Bakonyi harcsapaprikás recept (Fonyódi harcsafesztivál)
Bakonyi harcsapaprikás hozzávalók
- 1 db afrikai harcsa (vagy harcsatörzs)
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg csiperke gomba
- 1 pohár tejföl
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál liszt
- só, bors, pirospaprika
Hozzávalók a galuskához
- 2 db tojás
- liszt
- só
- 15 dkg juhtúró
- 1 csokor kapor
Bakonyi harcsapaprikás elkészítése
Ha egész harcsát vettünk, akkor filézzük ki. Nem nehéz. Egy éles vékony pengéjú kés kell hozzá. Vágjuk le a fejét és a farkát, az uszonyait. A hátán vágjuk be a bőrt végig és a kést a bordák mellett vezetve fejtsük le a húst. A másik oldalon szintén.
A fejből, farokból, a két három darabba vágott gerincből 6 deci vízzel pici sóval főzzünk egy alaplét. A halhúst váguk cirka 2×2 cm-es kockákra. A finomra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre fonnyasztjuk, beledobjuk a cikkekre vágott gombát, és mikor egy kis levet engedett megszórjuk a pirospaprikával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a halhúst és felöntjük az alaplével. (vagy vízzel.)
Kis lángon puhulásig főzzük. Mikor puha, a tejfölből és egy kanál liszből habarást készítünk és besűrítjük. Egyet forraljuk és kész. A tojásokból és a lisztből galuskát készítünk, kifőzzük, lecsöpögtetjük (nem mossuk le!) és a finomra vágott kaporral elkevert juhtúróra öntjük. Laza mozdulatokkal összekeverjük. Száraz fehérbort, vagy egy könnyű rosét ajánlok mellé.
A recept alapja: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/bakonyi_harcsa_kapros_juhturos_galuskaval