Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Badacsonytomaj Tájház

Badacsonytomaj Tájház

A Badacsonytomaj Tájház weboldala: http://badacsonyiprogramok.hu/tajhaz.html

A Badacsonytomaj Tájház címe: 8258 Badacsonytomaj, Kert utca 31.

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 8258 Badacsonytomaj, Kert utca 31.
  • Telefon: (+36 87) 571 115

A Badacsonytomaji Tájház nyitva tartása

Április 19-től várja a látogatókat nyitvatartási időben!

Szerda – csütörtök                   14.00 – 18.00

Péntek – szombat – vasárnap  10.00 – 14.00

Hétfő – kedd                             SZÜNNAP

A Badacsonytomaji Tájház története

Badacsonytomaj központjában helytörténeti és néprajzi gyűjtemény várja a látogatókat, melyben a település történetét használati tárgyakon keresztül kísérhetjük végig.

Nagy Miklós tanár, helytörténész és az általa vezetett Honismereti Szakkör tagjainak több éves, állhatatos gyűjtőmunkája eredményeként nyílott meg 1983-ban Badacsonytomaj központjában a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény.

A házat idős Csala Ferenc és neje Hámos Erzsébet építették 1898-ban. A gyűjtőmunkának köszönhetően ma is megelevenedik a múlt. Az épület berendezése rendkívül vegyes, ugyanakkor nagyon értékes, hiszen Badacsonytomaj múltjának szinte minden szegletét felöleli. A halászok hálói, a szőlőművelés eszközei emlékeztetnek a hajdani hétköznapokra, a dokumentumok, fotók felidézik a régi korokat, nyomon követhető a hegy, a falu fejlődése. A ház érdekessége, az a nyolc ágú szigony, amivel a balatoni halászok közül csak a tomajiak rendelkeztek.

A használati eszközök, bútorok, dokumentumok a község múltjáról, az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet ebben a nádfedeles, fehérre meszelt parasztházban.

A nádtető az idők folyamán oly mértékben leromlott, a nádréteg annyira megrongálódott, hogy sürgős javításra szorult. Az összefogásnak köszönhetően mára a tetőszerkezet felújításra került, az újranádazásnak köszönhetően a Tájház állagmegóvása megtörtént.

 

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.