Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

III. Állatkertek Éjszakája 2014

III. Állatkertek Éjszakája 2014

Augusztus 29-én harmadik alkalommal megrendezésre a Magyar Állatkertek Szövetségének égisze alatt, országszerte tizenhárom bemutatóhelyen az Állatkertek Éjszakája.

A állatkertek éjszakája időpontja: 2014. augusztus 29. 19.00-24.00

A állatkertek éjszakája helyszíne: Országosan, állatkert, vadaspark, állatpark

A III. Állatkertek Éjszakája 2014 ismertetése

Augusztus 29-én harmadik alkalommal megrendezésre a Magyar Állatkertek Szövetségének égisze alatt, országszerte tizenhárom bemutatóhelyen az Állatkertek Éjszakája. A rendezvényhez a Miskolci Állatkert és Kultúrpark a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik, így ezen az estén az állatkert pénztára hosszabbított nyitva tartással, 21.00 óráig lesz nyitva, a programok pedig este 23.00 óráig tartanak. Az este során változatos programokkal várják a látogatókat, akik így rendhagyó módon bepillanthatnak az állatkert sötétedés utáni életébe.

Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan 2014-ben is augusztus utolsó péntekén lesz az Állatkertek Éjszáját. Ezen a napon, amely idén augusztus 29-ére esik, Budakeszin, Budapesten, Debrecenben, Győrött, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Poroszlón, Szegeden és Veszprémben is lesznek az Állatkertek Éjszakájához kapcsolódó programok, hiszen a szóban forgó 11 településen összesen 14 programhelyszínen várják az érdeklődőket a hazai állatkertek és a velük együttműködő egyéb bemutatóhelyek.

Az Állatkertek Éjszakáját 2012-ben évben rendezték meg először a hazai állatkertek. Akkor országszerte nyolc helyszínen vártuk programokkal az érdeklődőket. Az első alkalom sikerén felbuzdulva a következő évben már tizenkét intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez. A két éve megkezdett hagyomány természetesen idén is folytatódik, ám ebben az évben már tizenháromra nőtt a résztvevő intézmények száma. Ez azonban a gyakorlatban tizennégy programhelyszínt jelent, hiszen Pécsett a belvárosi Akvárium-Terrárium mellett a Zsolnay Kulturális Negyedben s a hozzá tartozó Planetáriumban is lesznek programok az Állatkertek Éjszakáján. A programban részt vevő intézmények tehát idén a következők:

Budakeszin:        – a Budakeszi Vadaspark;

Budapesten:        – a Füvészkert (az ELTE Botanikus Kertje),
– a Fővárosi Állat- és Növénykert,
– a Tropicarium (Campona);
Debrecenben:      – a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje;
Győrött:               – a Xantus János Állatkert;
Jászberényben:   – a Jászberényi Állat- és Növénykert;
Kecskeméten:     – a Kecskeméti Vadaskert;
Miskolcon:           – a Miskolci Állatkert és Kultúrpark;
Pécsett:               – a belvárosi Akvárium-Terrárium (a Planetáriummal közösen)
Poroszlón:           – a Tisza-tavi Ökocentrum;
Szegeden:            – a Szegedi Vadaspark;
Veszprémben:     – a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark.

Augusztus utolsó péntekének estéje, amely az Állatkertek Éjszakájának immár hagyományos időpontja, ebben az esztendőben augusztus 29-ére esik. A programok a legtöbb helyen a kora esti óráktól éjfélig tartanak, de lesz ahol már pénteken nap közben elkezdődnek, másutt pedig a hétvégén folytatódnak. A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de azokon a településeken, ahol több bemutatóhely is működik egymás közelében, kombinált jegyek is válthatóak. Pécsett a jegyek eleve kombináltak, azaz érvényesek az Akvárium-Terráriumba és a Zsolnay Kulturális Negyedben megtartandó programokra is. A főváros vonzáskörzetében a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Füvészkertbe és a Tropicariumba külön is lehet jegyet váltani, de váltható olyan kombinált jegy is, amely mind a négy helyszínre érvényes. A kombinált jegy ára felnőttek esetében 3500 Ft, gyermekeknek 2400 Ft. Aki az este folyamán nem tudja az összes helyszínt felkeresni, egyes helyszíneken másnap, illetve harmadnap is felhasználhatja, mert azok a Tropicariumba, a Füvészkertbe és a Budakeszi Vadasparkba szombaton és vasárnap is érvényesek.

A III. Állatkertek Éjszakája 2014 programja

A Fővárosi Állatkert Állatkertek Éjszakája programja

A Fővárosi Állat- és Növénykertben augusztus 29-én 19 órától éjfélig tartanak a III. Állatkertek Éjszakája programjai. A kert állatgondozói egész este 11 különböző helyszínen mesélnek az ott bemutatott állatokról (főként olyanokról, amelyek éjjel aktívabbak, mint nappal), illetve a velük való foglalkozás kulisszatitkairól. Ugyancsak folyamatos program lesz a látványos fényfestés több helyszínen is, de lesz vombatles, illetve az éjszakai pillangókat bemutató program. A kert sétaútjain a gondozók barátságos, kezes állatokat sétáltatnak. 19:30-kor az elefánttréninget, 20 órakor az oroszlánfókák rendhagyó bemutatóját lehet megtekinteni. A Legyél te is állatgondozó program keretében 8 különböző helyszínen lesz lehetőség kipróbálni az állatgondozók munkájának legjavát. A Varázshegyben bemutatók és előadások sokasága várja az érdeklődőket, de lesz itt térhatású vetítés, időgép szimulátor és sok más érdekesség. Sőt, a gondozók segítségével testközelből lehet megismerkedni a világ legérdekesebb rovarjaival.
A Holnemvolt Parkban egyzsetonos éjszaka lesz, vagyis a különböző játéküzemek ezen az éjszakán egységesen egy zsetonért vehetők igénybe. Működni fog a műemlék körhinta, a barlangvasút, a tréfás dzsungelvasút, az elvarázsolt kastély, a nagy és a kis kerti vasút, az összes körhinta, a vízen járó labda, a zoo-kart és a szörnyecskék háza, valamint a kalandpálya is. A programot a lángidomárok tűzzsonglőr bemutatója, illetve UV-fénycirkuszt teszi teljessé.
A programokra a felnőtteknek 2400, a gyermekeknek 1800 Ft-os áron váltható belépőjegy, amely mellé egy a Holnemvolt Park játékaira érvényes zseton is jár ajándékba.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadasparkban 19 órától várják a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21, 22 és 23 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe, többek között meglátogatják Mucit, az „éneklő” aranysakált is. Néhány állat „éjszakai üzemmódra van kalibrálva”, vagyis akkor kezdik el a napi tevékenységüket, amikor mi emberek már befejezzük, de a többiek is éjszakai életmódjába is betekinthetnek az érdeklődők. Az éjszakai túrán érdekes és igen szórakoztató szakvezetésen vesznek részt a látogatók, akik meglepett állataink csodálkozó és lebegő fénypárként világító tekinteteinek is szemtanúi lehetnek. A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd (pl. tárgyak felismerése zárt dobozban tapintás alapján, szaglás alapján fűszeres csomag megtalálása karton csövekben), amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni, a színpadnál pedig „Hangok az éjszakában” címmel előadáson vehetnek részt az érdeklődők.

Füvészkert, Budapest

Az Állatkertek Éjszakáján a Füvészkert a növények éjszakai életével ismerteti meg a látogatókat. Ízelítő a programokból:
szakvezetés a kertben 19.30kor és 22 órakor- a résztvevők megismerkedhetnek a kert különleges növényeivel, éjszakai látnivalóival és élőlényeivel;
ingyenesen letölthető, csak erre napra érvényes mobil applikáció, melyhez új útvonal és nyereményjáték kapcsolódik ajándék növényekért;
növénysimogató – Ismerje fel a sötétben, milyen növény, termés, van a kezében!
világító növény – ez a különlegesség csak az Állatkertek Éjszakáján látható az ELTE jóvoltából;
kézműves foglalkozás gyermekeknek 19h-22h-ig: a legkisebbek állatokat és növényeket formázhatnak különleges és hagyományos technikák segítségével.

Tropicarium, Budapest (Campona)

A Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáján, 29-én 20 és 24 óra között éjszakai bátorságpróbát tartanak a „nemszeretem” állatokkal – fődíj egy ketreces merülés. Fényképezkedési lehetőséget biztosítanak a „belevalóknak”, hisz a „nyakék” ezúttal egy kígyó lesz. Emellett éjszakai szűrőház látogatásra invitálják az érdeklődőket 21 órakor. Az éterben a trópusi erdő misztikus hangjai hallatszanak és a villámok fénye villódzik majd, míg a cápák „árnyékában” lévő rendezvényteremben – a Tropicariumban eddig nem látott – egzotikus állatok bemutatója zajlik majd partnereik közreműködésével. Mindeközben Bátor Gábor állatgondozó fotókiállítását tekinthetik meg, mely miegyébről tanúskodhatna, mint az állatok különleges szépségéről.
Miután nem mindenki tud megtekinteni 3 állatkertet egy éjszaka folyamán, a Tropicarium hétvégén, augusztus 30-31-én is elfogadja a közös belépőjegyet 10 és 18 óra között. Ezen a két napon óránként különleges látványetetésekkel (kígyó, aligátor, majmok, pirája, muréna, ráják, stb.) szórakoztaták majd a jelenlévőket, míg a műszaki érdeklődésű látogatók betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, szűrőház látogatást szerveznek számukra 11 és 14 órakor. Mindeközben a Tropicariumban nem látható különleges állatok bemutatója és a fotókiállítás megtekintése teszi érdekessé és még tartalmasabbá a két nap programját.

A Miskolci  Állatkert és Kultúrpark Állatkertek Éjszakája programja

A rendezvényhez a Miskolci Állatkert és Kultúrpark a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik, így ezen az estén az állatkert pénztára hosszabbított nyitva tartással, 21.00 óráig lesz nyitva, a programok pedig este 23.00 óráig tartanak. Az este során változatos programokkal várják a látogatókat, akik így rendhagyó módon bepillanthatnak az állatkert sötétedés utáni életébe.

  • Állatbemutatók
  • Tapogató-zoo
  • Ragado-zoo
  • Látványetetések
  • Makik és Kúszósülök
  • Barnamedvék
  • Kenguruk
  • Vörös róka
  • Pekarik

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .