Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

472. Simon – Júda napi vásár Párkány 2018

472. Simon – Júda napi vásár Párkány 2018

Simon – Júda napi vásár 2018. Vásározni hívjuk Önöket! A hagyományos párkányi vásár egyike a város legkiemelkedőbb kulturális és társadalmi eseményeinek. Az idén már 472. alkalommal kerül megrendezésre október 11. és 14. között

A vásár időpontja: 2018. október 11-13.

A vásár helyszíne: Szlovákia, Érsekújvári járás, Párkány, Sétálóutca

A 472. Párkányi vásár programja

Vásározni hívjuk Önöket! A hagyományos párkányi vásár egyike a város legkiemelkedőbb kulturális és társadalmi eseményeinek. Az idén már 472. alkalommal kerül megrendezésre október 11. és 14. között, amelyre nagy szeretettel meghívjuk Önöket. A vásár ideje alatt a sétálóutcán gazdag kulturális és szórakoztató programokat kínálunk. Látogassanak el Párkányba, hogy átélhessék az igazi vásári forgatag hangulatát!

2018. október 11 – štvrtok/csütörtök

18.00     Hollóének Hungarica (stredoveká hudba/középkori zene)

20.00     Echonald

2018. október 12. – piatok/péntek

13:00      Kobukrav Klub bemutató

14.00     „Lúdas Matyi” (detské divadelné predstavenie/gyermek előadás)

16.00     „A lónak vélt menyasszony” (jarmočná komédia/vásári komédia)

18.00     Sčamba (zábavná hudba/szórakoztató zene)

20.00     Jóvilágvan (pop-rock)

2018. október 13. – sobota/szombat

12:30     Crazy Dance 

14.00     Kobold (hudba pre deti/gyerekzene)

16.00     Weekend (country)

18.00     Csík zenekar (ľudová hudba/népzene)

20.00     Trapéz (beat, rock)

 

A vásárban fellép a Little Symphony is a Lavazza kávézó mellett.

A vásár rövid története, kialakulása

A Duna-parton fekvő Esztergom és Párkány, illetve Dél-Szlovákia jelenlegi területén keresztül már a kelták idejében több jelentős kereskedelmi út vezetett; a honfoglalás előtti időkről szóló dokumentumok is említést tesznek főleg idegen kereskedőkről, vásárosokról. A hazai vásárok és vásárosok a X. század körül jelentek meg, a kereskedelmet úgynevezett oppidumokban bonyolították le, melyek általában templomos településeken keletkeztek.

Ahhoz, hogy egy városban vásárt lehessen tartani, a településnek vásártartási joggal kellett rendelkeznie. Az uralkodó a vásártartás és vámszedés jogát a főuraknak és egyházi méltóságoknak adományozta. A vásárt gyakran ünnepnapon tartották, természetesen a terület urainak a felügyelete alatt.

Párkány – kiváló fekvése folytán – már az őskorban lakott hely volt. Ezt bizonyítják az egykori dél-szlovákiai papírgyár építésekor folytatott földmunkálatok során előkerült, körülbelül 7-8 ezer éves cölöpépítmény maradványai is. Ez a hely már a Római Birodalom idején fontos pont volt. A rómaiak a Duna bal partján is építettek erődítményeket, így jött létre Esztergommal (Solva) szemben Anavum (Anabum) is. A honfoglalás után a XI. században Chokoth, Kakath néven emlegették a helységet. Kakath első okleveles említése 1075-ben történt, I. Géza király által a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében. 1426-ban árvíz, 1529-ben pedig a török pusztított a városban. 1546-ban a törökök erődítmény építésébe kezdtek az elpusztult Kakath-tól kissé nyugatra a Duna-parton, és a DZSIGERDELEN PARKANI (zsigerlyukasztó erőd, vagyis az ellenség májába lyukat fúró erőd) nevet adták neki. A város 1683-ban szabadult fel a török uralom alól. III. Károly 1724. augusztus 6-án vásártartási jogot adományozott a mezővárosnak évi négy vásár megtartására: György, Bertalan, Simon-Júda és Luca napján tartottak vásárt. Egy ideig volt egy ötödik is; a befolyt összeget a templom építésére fordították. Országos hírnévre csak a Simon-Júda napi vásár tett szert, sőt külföldön is ismertté vált. Az adománylevél a vásárok időtartamáról egyformán rendelkezett, legtovább a Simon-Júda napi tartott.

 

A bejegyzés alapja: http://hu.sturovo.sk/simon-juda-napi-vasar.phtml?id5=25769

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.