Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Dr. Batthyány – Strattmann László Múzeum Körmend

Dr. Batthyány – Strattmann László Múzeum Körmend

A Batthyány kastély, múzeum weboldala: http://muzeumkormend.wix.com/muzeumkormend

A Batthyány kastély, múzeum címe: 9900 Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.

A Kastély elérhetősége:

  • Cím: 9900 Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
  • Tel.: (+36 94) 410 425
  • Email: muzeum.kormend@gmail.com

A Batthyány kastély, múzeum nyitva tartása

November 1-től március 31-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-16 óráig

Április 1-től április 30-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

Május 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

Október 1-től október 31-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

 

A Batthyány kastély, múzeum látnivalói, állandó kiállítások

A látogatókat az aulában interaktív bemutatóhely fogadja, ahol makettek mutatják be a kastélyegyüttest. A főlépcsőházban a főúri galéria képeiben gyönyörködhetnek, a folyosókon pedig digitális időutazást tehetnek a család nagyjai között.
A “Batthyányak nemzetsége” című állandó kiállítás a kastély dísztermében látható. Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása óta a körmendi múzeum nagyszabású kiállításokon tisztelgett a Batthyány család jeles képviselői előtt. Az interaktív elemekkel gazdagon illusztrált kiállítási egységek között tanulmányozható a Batthyány család története a 12. századtól napjainkig, a kiemelkedő személyiségeket öltöztetett szobruk mellett a hozzájuk köthető tárgyak és dokumentumok személyesítik meg. A kiállításon olyan, eddig még be nem mutatott tárgyakat is láthatnak, amelyeket a Savaria Múzeum Történeti Osztályán őriznek. Ezek közül a legjelentősebb az a 18. századi fecskefarkú, vörös selyem lovassági zászló, amelynek egyik oldalán a Magyarok Nagyasszonya ábrázolás mellett a megyei és a Batthyány címer is látható, másik oldalán pedig a magyar kiscímer. “Batthyány Lajos az első felelős magyar miniszterelnök” címmel tablókiállítást mutatunk be az első emeleti folyosógalérián. A hazafiság – önzetlenség – bátorság – törvényesség – önfeláldozás szavakat mottóként használó bemutató a 2007-es Batthyány év tiszteletére készült. A “Nemzedékek öröksége” című kiállításon Körmend és vidéke természetrajzát, régészeti leleteit, céhtörténeti értékeit, és a 19-20. század fordulójának polgári kulturális emlékeit láthatja az érdeklődő közönség. A gyűjtemény néhány kiváltképpen érdekes darabja: a mészáros céh 1726-os évszámú ónkannája, az ács-cserepes-kőműves céh 1826-os céhlevele, kékfestő nyomódúcok, 1888-ban készült, működő toronyóraszerkezet, 19. századi velocipédek, Molnár Lajos madárgyűjteménye.
Külön teremben a vakok és gyengén látók múzeumi esélyegyenlőségének megteremtése érdekében tapintható tárlatot hoztunk létre, mely a Batthyány családhoz kapcsolódó műtárgyak másolatait, rekonstrukcióit tartalmazza. A kiállításban elhelyezett valamennyi tárgy megérinthető, anyaga, plasztikája érzékelhető. Ez a kiállításrész speciálisan úgy készült, hogy a látók mellett a látássérültek érdeklődését is kielégítsük. A tárlat érdekességei: felpróbálható barokk paróka, aranygyapjas rendi jelvény a hozzá tartozó díszes lánccal, a körmendi kincslelet táljairól készült másolatok, Batthyány I. Ádám díszbuzogányának rekonstrukciója.
A Cipőtörténeti Gyűjtemény a lábbeli készítés történetét taglalja. A gyűjtemény kiemelkedő darabjai: Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői, de egzotikus lábbeliket is bemutatunk, mint például a kínai nyomorított lábra való cipő, vagy a gyöngyházberakásos magas talpú perzsa papucs.
A Batthyány kápolna előterében a kastély régészeti feltáró kutatási programjának eredményeit, valamint az épületegyüttes hasznosítási terveit mutatjuk be. A kápolnában időszaki kiállítások várják látogatóinkat.

A Batthyány kastély, múzeum belépődíjai 2014-ben

Teljes árú: 800 Ft
Kedvezményes: 400 Ft
Családi: 1400 Ft
Diákcsoport (15 fő felett): 350 Ft
Tárlatvezetés: 2000 Ft

A Batthyány kastély, múzeum története

1953-ban Körmenden Dévényi Ferenc igazgató, Madáchy Károllyal együtt megkezdte a muzeális értékek gyűjtését. A történeti, céhtörténeti, néprajzi tárgyak mennyisége gyorsan növekedett, s elhelyezése a Petőfi téri iskolában, szekrényekben történt. Amikor Csaba József, Csákánydoroszló országos hírű ornitológusa és néprajzosa, 1954-ben megtudta az iskolai múzeum létesítését, felajánlotta az 1930-as évek óta gyűjtött régészeti, néprajzi és helytörténeti anyagát. A Batthyány levéltár, fegyvergyűjtemény és könyvtár országos hírű volt. A II. világháború után a rk. iskola nevelőinek és tanulóinak Kőszegi János vezetésével sikerült a széthordott-széthullott levelek nagy részét megmenteni, s eljuttatni a Magyar Országos Levéltárnak. Az ezt követő időkben múzeumba került történeti dokumentáció gyűjtemény 2000 darabot számlál. Az egykori fegyvergyűjteményből 650 darab a Nemzeti Múzeumba került, s mintegy féltucatnyi maradt csak Körmenden, ami a múzeum gyűjteményét gyarapítja. A Művelődési Minisztérium Múzeumi Főosztályától kapott működési engedély a “Rába Helyismereti Gyűjteményt” már a hatvanas évek közepétől legalizálta, a megyei múzeumi szervezet tagjává emelte. A Savaria Múzeum szakmai irányítása és anyagi támogatása 1964-től kezdődött, ma a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságához tartozik. 1980-ban a múzeum 1700 darabot számláló gyűjteményeivel együtt a Batthyány kastélyba került, ahol 3 teremben válogatott műtárgyakból állandó kiállítást rendeztek be, mellette pedig irodákat és raktárakat alakítottak ki. A múzeum 2004-ben Dr. Batthyány-Strattmann László nevét vette fel. Az új működési engedélyben gyűjtőköre és kutatási területe a város uradalmi központ történetén kívül a Batthyány család uradalmainak gazdasági- és családtörténete.  A két szakirányú múzeum területi múzeumként működik, műtárgyainak száma meghaladja a tizenötezer darabot.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.