Horváth Ilona féle palacsinta recept – hagyományos palacsinta tészta
Horváth Ilona féle palacsinta recept. Ez a hagyományos (régi módi) palacsinta receptje és itt nem kell a tésztához olajat adni. Egyébként a legtöbben már a tésztába öntik az olajat, így nem szükséges a serpenyő kikenése.
Előkészületi idő: Főzési/Sütési idő: Teljes időtartam:
Adag: 12 db
Palacsinta recept hozzávalók 12 palacsintához
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz
- késhegynyi só
- cukor (ízlés szerint. 2-4 evőkanál)
- zsír vagy olaj (a kisütéshez)
Palacsinta előkészítése
- Mély keverő tálban elkeverjük a tej felét a tojással, a cukorral és a liszttel
- ezután adjuk hozzá a többi folyadékot és az egészet habverővel csomómentesre keverjük
- tejszínsűrűségű tésztát kell kapnunk
- amennyiben túl sűrű a tészta akkor egy kis szódavízzel vagy tejjel hígíthatjuk, ha pedig túl híg akkor még egy tojással vagy egy külön kis tálkában (fontos a külön tál!,hogy ne legyen az alaptésztánk csomós), kevés tésztával elkevert liszttel sűríthetjük.
- a kész tésztát egy óra hosszát pihentetjük
A palacsinta elkészítése
- a palacsinta sütő serpenyőt jól felforrósítjuk és kenő toll segítségével, olajjal vagy zsírral kikenjük, majd miközben az edényt megforgatjuk, merőkanállal annyi tésztát öntünk a serpenyőbe, hogy az vékonyan szétterüljön. Ezt a műveletet ismételjük minden palacsintánál.
- sülés közben a palacsinta széleit a kenőtollal zsírozzuk
- amikor a tészta megszilárdul, palacsinta lapáttal ellenőrizzük a palacsinta alját, amikor megpirult fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is
Az első palacsinta után a tüzet vegyük kisebbre, mert egyébként a tészta sok zsiradékot vesz fel és megég. A jó palacsintának papírvékonyságúnak kell lennie.
Szerző: Palacsintakirály , recept kategória: alaptészták
A recept alapja: http://palacsintakiraly.hu/receptek/palacsinta-alapreceptek/hagyomanyos-palacsinta-teszta/