Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XII. Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán 2015

XII. Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán 2015

A fesztivál időpontja: 2015. szeptember 19. (szombat) délelőtt 10-től este 6-ig,

A fesztivál helyszíne: Pest megye, Kistarcsa, Simándy tér

Görhönyfesztivál, 2015. szeptember 19. (szombat) délelőtt 10-től este 6-ig, Simándy tér

A Kistarcsai Kulturális Egyesület idén már tizenkettedszer rendezi meg a Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán című gasztro-kulturális programját. A nagyszabású rendezvény egyaránt szól a gasztronómia és a kultúra iránt érdeklődőknek.

XII. Süssünk görhönyt! – Krumplifesztivál Kistarcsán 2015 ismertetése, programja

De miről is van szó?

Szinte mindenki ismeri a nyersen reszelt krumpliból – tetszés szerint ízesített, majd – különböző formában kisütött ételt, de más-más néven. A sok változat közül csak néhányat említünk: lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, siligó, felénk pedig görhöny a neve.

Mivel ez a finomság krumpliból készül, versenyszerű sütése mellett – elsősorban – a burgonyával kapcsolatos programokat szervezünk, de lesznek egyéb figyelemre méltó események is: nemzetiségi folklórtalálkozó, nép- és iparművészeti vásár, kézműves foglalkozás, ügyességi és szellemi játékok…

A görhöny kóstolásához Pityókajegyet kell vásárolni az Információnál.

Várunk minden érdeklődőt 2015. szeptember 19-én 10 órától Kistarcsán a Simándy téren.

Mi a görhöny?

A görhöny nem más, mint nyers, reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített, majd kisütött étel. Ismeretesek a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, vagy siligó elnevezései is. Az étel ezen kívül számos más nép gasztronómiájában is helyet kapott, így ismerik a németek, svájciak, szlovákok, csehet/tótok, lengyelek, angolok, svédek, de elterjedt a zsidó kultúrában is latke, latkesz, hremzli vagy kremzli neveken is. Eredete a homályba vesz, illetve annyit azért mégis lehet tudni róla, hogy „hordozóeleme”, a burgonya Chile meghódítása után, az 1560-as években került be Európába a spanyolok által, ahonnan először a portugálok vették át, majd az olaszok. Az eleinte csak az uralkodó réteg kiváltságos eledelének számító burgonya a silány terméshozamok miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek Európában, így talán érthető, hogy csak a XIX. században kezdték el megszeretni Magyarországon is.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

IX. Hajdúszoboszlói Kamionos találkozó 2020

IX. Hajdúszoboszlói Kamionos találkozó 2020 Három napig ismét az országutak legnagyobbjaitól lesznek hangosak  Hajdúszoboszló utcái, augusz...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .