13. Város Napja – Görhönyfesztivál Kistarcsán 2018
Görhönyfesztivál, 2018. szeptember 15. 10 óra-tól este 6-ig, Simándy tér, Csigaház. A nagyszabású rendezvény egyaránt szól a gasztronómia és a kultúra iránt érdeklődőknek. Szinte mindenki ismeri a nyersen reszelt krumpliból – tetszés szerint ízesített, majd különböző formában kisütött – ételt. Sok elnevezése ismert. Ilyen a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, siligó, felénk pedig görhöny.
A fesztivál időpontja: 2018. szeptember 15. 10 óra
A fesztivál helyszíne: Pest megye, Kistarcsa, Simándy tér
A 13. Város Napja – Görhönyfesztivál Kistarcsán 2018 programja
10.00 – 14.00 Pántlika Nemzetiségi Folklórtalálkozó
10.00 – 14.00 Görhönysütő verseny
14.15 – 15.00 Eredményhirdetés
A rendezvényen lehetőség van a csapatoknál kóstolásra,
egy adag étel ára 350 Ft. A görhönysütés 19.00 óráig tart.
Kistarcsa Város Napja
15.30 – 16.30 2018. évi önkormányzati kitüntetések átadása
16.30 – 17.00 Pál Dénes
17.00 – 20.00 Prestige Band
20.00 – 20.30 ABBA Sisters
20.30 – 22.00 Prestige Band
A rendezvény ideje alatt kirakodóvásár, kézműves foglalkozások várják a Vendégeket!
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
Versenykiírás
Időpont: 2018. szeptember 15. 10 óra
Helyszín: Csigaház, Simándy tér
Nevezési díj: 5500 Ft, mely tartalmazza az alábbiakat:
• 30 kg sütésre alkalmas burgonyát
• az előkészítéshez és a tálaláshoz egy asztalt és 6 db széket
• sütéshez szükséges tűzifát
A görhöny elkészítéséhez további burgonyáról, a szükséges hozzávalókról, sátorról, az elkészítés és a tálalás kellékeiről a versenyzők gondoskodnak.
Feltételek:
• a résztvevő csapatnak legyen neve
• minden csapat 10 adag görhönyt biztosít a szervezők részére!!!!
• az elbíráláshoz leadandó mennyiségnek 5 ember kóstolását kell biztosítania
• az elkészült görhönynek legyen fantázianeve
• a sütésről a csapatok gondoskodnak (gáztűzhely, tárcsa…)
Elektromos sütőeszköz használata tilos!
• a görhöny értékesítése a csapatok feladata, melynek ára egységesen 350 Ft
• a csapat létszáma tetszőleges
• a sütéshez szükséges terület (3*2 méter) 8 és 21 óra között áll rendelkezésre
A zsűrizés szempontjai:
• megjelenés (a tálalás külcsíne, a sütés körülményei)
• íz
• ötletesség
A csapatok az elkészült görhönyt 11.30 és 12.30 óra között mutathatják be a zsűrinek.
Eredményhirdetés várhatóan 14.00 órakor lesz.
Jelentkezni és a versenyben részt venni előzetes nevezés alapján lehet.
Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 7., péntek 14 óra
A jó hangulatot és a zenét a szervezők biztosítják!
Mi a görhöny?
A görhöny nem más, mint nyers, reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített, majd kisütött étel. Ismeretesek a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, vagy siligó elnevezései is. Az étel ezen kívül számos más nép gasztronómiájában is helyet kapott, így ismerik a németek, svájciak, szlovákok, csehet/tótok, lengyelek, angolok, svédek, de elterjedt a zsidó kultúrában is latke, latkesz, hremzli vagy kremzli neveken is. Eredete a homályba vesz, illetve annyit azért mégis lehet tudni róla, hogy „hordozóeleme”, a burgonya Chile meghódítása után, az 1560-as években került be Európába a spanyolok által, ahonnan először a portugálok vették át, majd az olaszok. Az eleinte csak az uralkodó réteg kiváltságos eledelének számító burgonya a silány terméshozamok miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek Európában, így talán érthető, hogy csak a XIX. században kezdték el megszeretni Magyarországon is.
A bejegyzés alapja: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-gorhonyfesztival-kistarcsa.html