Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Tájházak napja 2015

Tájházak napja 2015.

Alkalmat kívánunk teremteni rá, hogy az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

A tájházak napja időpontja: 2015. április 25.

A tájházak napja helyszíne: Magyarország, országos program

A Tájházak napja 2015 csatlakozott tájházak, programok

Békéscsabai Szlovák Tájház

Nyitottan az értékek felé

Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módosgazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be, óránként ingyen, magyar nyelvű tárlatvezetéssel tekinthetik meg.

Dunaszentbenedeki Tájház

Kiállítás a földművelés emlékeiből, hagyományőrző műsorok, hétpróba, a gyerekeknek kézműveskedés, boszorkánykodás, kézműves kiállítás és vásár.

Asztalos P. Kálmán Honismereti Gyűjtemény és Tájház

Időszakos kiállítás megtekintése a kiállítóházban. A város nevezetességeinek megtekintése vezetővel. Kelemen László Emlékpark, Római Katolikus Templom, Főszolgabírói ház, Szikszai Juhászat élőben.

Legendák Földje Alapítvány – Kondoros

Kézműves foglakozás gyerekeknek Anyák napjára – A Kondorosi dalos és zenei civil szervezetek találkozója a Csökmői Népzenekarral.

Szentlászlói Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

Ünnepélyes megnyitó, kulturális műsor, vezetett tájházlátogatás, játékos honismereti vetélkedő, kézműves bemutatók és foglalkozások, „Nemzetiségi Múltunk” című rajzpályázat kiállítása, helyi termelők és kézművesek vására, sváb ételek főzőversenye és ételkóstolója, népi sportjátékok.

Magyarlukafa Néprajzi Műhely

A zselici tájegységre jellemző műemlékvédelem alatt álló zsuppfedeles talpasház berendezett. Lakószobája és konyhája, fazekasműhelye is megtekinthető. A tájház udvarán a papírfonás technikáját lehet elsajátítani, s a fazekasműhelyben dísztárgyakat készíthetünk agyagból. A „Lukafa Galériában” a helyi kézművesek alkotásaiból berendezett kiállításunk nézhető meg a rendezvény ideje alatt.

Fertőhomoki Tájház

Tábori misét tartunk a tájház udvarán, megnyitjuk a tájház új kiállítását, egyúttal elindítjuk a szezont. Fellép a fertőhomoki Kajkavci tamburazenekar és tánccsoport. A megnyitót követően tavaszi zsongás néven kézműves foglalkozásokat tartunk kicsiknek és nagyoknak.

Szlovák Tájház – Szarvas

Tavaszkezdő Szent György-napon a szarvasi Szlovák Tájház is kitárja kapuit. Harmatszedés, kilövés, pásztorfogadás, napimádat, kincskeresés és e nap minden varázsereje várja a néphagyományok tisztelőit és az érdeklődőket mindkét napon 10 és 15 óra között.

Tordasi Tájház

A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, és hagyományos ételekkel, borkóstolóval vendégeljük meg az oda látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Tordas a hangya szövetkezeti mintafalu” címmel időszaki kiállítást rendezünk, mely 1 hónapon át tekinthető meg.

Cigándi Falumúzeum

A Cigándi Falumúzeum hagyományőrző tavaszköszöntő rendezvényén felelevenítjük egyik legszebb helyi szokásunkat, a Zöldágjárást és a Szent György naphoz kapcsolódó szokásokat. Az ünnepi megnyitót követi az hagyományőrző óvoda és a térség hagyományőrző és amatőr művészeti csoportjainak tavaszváró műsora.

Német Nemzetiségi Tájház Harta

A Hartai Német Nemzetiségi Tájházban 100 éves és “élő”, egyedi festett bútorok láthatók. Gyermekek szabadtéri játékokat és táncokat mutatnak be a vendégeket bevonva.

Kiskunhalasi Tájház

A Fészekrakó Egyesület és a Pásztortűz Egyesület szervezésében. 14 éven aluli gyermekeket és szüleiket tánc- és énektanítással, kézműves tevékenységgel, játékkal várjuk a Tájházban.

Kultúráért és Turizmusért Társulás

Felvidéki népviseletes babacsaládok állandó kiállításának megtekintése. Előadás a felvidéki tájegységekről, viseleti csoportokról. Kézműves bemutató, buba-baba rongybabakészítés. Vándor-Láss: a község nevezetességeinek bemutatása. Bulcsu vezér lovasszobra (első lovasszobor Szlovákiában). Kitelepítettek és deportáltak emlékoszlopa. Milleniumi emlékpark: István király mellszobra, a Magyar Szentkorona másolata, Turul madár. Eszterházy János mellszobra; Petőfi szobor. Hídverő Társulás Kopjafája. Indulás a Babamúzeumtól szombaton 15:00-tól, vasárnap 15:00-tól.

