Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Szegedi Jazz Napok 2019

Szegedi Jazz Napok 2019

Szegedi Jazz Napok,  a közel öt évtizede működő  a műfaj egyik legrangosabb magyarországi eseménye, melyet az igényes művészválasztás és az eredeti, színvonalas koncertek tettek ismertté határainkon túl is.

A jazz napok időpontja: 2019. november 8-9.

A jazz napok helyszíne: Csongrád megye, Szeged, Szegedi Ifjúsági Ház

A Jazz Napok 2019 Szegeden programja, ismertetése

2019. november 8. Péntek

BERNARD MASELI és KRZYSZTOF ŚCIERAŃSKI

NILS PETTER MOLVÆR

KŐSZEGI IMRE együttese SZANDAI MÁTYÁSSAL és BACSÓ KRISTÓF

LAJKÓ FÉLIX

2019. november 9. Szombat

ZEMLJANI

DRESCH MIHÁLY

CHARLES TOLLIVER ALL STARS együttes, JESSE DAVIS, BUSTER WILLIAMS és LENNY WHITE

 

Jegyárak:
1. nap: 3.000.-Ft
2. nap: 5.000.-Ft
Bérlet: 6.500.-Ft

 

A közel 50 éves SZEGEDI JAZZ NAPOK az idén is kiemelkedő muzsikusokat hoz Magyarországra. Jelentős életművéért közülük is kiemelkedik CHARLES TOLLIVER, BUSTER WILLIAMS és LENNY WHITE, akik mindhárman a jazzművészet ikonjai.

A fesztivált 2019. november 8-án nyitja meg a lengyel jazz két kiválósága, BERNARD MASELI és KRZYSZTOF ŚCIERAŃSKI, majd Európa első számú trombitása, a norvég NILS PETTER MOLVÆR ad koncertet. Őt az idén 75 éves KŐSZEGI IMRE együttese követi SZANDAI MÁTYÁSSAL és BACSÓ KRISTÓFFAL. Utánuk zenei életünk vílághíressége, LAJKÓ FÉLIX lép fel, a pénteki program megkoronázásaként.

Szombaton a délvidéki fiatal erők képviseletében az újvidéki ZEMLJANI mutatkozik be. Tagjai olasz, bolgár, szerb és magyar gyökerekkel rendelkeznek, zenéjük figyelemre méltóan eredeti. A főműsorban DRESCH MIHÁLY-é a színpad, akinek művészete Félixhez hasonlóan nemzeti kincs. Játékában egyszerre jelenik majd meg az ethno-jazz és a falusi népzene, melyet az improvizáció és a Kárpát-medencei gyökerek táplálnak és tartanak össze.

Az idei fesztivált CHARLES TOLLIVER ALL STARS együttese zárja. Személyében az amerikai fekete zene mesterei közűl az egyik legritkábban hallható látogat Szegedre. Itt lesz vele a szaxofon-kolosszus JESSE DAVIS, minden idők egyik legjobb bőgőse BUSTER WILLIAMS, valamint a dobos-legenda, LENNY WHITE.

 

Figyelem: Bérletek csak 2019. október 15-én éjfélig válthatók.

A jegyek ülőhelyek, helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

A szegedi jazz napok ismertetése

A JAZZ NAPOK közel ötven éve a műfaj egyik legrangosabb hazai eseménye, melyet az igényes művészválasztás és az eredeti, színvonalas koncertek tettek ismertté határainkon túl is.

A jazz folyamatos kísérletezés. A műfaj klasszisai nem csupán a műfajok sokaságában keresnek átjárókat, hanem igyekeznek a hangszerek egymásra tett hatásait is kiaknázni. De vannak olyanok is, akik a hangszerüket próbálják meg a lehető legkülönlegesebb módon szóra, illetve hangra bírni. A Szegedi Jazz Napok idei koncertsorozatának első napján szinte minden fellépőről elmondható, hogy a hagyományos megszólalási módokat kombinálják a hangszerükben rejlő egyéb, olykor extrém lehetőségekkel.

Ott volt például a nyitó koncert két előadója, a polish jazz két kiváló képviselője, Krzysztof Scieranski, aki a basszusgitár virtuóza, és Bernard Maseli, aki egy ritkán hallható hangszeren, marimbán játszik. Duójuk a hangszereikben rejlő megannyi – sokszor a technikai vívmányoknak köszönhető – új lehetőség szinte a végső határig történő kihasználásának köszönhetően úgy szólt, mintha egy népes zenekar állt volna fel az Ifjúsági Ház színpadára.

 

A bejegyzés alapja: http://www.privatemusic.hu/program.html

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.