Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XIV. Kocsonyafesztivál Miskolc 2014 március 7-9

XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2014

Figyelem a Miskolci Kocsonyafesztivál elmarad!
2014 március 5: Miskolc – Mégsem lesz a hétvégén kocsonyafesztivál Miskolcon. 
A szervezők lemondták a rendezvényt.

A miskolci kocsonyafesztivál időpontja: 2014 március 7-9

A miskolci kocsonyafesztivál helyszíne: Miskolc, Miskolctapolca, Fesztiválpark (Miskolctapolca, Iglói út. 15.)

A XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2014 programja

2014 március 7

14.10h   Vendég köszöntő

14.15h az első Kocsonyafutó,- gyalogló-, nordik walking, kerekesszék-, handbike és kerékpár “Kocsonyahaladó” verseny díjkiosztója

14.24h    Técsői Banda Kárpátaljáról

14.40h     Takács Tamás

15.30h     Técsői Banda

17.00h     Balkán Fanatik

18.30h     Újvári Marika kántor, magyar nóta énekes előadóművész Monokról

19.00h     Miskolci Illés Emlékzenekar

20.30h     Komáromi Pisti és a LIVE Band

22.00h     Horváth András DJ szegedi nagy mohikánja, Fesztiválbuli – a táncolható utcabál kifulladásig

 

2014 március 8
Balkán Fanatik ősbemutató

Balkán Fanatik ősbemutató március 8-án!

2014 március 9.
17:00 Old Boys – fesztiválzáró koncert
Fergeteges záróbuli! XIV. Kocsonyafesztivál, 14. Old Boys koncert és fesztivál záró és tavasznyitó buli!
Nagyszínpad
Fesztiválpark – Miskolctapolca
Koncert

 

 

 

A Miskolci Kocsonyafesztivál története

Az Észak-magyarországi régió, s ezen belül Miskolcról és térsége népszerűsítéséből kiinduló „Vendégségben Miskolcon” programsorozat (1999) kiemelkedő rendezvénye, a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál mára egy egyedülálló, kiemelkedő látogatottságú és elismertségű országos rendezvény.
A miskolci hagyományok felkutatásával, s ennek eredményeként egy régi kocsonya-legenda felelevenítésével, a „Vendégségben Miskolcon” program éves zárásaként 2001-ben megrendezték az első Miskolci Kocsonyabált, majd 2002-ben a következő bál társrendezvényeként az első Miskolci Kocsonyaünnepet, 2003-ban a Kocsonyagálával kibővített Kocsonyafesztivált, 2004-től a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivált.

A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, s Miskolcban egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. Az 1999-ben elindított program közvetve jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a város egyik esélyese lett az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” címnek.

A legenda…

„Pislog, mint miskolczi kotsonyában a béka!”

A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonya”, vagy „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A szólás elterjedésében nemcsak a szájhagyomány, hanem két emléktárgy is szerepet játszott. Az egyik egy miskolci kiadású képeslap. A másik fontos tényező pedig egy miskolci emléktányér volt. A két világháború között több száz, talán több ezer tárgy, és képeslap vitte hírül a kocsonya történetét. De hogy az eset megtörtént-e, vagy pislogott-e a kocsonyában a béka, mind a mai napig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a „sokadalmakon”, vásárokon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálalták. A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket – mint borkorcsolyát – a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.

A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.

XIV. Miskolci Kocsonyafesztivál 2014 Hasznos információk

Non-stop telefonos ügyfélszolgálat a fesztivál három napja alatt: +36-46/508-806

Információs pontok

Tourinform Miskolc
3530 Miskolc, Széchenyi u. 16.
Tel.: 46/350-425
Fax: 46/350-439
E-mail: miskolc@tourinform.hu

A Kocsonyafesztivál idején:
„Több, mint legenda…” Közhasznú Alapítvány
3525 Miskolc, Széchenyi u. 56.
(Minőségbiztosítási okokból elsődlegesen az elektronikus kapcsolattartást javasoljuk!)
E-mail: kocsonyafesztival@kocsonyafesztival.hu
Honlap: www.kocsonyafesztival.hu

Megérkezés vonattal

A budapesti Keleti pályaudvarról óránként közlekednek közvetlen gyors- és InterCity-vonatok Miskolcra Hatvanon át. De indulnak vonatok a Nyugati-pályaudvarról is a városban Szolnokon, Debrecenen és Nyíregyházán át.

Menetrend: www.mav-start.hu
MÁV központi információ: 40/49-49-49
Talált tárgyak: 1/514-1371

Továbbá:

A MÁV Nosztalgia Kft. Élményvonatot indít a Kocsonyafesztiválra.