Pásztorház – Gyenesdiás

Bujtor Tibor és Szabó Elemér helyi fafaragó népi iparművészek bemutatkozása. Az érdeklődők elleshetik és kipróbálhatják a pásztorfaragás fortélyait. A pásztorház szakköröseivel kipróbálhatják a kosárfonást is. A munkában megfáradtakat helyben sütött tócsnival kínáljuk.

Borsodi Tájház

Ebben az évben is a népzene és a néptánc játssza a főszerepet a rendezvényen, melyet a helyi kézművesek bemutatója, vására színesít. Előadást tartunk a helyi értékekről. Kenyérsütésre és kenyérkóstolásra is sor kerül a rendezvény alatt a Borsodi Tájház Kemencés Baráti Köre jóvoltából.

Gyömrői Tájház

A Pest megyei Ecsert a török kor pusztításai után gróf Grassalkovich Antal telepítette újjá Felvidékről érkezett szlovák telepesekkel. A szomszédolással az a célunk, hogy Ecser szlovák eredetű népviseletét és táncait megismerjük és bemutassuk helyi lakosainak, valamint a Gyömrői gyermek néptáncosok is bemutatkozzanak.

Szelence-porta Tájház

Régi népi lakodalmi szokások felelevenítése, eljátszása, Dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató gyűjtése alapján (kikérés a lányos háztól, lakodalmi menet a fiús házhoz/tájházhoz). Közben a népi hagyományőrző csoportok fellépései, térítés ellenében a tradicionális lakodalmi étkek kóstolása.

Hosszúhetényi Tájház

“Bújj, bújj zöld ág” címmel az állatkihajtás és a természet újjáéledése jegyében. 14:00-tól palánta és kézműves vásár a helyi termelők és kézművesek közreműködésével. A vásár alatt muzsikaszó szórakoztatja a közönséget. Kézműves foglalkozáson gombolyag állatkák készülnek, a pajta előtt állatos népi játékokat játszunk. 15:00-tól metszés és oltás bemutató felnőtteknek, játékos növény felismerés gyerekeknek, 16:00-tól medvehagymás lepénykóstolás.

Orfűi Malommúzeum

Az Orfűi Malommúzeum az őrlés történetét mutatja be két féle malomtípusban, egy olajütővel is rendelkező, egykoron lóhajtásos szárazmalomban, valamint egy vízimalomban. Aki nyáron látogat el a malomba, a molnár nyári konyhájának kemencéjében sült kenyeret is megkóstolhatja.

Hajdúszoboszlói Gazdaház

A Gazdaház Hete – Tájházak Napja

Boldogi Tájház

A 2013-2014. évben a tájház pályázati forrásokból infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, kiállításai megújultak. ‘és Boldogon éltek’: nevet kapta az átalakított viselet bemutató. Az 1930-as évek gyöngyösbokrétás korszalát idéző lakodalmas menetben csodálhatják meg a híres boldogi viseletet, s a lakodalmas szokásokat és tánchagyományokat. A híres boldogi nagyrózsa elkészítése és kóstolása. Hagyományőrző asszonyok segítségével boldogi lakodalmas dalokat is megtanulhatnak. Egy fotózás erejéig bárki magára öltheti a boldogi viseletet, s még egy táncot is eljárhat. Csoportok jelentkezését is várjuk.

Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

Nagymányok idén ünnepli fennállásának 1000 éves évfordulóját. Április 26-án Nagymányok biztosítja a helyszínt a Landesrat (Német Nemzetiségi Ének-Zene és Tánckarok Országos Szövetsége) rendezvényének: a Művelődési Házban lesz a déli régió felnőtt német nemzetiségi fúvószenekarainak minősítő hangversenye.

Pista Bácsi Tájháza Szögligeten

A tájház mindkét napon látogatható.

Eszlári Tájház

„Nyitnikék” tavaszi kapunyitás III.

Pándi Tájház

A Pándi Tájház még nem bejegyzett tájház, így csak a nyitva tartással tudunk csatlakozni a Tájházak Napjához. Lesz helytörténeti totó és a tájház bemutatása. Május elsején pedig megrendezzük a IV. Tájházi Majálist, ahol sok féle műsor lesz látható. Délelőtt népi gyermeki játékok, délután a tájház színpadán folyamatos műsorok. Lesz helyben, a kemencében sütött lángos, kürtős ill. kulcsos kalács sütés és gulyás, valamint sör és virsli, és léggömb. A majális kezdési időpontja: 2015. május 01., 08:00.

