Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

XI. Múzeumok Éjszakája 2013

XI. Múzeumok Éjszakája 2013

A Múzeumok éjszakája rendezvény weboldala: http://muzej.hu/

Mi a Múzeumok éjszakája rendezvény?

Mi a múzeum? Egy olyan otthonos épület, amely bejárást biztosít a történelembe és kulturális örökségünkbe. Segít abban, hogy megértsük, kik vagyunk, és mi dolgunk a világban. A múzeum épülete mozdulatlanul áll, ugyanakkor mozgásba hozza a képzeletünket, és védelmet ad. Védelmet ad, ahogy a szülőházunk is. A múzeum a kulturális és nemzeti örökségünk otthona.

Otthonunk azonban nem csak vitrinekből, tárlókból és falra akasztott képekből áll, ahogy múzeumaink sem pusztán tárgyakkal berendezett terek. A múzeum általunk lesz intézmény: azáltal, hogy továbbgondoljuk a tárgyak történeteit, belakjuk tereit.

Melyik nap a Múzeumok éjszakája?

Budapesten tizenegyedik, vidéken kilencedik alkalommal rendezzük meg a Múzeumok Éjszakáját. Az időpont az év legrövidebb éjszakájához, Szent Iván napjához igazodik.

A nyári napforduló ünnepe a kultikus tűzgyújtások ideje. A Szent Iván-éji tűzgyújtásról azt tartották, hogy megvéd a betegségektől. A Múzeumok Éjszakája a feledéstől véd meg minket, képzeletbeli tüze megvilágítja felhalmozott ér tékeinket, és újra helyzetbe hozza azokat.

Idén országszer te több mint háromszáz helyszínen várják több ezer programmal az érdeklődőket. Számos intézmény részt vett már az elmúlt évek rendezvényein, de szerencsére mindig vannak új jelentkezők is, akik vállalják a szervezéssel járó munkát. Mára az esemény túlnőtt önmagán: könyvtárak, levéltárak, színházak, művelődési központok ugyancsak kínálnak programokat ezen az estén. A cél közös: becsábítani a nagyközönséget a közgyűjtemények, intézmények falai közé, és felülírni azt a rossz beidegződést, hogy egy múzeumban poros, élettelen tárgyakat láthat unalmas séták alkalmával az ember. Végiglapozva ezt a kiadványt, meggyőződéssel mondhatom: a múzeumi szakma is felvette a ritmust a XXI. századi ember igényeivel: színes, izgalmas, látványos formában kínálják a látogató számára az ismeretanyagot, s bebizonyítják, hogy szórakoztató formában is bővíthetjük tudásunkat.

Bízom benne, hogy ez a rendezvény is hozzásegít bennünket ahhoz a nem titkolt célunkhoz, hogy a magyar emberek számára divat legyen múzeumba járni, s nemcsak a mozik, hanem a múzeumok bejáratai előtt is kígyózó sorokban várják, vágyják a bejutást.

A Múzeumok Éjszakája minden résztvevőjének pozitív és inspiráló élményeket kívánok erre az estére!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

A XI. Múzeumok Éjszakája 2013 helyszínei

Helyszínek: http://muzej.hu/index.php?page=muzeumok

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.