisebbségeket képviselik. A zenészek, táncosok, énekesek fellépnek egy szabadtéri színpadon és részt vesznek a színpompás zenés-táncos bevonuláson.

Várunk mindenkit, aki szereti a folklórt – vagy szereti a finom falatokat – 2014. szeptember 20-án 10 órától Kistarcsán a Simándy téren.

A bejegyzés forrásai:

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XI. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál 2018

XI. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál 2018 Egy hosszú hétvégén át több helyszínen csábítjuk Önöket a mézédes élvezetekre. Íme a kínálatun...

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.