Bográcsgulyás recept (Szolnoki gulyásfesztivál)
Az egyik legegyszerűbb és egyben közismert gulyás étel változat a bográcsgulyás. Bár általában minden gulyást bográcsban készítenek el, mégis ez a bográcsgulyás recept érdemelte ki az elnevezést.
Bográcsgulyás hozzávalók
1 kg marhalábszár
1 kg burgonya
15 dkg vöröshagyma (makói fehér)
5 dkg őrölt pirospaprika
só ízlés szerint
1,6-2 l víz
Bográcsgulyás elkészítése
A vöröshagymát apróra vágva a bogrács aljára szórom. A húst megtisztítva (inakat benne hagyva, némi faggyút és a hártyákat is meghagyva) kb. 2×2 cm-es kockákra vágom, és a hagymára teszem. Felöntöm a vízzel, és erős tűzön főzni kezdem. Ha felforrt, hozzáadom a sót és a paprika felét. A habot nem szabad leszedni! Idővel szépen letisztul. Egyenletes tűzön főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a hámozott, egyforma hasábokra vágott burgonyát. Ennek főzési ideje kb. 20 perc. Az utolsó percekben hozzáadom a paprika másik felét.
A recept alapja: http://www.magyargulyas.hu/receptek/bogracsgulyas/