Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Váraljai lakodalmas kuglóf recept (váraljai kuglóffesztivál)

Váraljai lakodalmas kuglóf recept (váraljai kuglóffesztivál)

Ez az étel, a Váraljai lakodalmas kuglóf receptje egy német, fahéjas-mazsolás töltelékkel készült sütemény. A váraljai kuglóf eredetileg német recept alapján készült, de a községben élő magyarok is ezt készítették lakodalmakra; különlegessége a fahéjas-mazsolás töltelék, a tésztát a fazekasságáról híres Óbányán készült kuglófsütőkben sütik ki.

Lakodalom már nincs annyi, mint régen, de lakodalmas kalács sok van Váralján. Legalábbis júniusban. Akkor tartják a kuglóffesztivált a Parkerdőben. A hagyományélesztés 2004-ben indult, s azóta minden évben megtartják az eseményt. Már folynak az idei előkészületek. Mindig 10-12 asszony dagasztja a lakodalmas kuglófot, s a látványdagasztásba a turisták is beszállhatnak. A sütés egyelőre egy szászvári pékségben történik, de szeretnének idővel saját kemencét a váraljaiak.

Váraljai lakodalmas kuglóf recept hozzávalók

  • 80 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 5 dkg vaj,
  • 20 dkg cukor,
  • 3 tojássárgája,
  • 4 dl tej,
  • 1 csipet só.

A Váraljai lakodalmas kuglóf recept elkészítése

Töltelék
12 dkg cukor, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál kakaó, fél csomag mazsola.

Elkészítés
Az élesztőt futassuk fel kevés langyos, cukros tejben, és a liszttel, a sóval és a folyamatosan hozzáadott tejjel dagasszuk jól ki. A vajat és a tojások sárgáját külön edényben dolgozzuk össze, és apránként adjuk hozzá a sima tésztához. Azután egy órát hagyjuk kelni, majd nyújtsuk ki. Szórjuk rá a fahéjas cukrot és a mazsolát. Tekerjük össze és igazítsuk a jól kizsírozott kuglófformához.

Máté Béláné receptje alapján

 

A recept alapja: http://www.varalja.hu/kuglof2015.php

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .