Fesztivál, neves napok, programok, vásár, rendezvény, esemény

A lepra elleni harc világnapja – január 30

A lepra elleni harc világnapja – január 30

A lepra kórokozóját 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, azonban még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik világszerte. 1982 óta gyógyszer-kombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges.

A lepra elleni harc világnapja története

2012-ben 59. alkalommal emlékeznek meg január 30-án a lepra világnapjáról, Raoul Follereau francia újságíró, „a gyógyító szeretet misszionáriusa” kezdeményezésére. A lepra (Magyarországon régen a bélpoklosság elnevezést is használták) az egyik legősibb ismert fertőző betegség. Kórokozó baktériuma többek között orron és szájon át cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje, akár több év is lehet, és gyógyíthatatlan károsodásokat okozhat a bőrön, a végtagokon, az idegekben és a szemeken.

A lepra ma már könnyen gyógyítható, úgynevezett „szegénybetegség”, viszont ha évekig kezeletlenül marad, bekövetkezhet az idegek elhalása az ujjak elvesztéséig s a teljes vakságig.

A világ egyes pontjain a lepra elsősorban azért terjed, mert a megfelelő gyógyszerek éppen ezekre a kritikus területekre nem jutnak el. Kutatók megfigyelése szerint, az emberek 95 százaléka, már eleve immunis a lepra baktériumára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az 1990-es évek közepén, világszerte még 122 ország volt érintett leprás megbetegedésekben, mára ez a szám tíz alá csökkent, a betegek zöme főként Afrika, Ázsia és Dél-Amerika egyes térségeiben él. A leprával együtt járó megbélyegzés hátrányos megkülönböztetést jelent az oktatásban, a munkavállalásban és a házasodásban.

 

A bejegyzés alapja: http://www.webbeteg.hu/esemeny/157

Ajánló: hasonló esemény, vásár, fesztivál, programok

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.