Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Légvédelmi Múzeum Zsámbék

Légvédelmi Múzeum Zsámbék

A Légvédelmi Múzeum weboldala: http://www.legvedelmimuzeum.hu

A Légvédelmi Múzeum címe: Zsámbék, külterület Örsi hegy (megközelíthető autóval: Zsámbékot Szomor felé elhagyva a Fejér megye tábla után jobbra)  szélesség N 47° 33,429′, hosszúság E 18° 42,030′

A Múzeum elérhetősége:

  • Levélcím: 2072 Zsámbék, Etyeki utca 2
  • Telefon: (+36 23) 342-318
  • Email: info@legvedelmimuzeum.hu

A Légvédelmi Múzeum kiállítóhelyeinek nyitva tartása

április 12-től május 31-ig szombat, vasárnap
rendkívüli nyitva tartás: május 1. (május 2-án zárva), június 9.
június 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta
október 1-től október 19-ig 10-17 óráig

A múzeum nyitvatartási napokon 10-18 óráig tart nyitva, az ettől eltérő időpontokat külön közöljük.
Csoportos kedvezményekről és idegenvezetésről érdeklődjön irodánkban.
tel.: 0623-342-318, 0623-565-318

A Légvédelmi Múzeum kiállításai, gyűjteményei

  • Honi Légvédelmi park
  • Csapatlégvédelmi park
  • Rádiólokátor park
  • Légvédelmi Tüzér park
  • Fedezék, készenléti épület, indítóállás

A Légvédelmi Múzeum története

A zsámbéki rakétabázis egyedülálló látnivaló hazánkban, kötelező zarándoklat minden hadtörténet iránt érdeklődőnek, de a Kádár-rendszer életérzéséből is jókora dózisokat kap itt a látogató.

A bázis története

2006 óta nyílik lehetősége az egyszerű állampolgárnak legálisan behatolnia ebbe a valamikori szigorúan titkos rakétabázisba. Az egykori katonai létesítmény nemcsak a legújabb kori magyar történelem különleges fontosságú emléke, hanem eddigi legfiatalabb műemlékünk is.

A 70-es évek közepén épült fel a Budapest légterét védő gyűrű, egyik fontos eleme volt a 15 hektár alapterületű zsámbéki rakétabázis.

A szigorúan titkos katonai objektum 1978 és 1997 között működött a Zsámbék feletti Nyakas-hegy egy eldugott pontján. A rakétabázisról rövid fennállása során éles rakétaindítást nem végeztek.

A NATO-ba való belépésünk után az itteni Légvédelmi Rakétaosztályt is megszüntették, és 2005-ben az egész bázis országos védett műemlék lett, majd a Hadtörténeti Múzeum segítségével egy speciális Légvédelmi Múzeumot hoztak létre a területen.

A park látogatása

Az egykori őrszobán működő jegypénztárban, jegyünk mellé egy kis térképes ismertetőt is kapunk. Készüljünk fel, hogy a park tényleg óriási területen fekszik, több egymásra tökéletesen hasonlító rakétaindító állomást és rakétafedezéket találunk a bázison, de a legérdekesebb részei a múzeumnak, a bejárat utáni első kereszteződésnél balra fordulva találhatók meg.

A légvédelmi tüzér– és lokátorparkban rengeteg érdekes, hatalmas járművet, furcsa antennákat, fegyvereket találunk. Alapos táblácskákból tudhatunk meg sok mindent a kiállított monstrumokról. Egy kicsit odébb az egykori rakétatároló hangárban érdekes légvédelmi kiállítást rendeztek be.

Az egész bázist vastagon belepi a retro feeling, főleg a katonaviselt uraknak lesz folyamatos deja vu érzésük. Kifejezetten ajánlott, amennyiben nyitva találjuk, a bejárat és a tüzérpark közt fekvő egykori legénységi épület meglátogatása, amelynek berendezése egy az egyben megmaradt a 70-es évek végéről. Felejthetetlen látvány a néhai társalgó, a folyosók és a körletek az emeletes vaságyakkal.

Korabeli szocialista falfelirat fétisisztáknak kihagyhatatlan látnivalók a 14.sz. harcálláspont falain lévő elmés falfeliratok.

A múzeum létrehozója és működtetője a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület, mely A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület  a Zsámbéki-medence, Benta-patak völgye és a Tétényi-fennsík 18 településének legnagyobb civil szervezete. Idegenforgalmi, turizmusfejlesztő tevékenysége mellett jelentős kulturális, közművelődési, közösségfejlesztő munkája is. Az egyesület kezelője a Műemlék Rakétabázis 15 hektáros területének, ahol a Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeumán kívül a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis is működik.

 

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.