Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Lett Zenei Napok 2015

Lett Zenei Napok 2015

A lett zenei napok időpontja: 2015. január 22 – 24.

A lett zenei napok helyszíne: Budapest Music Center 1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Lett Zenei Napok 2015 programja

  • 2014-01-22 : Lett Zenei Napok: Sinfonietta Rīga
  • 2014-01-23 : Lett Zenei Napok: Vestards Šimkus
  • 2014-01-24 : Lett Zenei Napok: Deniss Pashkevich Quartet “Resonance” (LV)

Lett Zenei Napok 2015 ismertetése

Lettország soros európai uniós elnöksége apropóján rangos rendezvénysorozatra kerül sor a BMC-ben. Legyen szó klasszikus-kortárs zenéről, vagy jazzről, a lett zenei élet minden területen rendkívül élénk, sokszínű. Mégis – a számos kitűnő zeneszerző és nemzetközi hírű előadó dacára – idehaza viszonlyag kevessé ismerjük ezt a színes világot, melyet a Lett Zenei Napok révén igyekszünk most közelebb hozni a hazai közönséghez. S hogy kulináris örömökkel is tetézzük a kulturálisakat, az Opus Jazz Club étlapján a rendezvény három napja alatt jó néhány lett specialitást is találunk majd, melyek Māris Jansons, a rigai Bibliotéke No.1. patinás vendéglő séfjének irányításával és felügyeletével készülnek majd az Opus jó hírű konyháján.

A Lett Zenei Napok két nagytermi koncertjének középpontjában az 1946-os születésű Pēteris Vasks, az ország nemzetközileg is legelismertebb zeneszerzője, számos díj, nemzetközi kitüntetés, tiszteletbeli akadémiai tagság tulajdonosa áll. A szovjet időszakban szigorúan korlátozott zeneszerzőt igazán csak 1990 után ismerhette meg a világ, olyan világhírű előadók révén, mint Gidon Kremer, a Kronos Quartet vagy az Academy of St Martin-in-the-Fields. A koncertek rangját még inkább emeli, hogy Pēteris Vasks meghívásunkat elfogadva nemcsak a hangversenyeken lesz jelen, de a január 23-i délutáni közönségtalálkozón a közönség személyesen is megismerkedhet vele.

A fesztivál programjait a világhírű Sinfonietta Rīga, és az egyik legjobb jelenlegi vonósnégyesként számon tartott Artemis Quartet hegedűse, Vineta Sareika hegedűművésznő koncertje nyitja.

„A Budapesten játszott szerzemények igen kifejezően jelenítik meg Pēteris Vasks és Oskars Herliņš zenei identitását, s általuk a Baltikum zenei hangulatát és színeit. A koncertet nyitó darab, Mendelssohn első vonósszimfóniája elegánsan mutatja be a zenekar kvalitásait és hangzását. Magyarország büszke lehet Bartók Bélára, akinek zenéje jelentős hatást gyakorolt az egész 20. századi zenére, ezért úgy gondoljuk, hogy a legszebb ajándék, amit a budapesti közönségnek adhatunk, ha nagyszerű művét most a mi tolmácsolásunkban hallhatják. A Sinfonietta Riga és Vineta Sareika hegedűművésznő együttműködése nem új keletű, s Vivaldi legendás Négy évszak versenymű-ciklusától Pēteris Vasks most bemutatott Vox Amoris című hegedűre és vonószenekarra írt fantáziájáig terjed.” (Normunds Šnē)

Pēteris Vasks így fogalmazott erős érzelmi töltésű, ugyanakkor kristálytiszta művéről: „A szerelmet, a világ leghatalmasabb erejét szerettem volna ezzel a művel hirdetni. A szerelem mindig is létezett, létezik és fog is létezni, mindaddig amíg mi létezünk. Úgy vélem, hogy a szólóhegedű és a vonószenekar a legideálisabb kombináció egy ‘love story’-hoz”.

A koncerten a fiatal lett zeneszerzőgenerációt Oskars Herliņš darabja, a Mirage of the Void reprezentálja

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021

Alba Regia Feszt Székesfehérvár 2021 Minden ami jazz, pop, funky és világzene Székesfehérvár belvárosában, három napon át, két színpadon. ...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .