Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

Hamvazószerda 2023

Hamvazószerda 2023

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap 2023-ban is, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás).

A 2023-as hamvazószerda időpontja: 2023. február 22.

A hamvazószerda ismertetése, története

A hamvazószerda 2023. február 22-re esik 2023-ban. Régies nevén még: hamvazó szerda, szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda.

Az ókereszténység idején a mezítlábas, zsákruhába öltözött nyilvános bűnösöket a püspök a templomba vezette, majd miután a bűnbánati zsoltárokat elimádkozták, fejükre hamut hintett, és kiutasította őket a templomból. A kiutasítottaknak egészen nagycsütörtökig tilos volt a templomba belépniük.

Hamvazószerdán – elsősorban a katolikus egyházban – szentelt hamuból (mely az előző évi virágvasárnapi körmeneten használt barkának hamvai) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondatok egyikével: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”, illetve „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumnak!” Ezt a napot ritkábban protestáns közösségekben is megünneplik.

II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon, ez a szokás a katolikusoknál mindmáig fennmaradt. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazásnak (latinul: impositio cinerum), ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje.

További elnevezései: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda.

A másnap a csütörtök az ismert Torkos csütörtök, ami 2023-as Torkos Csütörtök időpontja.

 

A bejegyzés alapja és kapcsoló bejegyzések: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hamvaz%C3%B3szerda  és Húsvét

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.