Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Húsvét Húsvéthétfő 2017. április 17.

Húsvét Húsvéthétfő 2017

A Húsvét 2017-ben 2017. április 16-17-re esik. A Húsvéthétfő 2017. április 17. lesz.

Húsvéthétfő, egyes vidékeken vízbevetőhétfő, másként húsvét másnapja már a profán emberi örömnek, elsősorban a fiatalságnak ünnepe.

A világias jellegű öntözés, locsolkodás bemutatása voltaképpen kívül esik könyvünk magunk szabta keretein, így csak röviden, egy-két adalékkal utalunk rá. Archaikusabb jellegű tájainkról idézünk, ahol a szilaj szokást még a közösség paraszti formakészsége szabályozta.

Az erdélyi Nyárád mentén a múlt század végén minden valamirevaló székely legény kötelességének tartotta, hogy húsvét napjára virradóra kedvesének kapujára vagy más feltűnő helyre szép fenyőágat tűzzön. Ha a falunak nem volt fenyvese, elmentek érte a negyedik, ötödik határba is. Ha pénzért vagy szép szóért nem kaphatták meg, ellopták. Két-három fenyőágat szépen összekötöttek, és papírszalagokkal, tojásokkal díszítették föl. A legjobb táncosoknak vőfély volt a neve, az ő feladatuk volt húsvéthétfőn a hajnalozás. Minden házba, ahol fenyőágat találtak, bementek a legények, és a lányokat derekasan megöntözték. Azt mondogatták, hogy ez azért történt, hogy a ház virágszála el ne hervadjon.

Húsvéti locsolóvers 2017-re

Odalenn az utcán azt mondják a nagyok,
Hogy ebben a házban hervadnak a csajok.
Én is, mint apám szeretem a nőket,
Ezért jöttem meglocsolni Őket!

 

A bejegyzés alapja: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/husvet_hetfo

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.