Ócsai Tájház

10:00-tól a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület “Mesterség és Művészet” című kiállításának megnyitója. A nap folyamán minden órában más és más kézműves bemutatók. Működés közben láthatják a több, mint 100 éves paraszti szövőszéket, de más hagyományos népi technikákkal is megismerkedhetnek, úgy mint a fonás, korongozás, kosárfonás rejtelmeivel. A gyerekeket színes foglalkozásokkal várjuk, s kézműves remekeket is vásárolhatnak a hozzánk érkezők. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet 40 éves évfordulója alkalmából a kézművesség mellett szakvezetéses túrák indulnak a fokozottan védett Turján-vidékre is.

Héregi Tájház

A helyi nyugdíjas klub tagjai a korábbi évekhez hasonlóan olyan ételkülönlegességeket készítenek el a tájház udvarán, melyek szinte már feledésbe merültek. A nagyszülők és dédszülők receptjei, s a felhasznált nyersanyagok olyan értéket képviselnek, melyeknek nem szabad feledésbe merülniük. Harmadik alkalommal veszünk részt a nyílt napokon és célunk a tájház bemutatásán túl, hogy az elfelejtett ízek ismételten előkerüljenek.

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

A kismarosi sváb háztartások körüli mindennapi tevékenységeket bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartunk. Ennek keretében az egyes kiállítási tárgyainkhoz kapcsolódó szokásokkal ismertetjük meg a látogatókat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.

Orfűi Tájház és Kemencés Udvar

Az Orfűi Tájház épülete kuriózum, egy templommal egytengelyű, tornácos parasztház. A Tájházban a Mecsek – Hegyhát tájegység mutatkozik be. Templomunk állomáshelye, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal-nak. A Kemencés Udvarban az ország különböző tájegységeinek kemencéit és a kemencés sütés eszközeit, edényeit láthatják az érdeklődők. Sütési bemutató keretében a látogatók előtt készül hagyományos alapanyagokból és technológiával kenyérlángos vagy valami édes finomsá

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

A virágoskert fontosságáról és a virágoskert gyógynövényeiről kaphatnak látogatóink információkat. Két előadást szervezünk a virágoskert mentális jelentőségéről, az egészséges lelki egyensúly és a virágoskert kapcsolatáról, valamint a házilag termesztett gyógynövények felhasználásáról.

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

2015-ben ünnepli újjáalakulásának 30. évfordulóját a Budakeszi Szépítő Egyesület. Az elmúlt esztendők során számos budakeszi értékmentés fűződött nevükhöz, a Kálvária felújításától az I. világháborús emlékmű restaurálásáig. A Budakeszi Tájház fotókiállítással, a felújított építészeti emlékeket bemutató előadással, kerekasztal beszélgetéssel, helytörténeti sétával méltatja kimagasló teljesítményüket.

Sarródi Tájház

Ízelítő a fertői pásztorélet, pásztorkodás hagyományaiból, emlékeiből és arról, hogy hogyan történik ez napjainkban: birkanyírás bemutató; a pásztorélethez tartozó eszközök, nyakörvek, csengettyűk és kolompok bemutatója, kipróbálása. Mit ettek eleink, pásztorételek bemutató.

Buzsáki Népművészeti Tájház

Múzeumpedagógiai foglalkozások buzsáki hímzés készítésének bemutatása, táncház, Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület bemutatója.

Vörsi Tájház (Talpasház)

Vörs község alsó, Alszegnek nevezett részén áll a tájházként berendezett Talpasház, mely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett emberek, a nádaratók és sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit és a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg. A tájház berendezésében komoly segítséget nyújtottak a helyiek: önként felajánlották a régi falusi életformához kapcsolódó tárgyaikat, értékeiket. A látogatókat népi játékokkal is várjuk.

Tájházak Tard

Tájházak bemutatása, az XIX. Század paraszti életforma bútorai és eszközei. Vendégfogadás és népviseletbe beöltöztetés.

Kapásház – Abasár

Szőlő rügyfakadás ünnepe

Duba Tájház

Szőttes kiállítás a tájház anyagából, s a tájház megtekintése. Betekintés őseink életstílusába. A kisbúcsú keretén belül megtartjuk a II. Pálinkafesztivált Garamszentgyörgyön. A pálinkaminták Gerbár András pálinkafőzdéjéből valók. Rövid kultúrműsor a Kultúrházban (szlovák alapiskolások). A degusztáció ünnepélyes eredményhirdetése, pálinkaminták kóstolása: kóstold meg “Garamszentgyörgy Könnycseppjét”. Szórakozás népzene mellett. Kóstolás és kóstolópohár: 5 euro. Nosztalgiázzunk, hallgassunk együtt táskarádiót. Régi rádiók és audiovizuális eszközök kiállításának megnyitója a Községháza dísztermében.

