Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Komlóska Ruszin Tájház

Komlóska Ruszin Tájház

A Komlóskai Tájház weboldala: http://www.komloska.hu/ruszin_tajhaz/

A Komlóskai Tájház címe: 3937 Komlóska, Rákóczi utca. 20.

Komlóska Ruszin Tájház

A Tájház elérhetősége:

  • Levélcím: 3937 Komlóska, Rákóczi utca. 20.
  • Telefon: (+36 47) 338-127

A Komlóska Tájház nyitva tartása

Nyitvatartás: hétfő-péntek: 8.00-16.00
szombat-vasárnap: előzetes bejelentkezéssel.

A Komlóska Tájház története

Komlóska lakói ruszin eredetűek. A hegyek övezte falunak lényegében nem is volt szántóföldje, erdei munkákból, az erdő termékeinek gyűjtögetéséből éltek.
Ezt a szűkösséget tükrözi a tájház berendezése is. A berendezési tárgyak a miskolci Herman Ottó Múzeum tulajdonában vannak.

A ház – ma ruszin tájház – a XIX. század elején készült fatalpakra, gerendavázzal és fonott, tapasztott (patics) fallal. Az épület az északi, magyar vidéki házak Közép- és Kelet-Európában elterjedt lakókamrás háztípusának lokális változatát képviseli. A szobában lévő tüzelőberendezés ma az egyetlen eredeti, ún. kabolás kemence az országban.

A belső fűtésű, hasáb alakú kemence hatalmas teste a háznak nevezett szoba egynegyedét betölti. Szája a szobában van, a füst a fölötte lévő füstelvezető kabolán (fából és sövényből készült, sárral tapasztott kürtő) át távozik a pitvarnak hívott belépő helyiségbe. A pitvar hátsó felét fallal választották kamrának. A ház egy udvari bejáratú istállót is magában foglal.

A Zempléni-hegység-területén, így a Komlóskán található házakat a néprajztudomány az északi magyar háztípusba sorolja. A szoba, pitvar, kamra beosztású lakóházak határozták meg egykoron a falu képét. A házak mögött az udvaron istálló, csűr, sertésól, kút alkotta a gazdasági épületeket.

Az 1980 óta múzeumként működő Ruszin Tájház Komlóska népi építészetét és hagyományos lakáskultáráját mutatja be. Az épület a XIX. század első felében készült. Szoba, pitvar és ól. Falazata gerendavázra épített sárral tapasztott paticsfal, zsup­szal­mával fedett. Berendezése az 1900-as évek első évtizedét mutatja be. A lakóház legfontosabb helyisége a többfunkciós szoba. Ez a család élettere. Magyarországon csak itt a komlóskai tájház szobájában maradt meg eredeti formájában a kabolás kemence a mellé épített masinával. A kürtő a füstöt a pitvarbeli szabadkéményen keresztül vezette ki a szabadba.

A szoba berendezéséhez tartozik a két karos láda is, melyek 1888-ban ill. 1895-ben készültek Sátoraljaújhelyen, jellegzetes festett bútorok. A szoba közepén nagy fiókos asztalt, a két ablak között komódot, egyik ill. másik sarokban magasra vetett koronás végű 1895-ben, ill. egy alacsonyabbra vetett 1900-ben készült ágyat találunk még. Üvegpoharak, keménycserép csészék, sárospataki tálak, cseréplábas, drótozott szilke , öntöttvas fazekak idézik az egykori tulajdonosok használati tárgyait. Találunk itt feszületet, máriapócsi képet, szentképeket, világháborús emlékképet, családi képeket. A lakóház pitvarát fallal kettéosztották, a szabad kémény alatti részt tárolóhelyként, kamraként használták.

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.