Váraljai lakodalmas kuglóf recept (váraljai kuglóffesztivál)
Ez az étel, a Váraljai lakodalmas kuglóf receptje egy német, fahéjas-mazsolás töltelékkel készült sütemény. A váraljai kuglóf eredetileg német recept alapján készült, de a községben élő magyarok is ezt készítették lakodalmakra; különlegessége a fahéjas-mazsolás töltelék, a tésztát a fazekasságáról híres Óbányán készült kuglófsütőkben sütik ki.
Lakodalom már nincs annyi, mint régen, de lakodalmas kalács sok van Váralján. Legalábbis júniusban. Akkor tartják a kuglóffesztivált a Parkerdőben. A hagyományélesztés 2004-ben indult, s azóta minden évben megtartják az eseményt. Már folynak az idei előkészületek. Mindig 10-12 asszony dagasztja a lakodalmas kuglófot, s a látványdagasztásba a turisták is beszállhatnak. A sütés egyelőre egy szászvári pékségben történik, de szeretnének idővel saját kemencét a váraljaiak.
Váraljai lakodalmas kuglóf recept hozzávalók
- 80 dkg liszt,
- 3 dkg élesztő,
- 5 dkg vaj,
- 20 dkg cukor,
- 3 tojássárgája,
- 4 dl tej,
- 1 csipet só.
A Váraljai lakodalmas kuglóf recept elkészítése
Töltelék
12 dkg cukor, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál kakaó, fél csomag mazsola.
Elkészítés
Az élesztőt futassuk fel kevés langyos, cukros tejben, és a liszttel, a sóval és a folyamatosan hozzáadott tejjel dagasszuk jól ki. A vajat és a tojások sárgáját külön edényben dolgozzuk össze, és apránként adjuk hozzá a sima tésztához. Azután egy órát hagyjuk kelni, majd nyújtsuk ki. Szórjuk rá a fahéjas cukrot és a mazsolát. Tekerjük össze és igazítsuk a jól kizsírozott kuglófformához.
Máté Béláné receptje alapján
A recept alapja: http://www.varalja.hu/kuglof2015.php