Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

13. Város Napja – Görhönyfesztivál Kistarcsán 2018

13. Város Napja – Görhönyfesztivál Kistarcsán 2018

Görhönyfesztivál, 2018. szeptember 15. 10 óra-tól este 6-ig, Simándy tér, Csigaház. A nagyszabású rendezvény egyaránt szól a gasztronómia és a kultúra iránt érdeklődőknek. Szinte mindenki ismeri a nyersen reszelt krumpliból – tetszés szerint ízesített, majd különböző formában kisütött – ételt. Sok elnevezése ismert. Ilyen a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, siligó, felénk pedig görhöny.

A fesztivál időpontja: 2018. szeptember 15. 10 óra

A fesztivál helyszíne: Pest megye, Kistarcsa, Simándy tér

A 13. Város Napja – Görhönyfesztivál Kistarcsán 2018 programja

10.00 – 14.00  Pántlika Nemzetiségi Folklórtalálkozó

10.00 – 14.00      Görhönysütő verseny

14.15 – 15.00  Eredményhirdetés
A rendezvényen lehetőség van a csapatoknál kóstolásra,
egy adag étel ára 350 Ft. A görhönysütés 19.00 óráig tart.

Kistarcsa Város Napja

15.30 – 16.30 2018. évi önkormányzati kitüntetések átadása

16.30 – 17.00 Pál Dénes

17.00 – 20.00 Prestige Band

20.00 – 20.30 ABBA Sisters

20.30 – 22.00 Prestige Band

A rendezvény ideje alatt kirakodóvásár, kézműves foglalkozások várják a Vendégeket!

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Versenykiírás

Időpont: 2018. szeptember 15. 10 óra
Helyszín: Csigaház, Simándy tér
Nevezési díj: 5500 Ft, mely tartalmazza az alábbiakat:

• 30 kg sütésre alkalmas burgonyát
• az előkészítéshez és a tálaláshoz egy asztalt és 6 db széket
• sütéshez szükséges tűzifát

A görhöny elkészítéséhez további burgonyáról, a szükséges hozzávalókról, sátorról, az elkészítés és a tálalás kellékeiről a versenyzők gondoskodnak.

Feltételek:

• a résztvevő csapatnak legyen neve
• minden csapat 10 adag görhönyt biztosít a szervezők részére!!!!
• az elbíráláshoz leadandó mennyiségnek 5 ember kóstolását kell biztosítania
• az elkészült görhönynek legyen fantázianeve
• a sütésről a csapatok gondoskodnak (gáztűzhely, tárcsa…)
Elektromos sütőeszköz használata tilos!
• a görhöny értékesítése a csapatok feladata, melynek ára egységesen 350 Ft
• a csapat létszáma tetszőleges
• a sütéshez szükséges terület (3*2 méter) 8 és 21 óra között áll rendelkezésre

A zsűrizés szempontjai:
• megjelenés (a tálalás külcsíne, a sütés körülményei)
•  íz
• ötletesség

A csapatok az elkészült görhönyt 11.30 és 12.30 óra között mutathatják be a zsűrinek.
Eredményhirdetés várhatóan 14.00 órakor lesz.

Jelentkezni és a versenyben részt venni előzetes nevezés alapján lehet.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 7., péntek 14 óra

A jó hangulatot és a zenét a szervezők biztosítják!

Mi a görhöny?

A görhöny nem más, mint nyers, reszelt burgonyából készült, különféle módon ízesített, majd kisütött étel. Ismeretesek a lapcsánka, tócsni, cicege, matutka, bere, macok, harula, vagy siligó elnevezései is. Az étel ezen kívül számos más nép gasztronómiájában is helyet kapott, így ismerik a németek, svájciak, szlovákok, csehet/tótok, lengyelek, angolok, svédek, de elterjedt a zsidó kultúrában is latke, latkesz, hremzli vagy kremzli neveken is. Eredete a homályba vesz, illetve annyit azért mégis lehet tudni róla, hogy „hordozóeleme”, a burgonya Chile meghódítása után, az 1560-as években került be Európába a spanyolok által, ahonnan először a portugálok vették át, majd az olaszok. Az eleinte csak az uralkodó réteg kiváltságos eledelének számító burgonya a silány terméshozamok miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek Európában, így talán érthető, hogy csak a XIX. században kezdték el megszeretni Magyarországon is.

 

A bejegyzés alapja: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-gorhonyfesztival-kistarcsa.html

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok


Fesztivál

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024

XIV. Fonyódi Kolbászfesztivál 2024 Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 14. alkalommal megrendezésre kerülő Fon...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .