Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Budakeszi Vadaspark

Budakeszi Vadaspark

A vadaspark weboldala: http://www.vadaspark-budakeszi.hu

A vadaspark címe: 2092, Budakeszi 0210/12 hrsz., GPS koordináták: 47.521923 / 18.935854

A Budakeszi Vadaspark elérhetősége

  • Postacím: 2092 Budakeszi, Pf. 88
  • Email: budakeszi.vadaspark@pprt.hu
  • Telefon: (+36 23) 451-783

A Budakeszi Vadaspark nyitva tartása

Nyári nyitva tartás

Téli nyitva tartás

Hétköznap: 09.00-15.30 (16.00-ig el kell hagyni a vadasparkot)

Hétvégén: 09.00-16.00 (17.00-ig el kell hagyni a vadasparkot)

A Budakeszi Vadaspark ismertetése

A mintegy 350 hektárnyi területet eredetileg a Telki, majd 1976-tól a Budavidéki Állami Erdő- és Vadgazdaság (a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje) kezelte főként fatermesztési, illetve kisebb arányban talaj- és vadvédelmi célok szerint. A gazdálkodás közvetlenül a Budakeszi Erdészet feladata volt. A nagyvilág 1972-ben, a Buenos Aires-i Erdészeti Világkongresszus határozatából értesülhetett az erdők újabb felhasználási funkciójáról: a közjóléti célú erdőgazdálkodásról, melyet magyar javaslatra fogadtak el, népszerűsítettek és fejlesztettek.

A köztudatban Vörös-hegyként ismert területen az 1960-as évek végére befejezték az idős tölgyesek felújítását, így a völgyekben gyertyános és más kemény lombú fafajokkal elegyes tölgyes, a magasabb szinteken egyéb lombos fafajokkal elegyes tölgyes erdők alakultak ki.

A népszerű kirándulóhely közelében folytatott dolomit-, kőpor- és murvabányászat 1974-ben megszűnt, a szükséges befejező műszaki munkák pedig megalapozták a bánya területének más célú használatát. 1976-ra a megszületett az a fejlesztési és kiviteli üzemterv, mely egy gyalogosan bejárható, a hazai nagyvad- és apróvadfajokat a természetes környezetükben bemutató park, vadaspark létrehozását célozta meg.

Később, az 1980-as évek közepén a kerítés északi szakaszát a Júlia-majori bekötőúthoz helyezték át, s így a bekerített terület már meghaladta a 400 hektárt is. Ezzel kiterjedésben a második legnagyobb ilyen jellegű park lett Európában a hannoveri után.

A Vadaspark igazi története 1979-ben, a „nemzetközi gyermekévben”, április 29-én kezdődött, amikor díszes megnyitóünnepség keretében a nagyközönség használatba vehette.

„A Vadaspark létrehozásával élményszerű pihenést kívánunk nyújtani az érdeklődő látogatóknak. Ezen túlmenően azonban célul tűztük ki a vadon élő állatvilág megismertetését, a vadállomány és környezetének bemutatását, rámutatva a vad és a környezet kapcsolatára, továbbá, hogy az itt látottak alapján felkeltsük az érdeklődést a vad megbecsülése iránt. Az alapvető célkitűzés mellett segíteni szeretnénk az ifjúság nevelésében, az élővilág szemléltetésével az oktatásban, és lehetőséget szeretnénk nyújtani a természet és a vad fotózásához is” – olvashatjuk a Vadaspark első tájékoztató füzetében.

A Vadaspark működtetése 1992-ben a Budapesti Erdészet feladata lett, mely kiterjedt közjóléti munkásságának és tapasztalatainak köszönhetően könnyedén integrálta a park irányítását tevékenységébe. A legnagyobb hangsúlyt a gyermek korosztályú látogatók sokoldalú kiszolgálására helyezték.

Mindezek közben a látogatottság mértékét elemezve jó érzéssel mondható el, hogy a korábbi időszakokhoz hasonlóan ezekben az években is a százezret, esetenként a 150 ezret is meghaladta évente a látogatók száma.

Kiemelkedő eseményként tarthatjuk számon a Budapesten tárgyaló ún. „zöldelnökök” 2007-ben a Vadasparkban tett látogatását. 2007-ben a bejárat mentén, saját forrás felhasználásával teljesedett ki a madárbemutató rendszer, az új fácán- és galambbemutató pavilon üzembe helyezésével.
A Vadaspark szakemberei elkötelezettek abban, hogy hasonló, a Vadaspark célkitűzéseit szolgáló és népszerűsítő anyagi és technikai fejlesztéseket valósítsanak meg a jövőben is.
A 2009. esztendő új időszámítás kezdete a Budakeszi Vadaspark történetében. Az új ügyvezető igazgató energikusan és sok jó ötletet megvalósítva kezdte meg munkásságát. A hangsúlyt egy családbarát vadaspark kialakítására fektette, így nem csoda, hogy az emblematikus főbejárat  felújítása után júniusra elkészült a Vadállat simogató is a nagyvad körletben. Ennek különlegessége, hogy vadfajok (muflon és dámszarvas) szelídített példányaival lehet testközelből is megismerkedni. Megsimogatásuk és kézből etetésük nem csak az apróbbak, hanem minden korosztály számára maradandó élményt nyújt.
A családbarát vadaspark jegyében 2010-től túra babakocsikat is igénybe vehetnek vendégeink, melyek ingyenesen használhatóak a Park területén belül. A természetes talajviszonyok és a domborzatból adódó szintkülönbségek így már nem akadályozzák a kisgyermekes családokat abban, hogy biztonsággal közlekedhessenek a kifutók között. 2010-ben indultak el jelenleg is futó állandó programjaink és rendezvényeink is, csakúgy, mint a nagy népszerűségnek örvendő új weboldal.

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.