 

Megérkezés autóbusszal

A távolsági autóbuszok a miskolci sétálóutca közelében található Búza térre érkeznek. A helyközi buszpályaudvar szomszédságában található az egyik legnagyobb helyi autóbusz-pályaudvar, innen indul például a miskolctapolcai üdülőterületre a 2-es jelzésű járat.

Budapestről a Stadion autóbusz-pályaudvarról hétvégenként és ünnepnapokon indul közvetlen járat Miskolcra. Hétköznapokon Eger, Mezőkövesd, Kazincbarcika, Ózd, vagy Polgár érintésével juthatnak el Volán-busszal a városba.

Megérkezés autóval

Miskolcra Budapest felől személyautóval legegyszerűbben az M3-as autópályán lehet eljutni. Zemplén felől a 37-es, az észak-borsodi települések irányából a 27-es út vezet a városba. Eger felől a Bükk-hegységen át – Lillafüredet érintve – gyönyörű erdei úton is el lehet jutni a városba.

 

Helyi közlekedés

Villamos
Miskolc belvárosába a legegyszerűbb villamossal eljutni. A Tiszai pályaudvar elől hajnal 2 órakor indul az első, és 0 óra 35 perckor az utolsó 1-es villamos, amely Diósgyőrig jár. Ugyanezen a vonalon közlekedik a vasgyári végállomás felé az Újgyőri főtérnél lekanyarodó 2-es villamos is.
Az 1-es villamos menetideje a diósgyőri végállomásig 30 perc.
Autóbusz
A Tiszai pályaudvarról induló 1 és 1/a jelzésű autóbuszok Diósgyőrön át Felső-Majláthig, illetve a Majális parki végállomásig közlekednek, érintve a belváros peremét. Az első 1-es busz 3 óra 30 perckor, az utolsó 23 óra 42 perckor indul. Menetideje a Majális parki végállomásig 35 perc.
A pályaudvarról közvetlen helyi buszjárat indul az Egyetemvárosba (a 31-es).
A legnagyobb városi buszpályaudvar a Búza téren található – innen indul például Miskolctapolcára a 2-es busz.
Lillafüredre és Garadnára az 1-es villamos diósgyőri végállomásának közelében indul az 5-ös és a 15-ös autóbusz.

Miskolc Városi Közlekedési Zrt. Közönségszolgálat
3530 Miskolc, Szemere Bertalan u. 5.
Tel.: 46/504-810
Menetrend: www.mvkzrt.hu/menetrend

Utazási szabályok a helyi közlekedésben

A villamosokra és autóbuszokra az első ajtónál lehet felszállni (ettől a szabálytól csak csúcsforgalmi időszakokban tekintenek el). A leszállásnál meg kell várni, amíg a felszállók az első ajtóhoz mennek, a vezető csak ezután nyitja ki a többi ajtót a leszálláshoz.

A járművezető feladata felszállás előtt a menetjegyek érvényesítésének, illetve a bérletek meglétének az ellenőrzése.

Menetjegyet, tíz darabos gyűjtőjegyet, egy, három és hét napra szóló turistabérletet a villamos és autóbusz végállomásokon, újságárusoknál és néhány bizományosi helyen lehet.

A villamosra és az autóbuszra egyaránt érvényes menetjegyet a járművezetőknél is lehet váltani, ám ez jóval drágább, mint az előre megvásárolt.

Parkolás

Miskolcon három parkolási zónát alakítottak ki: a belvároshoz legközelebbi zöld a legdrágább, a távolabbi kék és sárga zónákban ennél olcsóbban lehet várakozni. Parkolójegyet automatákból kell váltani munkanapokon 8-18, szombaton 8-13 óra között. Kiemelt idegenforgalmi övezetekben – a belváros egyes pontjain, Miskolctapolcán, Diósgyőrben a vár környékén és Lillafüreden – május 1-től szeptember 30-ig minden nap kell fizetni a parkolásért 8-18 óra között.
A belvárosban, a Búza tér közelében – a Szinvapark és a Miskolc Plaza szomszédságában – parkolóházak, a Hősök terén és az Európa téren mélygarázsok üzemelnek 0-24 óráig.

Régió Park Miskolc Kft.
3530 Miskolc, Arany János u.37.
Tel.: 46/357-128; 20/478-7460
Honlap: www.regioparkmiskolc.hu

A bejegyzés alapja: http://www.kocsonyafesztival.hu/programok/

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.