Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Medveotthon Veresegyház

Medveotthon Veresegyház

A medveotthon weboldala: http://www.medveotthon.hu

A medveotthon címe: Veresegyház, Patak u. 39.

A veresegyházi medveotthon elérhetősége

  • Email: info@medveotthon.hu
  • Telefon: (+36 20) 397 0138

A veresegyházi medveotthon nyitva tartása

Nyitva tartás: 8-tól 19 óráig

(téli nyitva tartás: 8 órától sötétedésig)

A versegyházi medveotthon ismertetése

Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él nálunk.

A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve. Egy-egy barlangban két-három medve is pihen. Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó van kialakítva, melyet rendszeresen utánatöltünk. Ez biztosítja az ivóvizüket, valamint a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés. Ennek a játszótérnek nagy sikere van a medvék között.

A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fára mászás lehetőségét.

Ugyan minden medvének 38 játszópajtása van, azért vannak szigorú szabályok. Saját kialakított, kivívott rangsorát mindenkinek figyelembe kell venni. Ősszel és télen a territóriumnak is nagy szerepe van, amit illik betartani, ellenkező esetben ugyanis komoly következményekkel számolhat a renitenskedő.

Éppen ezért a takarmány szétosztása úgy történik, hogy minden állat territóriumába eljuttatjuk a neki szükséges mennyiséget, hogy a kialakult rangsor ne befolyásolja az eleség felvételi lehetőséget, mert ez néhány állat rendszertelen táplálkozásához vezetne. Fontos, hogy a felesleges élelem, amit nem esznek meg a medvék, össze legyen takarítva, mert ez vonzza a nem kívánatos rágcsálókat.

A kifutó dús növényzete lehetővé teszi a medvék számára, hogy a nyári idõszakban rügyeket és gyökereket is ehessenek.

A menhelyen élő hím állatok elhelyezésükkor ivartalanítva lettek, hogy szaporodás ne fordulhasson elő. Ilyen kis területen ugyanis a bocsok nevelése a nőstények számára lehetetlen, egymás bocsaiban kárt tennének, elkülönítésükre pedig nincs lehetőség.

Téli álom idejére kialakulnak a párok. Így egy-egy szalmával megrakott barlangban akár több medve is pihenhet. A nyugalmi állapot idejére a takarmányozást fel-függesztjük. Kora tavaszig a kifutóban a látványos élet megszűnik.

A farkasok kifutója

2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. Másfél hektár fás, dús növényzetű területet kapott az a 18 európai szürke-farkas, akik először költöztek be.
Egy kiugrás-gátló kerítéssel bővítettük az eddig jól bevált technikát, mivel a farkasok a laikus ember számára elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is.

Megépült egy 120 m2-es, 2 méter mély mesterséges tó is a területen, így biztosítva az ott élőknek a természetes körülményeket.
Hamar kialakultak a falkára jellemző rangsorok. A két, jól elkülöníthető csapat jól megfér egymás mellett.

2003 tavaszán egy fehér-farkas is a lakótársunk lett, sőt, azóta még egy szürke-farkas csatlakozott hozzánk.

Szóval ez volt a hivatalos verzió, amit a kezembe nyomtak. Ha az én véleményemre is kíváncsiak vagytok, akkor elmondhatom, hogy egyszerűen “király” a hely… Nincs is annál jobb, mint a meleg napsütésben a vízben kergetni a halakat. Elkaphatnánk őket, ha akarnánk, de nem akarjuk. Az embereket pedig meghagyjuk abban a hitben, hogy nem tudjuk megfogni a csúszós testű fickándozókat…

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.