Vértesszőlősi Tájház

Tavaszváró májfa állítás 15:00-kor a tájháznál. Kézműves foglalkozás: gyerekeknek népviseleti baba készítése, felnőtteknek ékszerkészítés. A kemencében paprikás lepény sütése (kalács). A kézműves programok 15:30-kor kezdődnek.

Gazdaház – Aldebrő

Egy sváb falu múltja és jelene

Dorozsmai Szélmalom

A vetítéssel egybekötött konferencia célja a hagyományőrzés. A még fellelhető malmok (szélmalmok, vízimalmok, szárazmalmok, gőzmalmok, hajómalmok, patakmalmok) megmentése és bemutatása, működtetése.

Vésztői Mesterségek Háza és Tájház

Helyi kézművesek bemutatója felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hagyományos pásztorételek főnek, régi vásári hangulat kerül felelevenítésre.

Hollókő Tájház

A Hollókői Tájvédelmi Körzet a Cserhát dombjai közé zárt Hollókő község és környéke építészeti, gazdálkodási és kulturális hagyományainak megóvására alakult 1977-ben. A hollókői várhegy alatt elterülő Ófalu helyreállítása, a zártkertek hagyományos kisparcellás művelési módjainak fenntartása kimagasló nemzetközi megítélést kapott, és a települést 1987-ben felvették az UNESCO “Világ Kulturális Öröksége” listájára

Hajdúböszörményi Tájházak

A népi építészet emlékeit őrző épületegyüttes hat alföldi lakóházat és egyéb kiszolgáló építményeket foglal magába. A házak a 18. sz. vége és a 19. sz. közepe között épültek. Mindegyik porta más és más kialakítású.

Algyői Tájház

A Tájházak Napján a látogatóknak ingyenes szakvezetés, 10:00-kor és 13:00-kor. A vendégek megismerkedhetnek a Tájház “Világok Határán 1930-as évek, 1970-es évek” c. állandó kiállításával.

Csökmői Tájház

Helytörténeti faluséta a Tájházak Napja alkalmából

Napsugaras Tájház

“Viszek is hagyok is!” – mondták a gyógynövényeket szedő asszonyok Sznet György napján. Ebben az évben a látogatók a kertekben található növények gyógyító erejével ismerkedhetnek meg.

Terényi Tájház

A régi időben Szent György napján kirakodó és állatvásárt tartottak a településen, amit mindig nagy érdeklődéssel várt a falu apraja nagyja. Ennek szellemében készülünk a tájházak napi kézműves vásárunkra.

Csete Balázs Honismereti Egyesület – Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény

Tájházak Napja

Egyeki Tájház

Tájházak Napja Egyeken

Hagyományőrző népi játszóház (kézműves foglalkozások, mozgásos népi játékok) 10:00-15:00. Óránként tárlatvezetés.

Kávási Tájházak

A tájházak mindkét napon nyitva lesznek és látogathatóak.

Tényői Tájház

A múlt emlékei, tájház átadó, helyi piac

Bátai Tájház

Hímestojás Fesztivál
„A sárközi díszítőművészet sajátos ágaként emlegetik a tojásfestést. Ez csak Bátán volt a katolikusok között általános, mert a festett húsvéti tojás hozzátartozott elengedhetetlenül a húsvétkor küldött komatálhoz.

Bugyi Nagyközség Tájháza

A nap folyamán induló lovas kocsis túrákkal megismerkedhetnek a vendégek Bugyi község nevezetességeivel, amelyhez a gyerekek számára játékos vetélkedő is társul. Különböző népi kézműves foglalkozások közt válogathatnak az érdeklődők.

Szászi Tájház

Tájházunk először nyitja meg kapuit a hivatalos megnyitó óta. 13:00-kor köszöntő, majd a tájház faragott cégérének avatója. Majd tárlatvezetés, a német és a magyar szoba berendezési tárgyainak bemutatása.

Noszvaji Gazdaház

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület helytörténeti kiállítása mellett „ élő múzeumként” is várja vendégeit. Ezen a hétvégén tájjellegű (szilvalekváros, diós és kakaós) sütemények sülnek az épület több mint 100 éves kemencéiben. Akinek van kedve, kóstolón túl maga is kipróbálhatja a sütés csínját-bínját. Kedvükre kézműveskedhetnek a gyerekek, felnőttek és kipróbálhatják az új múzeumpedagógiai játékokat is.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.