Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

473. Simon – Júda napi vásár Párkány 2019

473. Simon – Júda napi vásár Párkány 2019

Simon – Júda napi vásár 2019. Vásározni hívjuk Önöket! A hagyományos párkányi vásár egyike a város legkiemelkedőbb kulturális és társadalmi eseményeinek. Az idén már 473. alkalommal kerül megrendezésre október 10. és 12. között

A vásár időpontja: 2019. október 10-12.

A vásár helyszíne: Szlovákia, Érsekújvári járás, Párkány, Sétálóutca

A 473. Párkányi vásár programja

Vásározni hívjuk Önöket! A hagyományos párkányi vásár egyike a város legkiemelkedőbb kulturális és társadalmi eseményeinek. Az idén már 473. alkalommal kerül megrendezésre október 10. és 12. között, amelyre nagy szeretettel meghívjuk Önöket. A vásár ideje alatt a sétálóutcán gazdag kulturális és szórakoztató programokat kínálunk. Látogassanak el Párkányba, hogy átélhessék az igazi vásári forgatag hangulatát!

2019. október 10. – štvrtok/csütörtök

18.00   Hollóének Hungarica (stredoveká hudba na dobových nástrojoch/középkori zene középkori hangszereken)

20.00   Jóvilágvan (pop-rock)

2019. október 11. – piatok/péntek

14.00   Tutta Forza Zenekar (zábavná hudba/szórakoztató zene)

16.00   Little Symphony (klasická hudba, populárna hudba, šlágre z filmov/klasszikus zene, könnyűzene, filmslágerek)

18.00   Družina (slovenský folklór trochu inak/szlovák népzene egy kicsit másképp)

20.00   MadDogX (rock)

2019. október 12. – sobota/szombat

14.00   Hollóének Hungarica (putovanie tancom a spevom po stáročia/vándorlás tánccal és énekkel évszádokon keresztül)

16.00   Weekend (country)

18.00   Swingoperett – Bársony Bálint sextett, Homonnay Zsolt, Bordás Barbara, Dancs Annamari, Laki Péter (známe šlágre z operiet v štýle swing/népszerű operett slágerek swingre hangolva)

20.30   Trapéz (beat, rock)

 

A Little Symphony (klasszikus zene, könnyűzene, filmslágerek) a sétáló utcában is hallható lesz pénteken 14.00 – 15.00 között, szombaton 10.00 – 12.00 és 14.00 – 16.00 között, valamint vasárnap 10.00 – 12.00 között.

 

A vásár rövid története, kialakulása

A Duna-parton fekvő Esztergom és Párkány, illetve Dél-Szlovákia jelenlegi területén keresztül már a kelták idejében több jelentős kereskedelmi út vezetett; a honfoglalás előtti időkről szóló dokumentumok is említést tesznek főleg idegen kereskedőkről, vásárosokról. A hazai vásárok és vásárosok a X. század körül jelentek meg, a kereskedelmet úgynevezett oppidumokban bonyolították le, melyek általában templomos településeken keletkeztek.

Ahhoz, hogy egy városban vásárt lehessen tartani, a településnek vásártartási joggal kellett rendelkeznie. Az uralkodó a vásártartás és vámszedés jogát a főuraknak és egyházi méltóságoknak adományozta. A vásárt gyakran ünnepnapon tartották, természetesen a terület urainak a felügyelete alatt.

Párkány – kiváló fekvése folytán – már az őskorban lakott hely volt. Ezt bizonyítják az egykori dél-szlovákiai papírgyár építésekor folytatott földmunkálatok során előkerült, körülbelül 7-8 ezer éves cölöpépítmény maradványai is. Ez a hely már a Római Birodalom idején fontos pont volt. A rómaiak a Duna bal partján is építettek erődítményeket, így jött létre Esztergommal (Solva) szemben Anavum (Anabum) is. A honfoglalás után a XI. században Chokoth, Kakath néven emlegették a helységet. Kakath első okleveles említése 1075-ben történt, I. Géza király által a garamszentbenedeki apátság alapítólevelében. 1426-ban árvíz, 1529-ben pedig a török pusztított a városban. 1546-ban a törökök erődítmény építésébe kezdtek az elpusztult Kakath-tól kissé nyugatra a Duna-parton, és a DZSIGERDELEN PARKANI (zsigerlyukasztó erőd, vagyis az ellenség májába lyukat fúró erőd) nevet adták neki. A város 1683-ban szabadult fel a török uralom alól. III. Károly 1724. augusztus 6-án vásártartási jogot adományozott a mezővárosnak évi négy vásár megtartására: György, Bertalan, Simon-Júda és Luca napján tartottak vásárt. Egy ideig volt egy ötödik is; a befolyt összeget a templom építésére fordították. Országos hírnévre csak a Simon-Júda napi vásár tett szert, sőt külföldön is ismertté vált. Az adománylevél a vásárok időtartamáról egyformán rendelkezett, legtovább a Simon-Júda napi tartott.

 

Simon-Júda napi vásár 2019 programok

A bejegyzés alapja: http://hu.sturovo.sk/simon-juda-napi-vasar.phtml?id5=25769

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.